Lennert Van Eetvelt klimt naar dubbelslag op loeisteile slotklim in rit vijf Tour of Guangxi
foto: Cor Vos
zaterdag 19 oktober 2024 om 09:03

Lennert Van Eetvelt klimt naar dubbelslag op loeisteile slotklim in rit vijf Tour of Guangxi

Lennert Van Eetvelt heeft de vijfde etappe van de Tour of Guangxi gewonnen. De renner van Lotto Dstny versloeg Oscar Onley en Victor Lafay na een spannende strijd op een steile slotbeklimming. Van Eetvelt is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Na overwegend vlakke etappes was het zaterdag tijd voor een bergetappe in de Tour of Guangxi. De start van rit vijf werd gegeven in Yizhou, waarna er een kleine 170 kilometer moest gereden worden tot in Nongla. Daar lag de finish op een beklimming van eerste categorie, die een loeisteile slotkilometer kende. 

Bouwman probeert het
De rit begon echter met relatief vlakke wegen. Op die wegen ontstond er ook een kopgroep, deze keer eentje van vier renners. De namen: Koen Bouwman (Visma | Lease a Bike), Warre Vangheluwe (Soudal Quick-Step), Stefan Bissegger en Jonas Rutsch (EF Education-EasyPost). We kregen met andere woorden een sterke kopgroep, met ook nog eens twee ploeggenoten. Heel wat ploegen zagen dan ook het gevaar en zetten al snel de achtervolging in.

Bouwman op kop – foto: Cor Vos

Dsm-firmenich PostNL, Lotto Dstny en Lidl-Trek waren de ploegen die zich op kop hadden gezet. Zij zorgden ervoor dat de vluchters met een halve minuut voorsprong begonnen aan de slotklim naar Nongla Scenic Spot (3,3 km aan 6,6%). Dat stijgingspercentage bedroog wel, want de laatste 1,2 km kilometer van de klim kende een gemiddeld stijgingspercentage van maar liefst 14,8%.

Wellens en Lafay van ver
Bouwman liet zijn twee overgebleven medevluchters, Vangheluwe en Bissegger, meteen achter aan de voet van de slotklim. De Nederlander, die volgend jaar naar Jayco AlUla trekt, werd echter al snel bij de lurven gevat door het peloton. Dat was te danken aan de mannen van Lotto Dstny, die een zeer hoog tempo ontwikkelden in het peloton in functie van kopman Lennert Van Eetvelt.

De eerste demarrage kwam er echter niet van Van Eetvelt, maar van Tim Wellens. De Belgische renner schoot weg op een goede kilometer van de streep en kreeg alleen Victor Lafay met zich mee. De twee begonnen samen aan de steile slotkilometer met een voorsprong van een goede vijf seconden. In het uitgedunde peloton was het ondertussen Van Eetvelt die de kastanjes uit het vuur moest halen.

Dubbelslag Van Eetvelt 
Lafay liet Wellens al snel achter zich, maar de Fransman viel zelf ook stil in de laatste honderden meters. Uiteindelijk werd hij op 100 meter van de streep voorbijgesneld door Van Eetvelt en Oscar Onley. Van Eetvelt had nóg een versnelling in de benen en liet zo Onley achter zich. De jonge Belg sloeg zo een dubbelslag. Onley werd tweede, Lafay zag nog net zijn ploeggenoot Alex Baudin derde worden.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.