Legendarische monsterklassieker Bordeaux-Parijs keert toch niet terug op wielerkalender
Ter Illustratie - foto: Cor Vos
donderdag 26 september 2024 om 09:14

Legendarische monsterklassieker Bordeaux-Parijs keert toch niet terug op wielerkalender

Na een bijzonder lange afwezigheid leek Bordeaux-Parijs dit seizoen weer terug te keren op de wielerkalender, maar de organisatie achter de legendarische wedstrijd heeft slecht nieuws. Vanwege een gebrek aan interesse onder de (Franse) profploegen, is besloten om de klassieker te annuleren.

Dat heeft organisator Eric Ramos woensdag bekendgemaakt via sociale media. De ‘2.0-versie’ van Bordeaux-Parijs zou eigenlijk plaatsvinden op zondag 20 oktober. “Maar geen enkele Franse profploeg besloot zich in te schrijven”, legt Ramos de vinger op de zere plek. “Ik moet de buitenlandse renners bedanken voor hun interesse. Zij waren namelijk wel van plan om deel te nemen aan de wedstrijd.”

De afwezigheid van de Franse profteams is een doorn in het oog van de betrokken partners, die een terugkeer van Bordeaux-Parijs mogelijk maken. “Het is duidelijk dat dit legendarische evenement niet langer zijn plaats heeft op de internationale wielerkalender”, merkt de organisator op.

Een bijzondere wedstrijd

De wielerwedstrijd Bordeaux-Parijs werd voor het eerst georganiseerd in 1891 en stond (tot nu toe) 86 keer op het programma. De laatste profeditie vond plaats in 1988. In 2014 keerde de wedstrijd nog wel eenmalig terug als een amateurkoers.

De wedstrijd nam een unieke plaats in onder de wielerklassiekers, vanwege zijn uitzonderlijke lengte van 550 tot wel 620 kilometer. Ook niet alledaags: de laatste 300 tot 350 kilometer van het parcours werden achter een derny afgewerkt.

Herman Van Springel won liefst zeven keer Bordeaux-Parijs  – foto: Cor Vos

Op de erelijst van Bordeaux-Parijs prijken heel wat grote namen, met onder meer Maurice Garin (tevens de eerste winnaar van de Tour de France), François Faber, Henri Pélissier, Heiri Suter, Wim van Est (3x), Louison Bobet, Jo de Roo, Tom Simpson, Jacques Anquetil, Jan Janssen en Walter Godefroot.

Zeg je Bordeaux-Parijs, dan zeg je echter vooral Herman Van Springel. De in 2022 overleden Belg won de monsterklassieker liefst zeven keer: in 1970, 1974, 1975, 1977, 1978, 1980 en 1981. Vanwege zijn zeven overwinningen wordt Van Springel Monsieur Bordeaux-Paris genoemd.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.