Leontien van Moorsel distantieert zich van nieuwe dopingbeschuldiging
zaterdag 9 september 2017 om 13:29

Leontien van Moorsel distantieert zich van nieuwe dopingbeschuldiging

Leontien van Moorsel distantieert zich van nieuwe beschuldigingen van dopinggebruik. Voormalig wielerarts Peter Janssen zegt vandaag in een interview in De Volskrant haar van onder andere epo te hebben voorzien.

“De publicatie in de Volkskrant van vandaag heeft mij onaangenaam verrast”, zegt Van Moorsel in een reactie tegen De Telegraaf. “Te meer omdat ik met Peter Janssen periodiek een langdurige, prettige samenwerking heb gehad vanaf mijn achtste jaar totdat ik eind jaren negentig ging samenwerken met de KNWU-arts Tjeerd de Vries.”

De viervoudig olympisch kampioene zegt zich niet te herkennen in het verhaal van Janssen. “Het verbaast mij dat hij deze uitlatingen nu doet. De toekomst van de wielersport is in ieder geval niet gebaat bij deze vage verdachtmakingen. Ik ben dertien jaar geleden gestopt met mijn actieve wielercarrière, waarin er nooit enige twijfel is gerezen bij mijn medische testen.”

“Inmiddels zet ik mij met passie in voor het Leontienhuis, waarbij ik mensen met eetstoornissen help. Ik focus mij daar nu volledig op, en heb verder geen behoefte om nog te reageren.”

Vorig jaar augustus werd Van Moorsel ook al een keer beschuldigd van dopinggebruik. Toen kwamen de aantijgingen van oud-wielrenster Monique Knol.

Janssen uit in het interview ook beschuldigingen aan het adres van onder meer de nog actieve renners Ruben Plaza en Lars Ytting Bak. Het volledige artikel uit de Volkskrant is hier te lezen (Blendle, €0,39)

RIDE Magazine
118 Reacties
09-09-2017 14:31
Ik let in zaken als deze altijd op de woordkeus. Wat opvalt is dat Van Moorsel niet rechtuit zegt "Ik heb nooit doping gebruikt." Ze gebruikt daarentegen algemene uitdrukkingen zoals "bij verdachtmakingen is niemand gebaat" en "ik herken mij niet in het verhaal" waarmee ze zichzelf indekt als straks blijkt dat ze daadwerkelijk een zondaar is. En als de arts in kwestie gelijk heeft wat Van Moorsel aangaat zou het onlogisch zijn als hij voor de gein ook nog de namen Rooks en co noemt. Ik vrees dus dat wij Nederlanders flink wat aan onze fiets hebben hangen.
09-09-2017 14:32
SolerEritrean - 9 september 2017 om 14:20
Quote:
Dus maakt het hem ook een niet te vertrouwen bron? Lijkt me een zeer objectieve man, ben nog altijd onder de druk van het artikel in de Volkskrant. Respect voor de auteurs, dit heet journalistiek beste mensen


Ik zeg niks over zijn objectiviteit, die kan ik niet beoordelen. Ik vind hem wel onsympathiek overkomen. Zet vraagtekens bij zijn morele besef. Een oude man die in Thailand woont is dan misschien generaliserend, de anekdote over het shirt is wel persoonlijk. Verder hebben we het over een dokter die patiënten medicijnen geeft voor kwalen die ze niet hebben. Daarvoor waarschijnlijk een lekker extra zakcentje krijgt. Daar jaren na dato over uit de school klapt. Het geld dat hij ermee verdient heeft waarschijnlijk niet terugstort aan zijn klanten. Klanten die ook geheimhouding bij hem kochten naast de dopingproducten.

Daar mag best wat meer aandacht voor zijn.
09-09-2017 14:37
@ kirispuu:
die aandacht is er toch? hij belast zichzelf toch ook met wat hij zegt? hij claimt nota bene zichzelf te hebben gedopeerd met EPO om het te testen.
09-09-2017 14:38
Dit is toch gewoon de waarheid?
09-09-2017 14:42
En dan nog aanvullend: uit de passage over bloeddoping haal ik naar voren dat hij die procedure zelf heeft bedacht en geïnitieerd. Dit soort artsen staan juist aan de basis van het dopingprobleem. Hij zou in mijn ogen vervolgd moeten worden in plaats van nu veel geld te gaan verdienen met een boek.
09-09-2017 14:43
Epo is dit geval geen medicijn en was verboden, valt buiten het beroepsgeheim volgens mij. Daarbij hield van Moorsel zich volgens Janssen niet aan adviezen en liep het contact ten einde.
09-09-2017 14:45
Laten we het op deze prachtige dag eens hebben over mogelijk dopinggebruik in een wielertijdperk waar doping eerder regel dan uitzondering was.
09-09-2017 14:45
Mooi stuk in de Volkskrant. Goed om deze kant van het wielrennen ook te belichten. Hoewel sommigen graag ziende bind willen blijven, met de redenering "als je niks kunt bewijzen mag je niks zeggen en niemand verdachtmaken" , maar als er dan eindelijk een inkijkje wordt gegeven (Tyler Hamilton, Lance Armstrong, Dokter Jansen) dan zijn het "griezels" die het wielrennen bezoedelen. Doping is van alle sporten en vooralsnog is het overal bedrog! Ook als je favoriet het doet. Niet enkel als de "anderen" het doen.

Zelfs als je vindt dat doping legaal zou moeten worden, dan nog is het belangrijk om eerst eens openheid te geven en de discussie op basis van feiten ipv de eindeloze wielerleugens te voeren. Ik blijf overigens voor eeuwig wielerfan, er is geen mooiere sport!
09-09-2017 14:48
Over Van Moorsel gaan al langer verhalen over vermeend gebruik van medicijnen die gewichtsverlies veroorzaken. Zou erop neerkomen dat ze nooit anorexia heeft gehad, hetgeen mij altijd al zeer onaannemelijk heeft geleken gezien het niveau dat ze ondanks deze 'eetstoornis' haalde.
09-09-2017 14:54
@achtpuntzes
Quote:
die aandacht is er toch? hij belast zichzelf toch ook met wat hij zegt? hij claimt nota bene zichzelf te hebben gedopeerd met EPO om het te testen.


Over het algemeen (nieuwsberichten en reacties) richt de verontwaardiging zich vooral op de gedopeerde atleet en niet op de dopingarts. Dat is niet genuanceerd genoeg in mij optiek.

Jezelf inspuiten met een medicijn is geen overtreding, tenzij je aan topsport doet.
09-09-2017 14:56
edit WF: niet doen
09-09-2017 14:57
Artikel legt vooral bloot dat structuren decennialang intact konden blijven in onze geplaagde sport, en zodoende ook actieve renners als Bak en Plaza aan Janssen gelinkt kunnen worden. Het feit dat Lhotellerie bij Vacansoleil op een amfetamineachtige substantie werd betrapt wekt geen verbazing.
09-09-2017 15:01
Gedopeerd zoals alle toppers, vroeger en nu (zeker en vast niet niet minder).
Je kan geen grote ronde winnen (of top 10 halen) zonder dope (misschien één uitzondering Lucien Van Impe) .
Een klassieker winnen zonder dope, misschien, uitzonderlijk, eenmalig, als je een heel goeie dag hebt.
Ik vind het best goed dat de zaken van vroeger niet in de doofpot gestopt worden.
Beschuldigingen moeten niet blijven duren natuurlijk maar als je schuldig bent geef dan gewoon toe, dan gaat het vanzelf wel rusten.
En wat die dokters betreft: 'leuk' om mensen te verraden maar je bent echt wel medeplichtig !
09-09-2017 15:03
De overwogen en milde reactie van Leontien van Moorsel zegt al genoeg.
09-09-2017 15:10
Zou de begeleidende foto bij dit artikel een toevallige keuze zijn?
09-09-2017 15:10
Oude koeien uit de sloot halen. Zaak is ook al verjaard. Wat mij betreft hoeft WF hier helemaal niet over te berichten.
09-09-2017 15:14
Bouwman, Rooks, Theunisse hebben allen doping gebruik toegegeven, bloeddoping dan weer niet. Van Peter Janssen was bekend dat hij met testosteron experimenteerde, amfetaminen hoorde bij het wielrennen van de jaren 60-70 en ook nog 80. Cortisonen werden en worden nog steeds gebruikt ...

We hadden het EPO tijdperk maar daarvoor werd er ook gebruikt, Merckx, Zoetemelk ga zo maar door. Anquetil was er vrij open in.
De man van Longo die handelde in EPO. Etc. Etc.

Fuente in Spanje, de doktoren in Italie, enfin zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Leontien was en blijft een fenomeen, ik lig niet wakker vd beschuldigingen, heb er geen mening over.
09-09-2017 15:17
@Col du Bramont
Vandaar ook de bijnaam Johnny Testosteronny misschien;p
09-09-2017 15:17
Volgens mij is de taak van de arts bij een wielerploeg(Festina toendertijd) om wantoestanden tegen te gaan en het te reguleren. Bruno Roussel zag dat renners Epo gebruikten en wilde daar controle op hebben ivm gevaar voor de gezondheid.
09-09-2017 15:21
Waarom komt die Janssen daar nu mee ? Probeert hij met dit verhaal wat geld binnen te harken? Mag toch aannemen dat hij keiharde bewijzen heeft voor deze beweringen anders kan hij nog van laster beticht worden. Hoe zit het trouwens met zijn beroepsgeheim ?
Waardeloze arts, maar ja hij zal wel niet voor niets zo ver weg zitten.
09-09-2017 15:22
Dit lijkt niet echt op een dokter, heeft lak aan geheimhoudingsplicht en het zal hem geen windeieren hebben gelegd, misselijk mannetje die zich waarschijnlijk alleen inzet voor zichzelf.
Leontien weet inmiddels dat ze beter over je fiets kenne lullen dan andersom.
09-09-2017 15:23
Waar ik het meeste van schrok in het artikel is dat deze beste man ook voor de Skil ploeg, voorloper van Sunweb, heeft gewerkt. Er wordt niet heel diep op ingegaan, maar ik vind het toch opvallend dat zo'n vent bij een ploeg heeft gewerkt dat een schone sport nastreeft op deze manier. Wat moeten we daarvan denken?
09-09-2017 15:34
'This article is approved by..'
09-09-2017 15:35
Ik las onlangs nog een artikel over Eddy Bouwmans. Dat hij zo goed begon met die witte trui in de Tour. En toen kwam EPO in het peloton en kwam arme Eddy er niet meer aan te pas. Waarbij er gesuggereerd werd dat dat kwam omdat hij niks wilde nemen....

Leontien blijft natuurlijk ontkennen. Zouden er mensen zijn die haar serieus geloven ??

Van Rooks en consorten wisten we het al natuurlijk. Rooks heeft gewoon jaren geleden zelf bekend.
09-09-2017 15:36
@DemarrErik
Precies.
Van Moorsel is niet het meest interessant, dat weten we inmiddels wel. Maar Skil en Vacansoleil worden ook genoemd, dat lijkt me interessanter...
Maar WF vindt dat geen nieuws. De ontkenningen van van Moorsel zijn belangrijker hier.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.