Laurens Sweeck na mindere winter opnieuw aan het feest: “Geen verklaring gevonden”
Foto: Cor Vos
vrijdag 25 oktober 2024 om 17:48

Laurens Sweeck na mindere winter opnieuw aan het feest: “Geen verklaring gevonden”

Interview Twee keer prijs in de laatste twee klassementscrossen voor de crossploeg van Crelan-Corendon, dankzij Laurens Sweeck in Essen en de verrassende Joran Wyseure in Ruddervoorde. Na een mindere winter bij de mannen en dan voornamelijk kopman Laurens Sweeck, moest het dit jaar anders. Hoe ze dat bij de ploeg hebben aangepakt, vertelt Sweeck in gesprek met WielerFlits.

Misschien was het wel een meesterzet van ploegmanager Thomas Sneyers om vrijwel al zijn renners met een goed gemoed en zelfvertrouwen aan het seizoen te laten beginnen. Hij was namelijk gul met nieuwe contracten. Sweeck kreeg al in de zomer een contractverlenging voor twee jaar, Wyseure zelfs voor drie seizoenen. “Het was leuk om met die verlenging het seizoen in te gaan. Het gaf me wel wat rust in mijn hoofd dat het niet zou blijven aanslepen, het was fijn om vast te stellen dat het vertrouwen er nog is.”

Vooral mentaal deed het Sweeck deugd. “Anders zit je er onbewust wel mee. Dan is het echt van moeten. Oké, je moet altijd uw best doen en willen presteren, dat is zeker. Maar dat werkt op een andere manier, en dan heb ik het liever zo. Uiteindelijk liep mijn contract ook eind december af, dus het was sowieso het ideale moment om te zien: hoe zien we die toekomst samen? Ik ben blij dat we er snel uit waren en dat ik de ploeg meteen heb kunnen terugbetalen.”

Meteen prijs
In Essen was het namelijk meteen prijs. Waar zit dan het verschil met het de winter voordien, waarin de tweevoudige Belgische kampioen geen enkele keer raakschoot? “Een echte verklaring vonden we toen niet. Ik was direct slecht begonnen, ik heb al genoeg winters afgewerkt om te weten dat het in het begin al goed moet zitten. Eens dat het geval is, dan neem je dat gevoel snel mee naar de maanden die daarop volgen. Alleen was dat helemaal niet het geval vorig jaar, pas voor de eerste keer in mijn loopbaan. Misschien is het daar misgelopen. Ik heb daarna nog wel wat tegenslag gehad. Meestal gaat dat wat samen met het gebrek aan topvorm.”

Sweeck in zijn eerste crossen van het seizoen – foto: Cor Vos

“Maar iedereen wist wel dat ik het het jaar voordien had kunnen waarmaken. Toen won ik de Wereldbeker, wat de ploeg meteen op de kaart heeft gezet en getoond heeft dat we er stonden. Ik denk dat we er nu in de breedte wel zijn, maar dat de resultaten van de rest afgelopen winter niet genoeg waren om over te pakken als ik slecht was. Daardoor was het soms wat minder. Maar we zijn een jonge ploeg, sterk in de breedte en we gaan de komende jaren nog genoeg stappen blijven zetten om met die meerdere renners aanwezig te zijn in finales.”

In de breedte
Naast Sweeck en Wyseure, heeft de ploeg immers ook nog Emiel Verstrynge, Aaron Dockx, Toon Vandebosch en Witse Meeusen uit te spelen bij de mannen. “Dat sterke blok zal de komende maanden nodig zijn”, denkt Sweeck.

“Het crosspeloton is de afgelopen maanden immers sterk veranderd. Ik denk vooral dat er meer kampen gaan zijn, en dat gaat de wedstrijden ten goede komen. Het gaat ervoor zorgen dat we veel verschillende winnaars krijgen, wat alleen maar goed is voor de sport. Vroeger was het soms ik tegen de twee grote blokken. Toon Aerts komt er nu terug bij, hij stond er al in de eerste crossen. En Joris Nieuwenhuis zit nu ook in een ander blok. Dat zijn twee ploegen die erbij komen, en die sowieso voor een interessante winter gaan zorgen.”

Zelf blijft Sweeck voorlopig niet heel concreet in zijn ambities. “Ik probeer om een zo constant mogelijk seizoen af te werken. Als ik dat kan verwezenlijken, ook gedurende die drukke decembermaand, dan heb je een zeer goede kerstperiode gereden en dat kan je nadien alleen maar meenemen richting de kampioenschappen. Het is een cliché, maar dat is een manier die nog steeds goed werkt.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.