Lawson Craddock (32) kondigt afscheid aan
dinsdag 30 juli 2024 om 14:35

Lawson Craddock (32) kondigt afscheid aan

Lawson Craddock is bezig aan zijn laatste seizoen als profwielrenner. Dat heeft hij laten weten via Instagram. De 32-jarige Amerikaan is dan elf jaar beroepsrenner geweest.

“Nog één keer naar Europa met de familie”, schrijft Craddock bij een foto met zijn kinderen op het vliegveld van Houston, Texas. “Het was een geweldige reis, maar ik ben blij om te zeggen dat 2024 mijn laatste jaar in het professionele peloton zal zijn. Er zijn zoveel mensen die ik moet bedanken, maar niemand meer dan mijn vrouw en kinderen. Ik ben zo gezegend dat ik hen aan mijn zijde heb en kan niet wachten om te zien wat de toekomst voor ons in petto heeft.”

Craddock werd op 21-jarige leeftijd prof bij Giant-Shimano. Hij reed in 2014 en 2015 voor de Nederlandse ploeg, samen met onder meer Marcel Kittel en Tom Dumoulin. Daarna verkaste de Amerikaan naar een ploeg uit zijn eigen land: Cannondale. De Texaan bleef bij het team van Jonathan Vaughters tot en met 2021, waarna hij de overstap maakte naar BikeExchange Jayco, het huidige Jayco AlUla. Hier zal hij zijn carrière dus ook afsluiten.

Het is nog niet bekend welke koersen Craddock dit najaar nog zal rijden noch wat zijn afscheidswedstrijd wordt.

Twee profzeges
Op het palmares van Craddock staan twee profzeges. Zowel in 2021 als 2022 kroonde hij zich tot tijdritkampioen van de Verenigde Staten. Ook internationaal stond hij zijn mannetje in het werk tegen de klok. Zo eindigde hij in 2019 als zesde op het WK tijdrijden in Harrogate.

Craddock was ook een meer dan behoorlijke klimmer. Het leverde hem – vanuit vroege vluchten – ereplaatsen op in bergritten in grote rondes. Daarnaast eindigde hij in 2014, in zijn eerste jaar als prof, derde in het eindklassement van de Amgen Tour of California.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.