Lennert Van Eetvelt kroont zich tot eindwinnaar Tour of Guangxi
foto: Cor Vos
zondag 20 oktober 2024 om 11:14

Lennert Van Eetvelt kroont zich tot eindwinnaar Tour of Guangxi

Lennert Van Eetvelt mag zich eindwinnaar noemen van de Gree-Tour of Guangxi 2024. De Belg van Lotto Dstny was in de lastige en daardoor verraderlijke slotetappe attent en kwam uiteindelijk niet echt in de problemen. De slotrit bleek een prooi voor Matevž Govekar: de Sloveen was in een sprint te snel voor Marijn van den Berg.

De renners die vorig jaar ook al de Tour of Guangxi reden, zullen de zesde etappe met start en finish in Nanning wel herkennen. De etappe eindigde toen in een groepssprint van zo’n vijftig man en werd gewonnen door Olav Kooij. Dat het peloton toen aardig uitgedund was, kwam door een venijnige helling op de omloop in Nanning.

Het 27 kilometer lange circuit, dat vijf keer afgelegd moest worden, bevat namelijk een klim van 1,4 kilometer aan 11,6%. Na de laatste passage over deze helling was het nog wel negentien kilometer naar de streep. Voor veel sprinters moest dat genoeg zijn om nog terug te keren, maar zeker niet voor iedereen, zoals we vorig jaar zagen.

Sterke kopgroep met Wellens en Dewulf
Zes renners waren niet van plan om een sprint af te wachten en kozen al vroeg het ruime sop. Tosh Van der Sande (Visma | Lease a Bike), Stan Dewulf (Decathlon AG2R), Michael Leonard (INEOS Grenadiers), Esteban Chaves (EF Education-EasyPost), Tim Wellens (UAE Emirates) en Amanuel Ghebreigzabhier (Lidl-Trek) sloegen de handen ineen, maar kregen niet al te veel ruimte.

De vroege vlucht – foto: Cor Vos

In het peloton was men namelijk beducht voor de koplopers, en dan met name Wellens. Soudal Quick-Step was niet vertegenwoordigd in de vroege vlucht en dus probeerden ritwinnaar Warre Vangheluwe en bergkoning Pepijn Reinderink nog de oversteek te maken, maar zonder succes. Met het inrekenen van Vangheluwe en Reinderink, keerde de rust weer terug in het peloton, en liep de voorsprong van de groep-Wellens op richting de drie minuten.

Gevaarlijke situatie voor Lotto Dstny
Lotto Dstny, de ploeg van klassementsleider Lennert Van Eetvelt, speelde zo met vuur. Wellens keek voor de slotetappe namelijk tegen een achterstand aan van slechts 36 seconden op zijn landgenoot en mocht zich zo virtueel leider noemen, terwijl ook Ghebreigzabhier (+57 seconden) en Chaves (+1m17s) Van Eetvelt wisten te passeren in de virtuele stand. Lotto Dstny rook het gevaar en besloot de jacht te openen op de zes vluchters.

De Belgische formatie hoefde het vuile werk niet alleen op te knappen, want ook Bahrain Victorious en Team dsm-firmenich PostNL deden hun duit in het zakje. Hierdoor smolt de voorsprong van de kopgroep als sneeuw voor de zon. Bij het opdraaien van de laatste passage van de klim, werden de koplopers bij de lurven gegrepen. Ghebreigzabhier bleek echter nog niet uitgereden en versnelde tot twee keer toe, in de hoop met voorsprong te beginnen aan de vlakkere finale.

Lotto Dstny controleert in dienst van Lennert Van Eetvelt – foto: Cor Vos

Van Eetvelt attent in onoverzichtelijke finale
De Eritrese klimmer werd twee keer gecounterd door een attente Van Eetvelt, die vervolgens ook kwiek reageerde op een versnelling van Pavel Sivakov. De Fransman van UAE Emirates – de nummer vijf van het klassement, op 21 seconden van Van Eetvelt – deed nog een ultieme poging om de ronde naar zich toe te trekken, maar bleek niet bij machte om Van Eetvelt uit het wiel te rijden.

De Belg maakte een zeer sterke indruk, maar was in een onoverzichtelijke finale aanvankelijk wel op zichzelf aangewezen. Van Eetvelt had namelijk geen ploeggenoten meer in steun en werd met een spervuur aan demarrages flink onder vuur genomen. Deze uitvalspogingen werden echter in de kiem gesmoord, wat voor Visma | Lease a Bike, Team dsm-firmenich PostNL en UAE Emirates het teken was om de boel te controleren, met het oog op een sprint.

foto: Cor Vos

Govekar wint, Van den Berg begint net iets te vroeg
Met name Visma | Lease a Bike bleek gebrand op een sprint, aangezien de ploeg met Mick van Dijke een kandidaat-ritwinnaar in de gelederen had. De snelle Nederlander zat nog altijd in de eerste groep, maar kwam er in de eindsprint niet aan te pas. Een andere Nederlander, Marijn van den Berg, deed wel volop mee om de zege. De coureur van EF Education-EasyPost ging als eerste aan, maar begon net iets te vroeg aan zijn spurt.

Van den Berg viel in de laatste meters wat stil en daar wist Matevž Govekar wel raad mee. De Sloveen van Bahrain Victorious wist de Nederlander nog te remonteren, kwam zo als eerste over de streep en boekte op de valreep zijn derde zege van het seizoen. Van den Berg moest genoegen nemen met de meest ondankbare ereplaats, Robert Stannard kwam als derde over de finish.

Matevž Govekar bleek de snelste sprinter in Nanning – foto: Cor Vos

En Van Eetvelt? Die kwam in de laatste kilometers niet meer in de problemen en verzekerde zich van de eindzege in de Gree-Tour of Guangxi. De 23-jarige klimmer werd op het eindpodium geflankeerd door de nummers twee en drie in de eindstand, Oscar Onley en Alex Baudin. Pepijn Reinderink mocht ook het podium op om de bergtrui in ontvangst te nemen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.