Leontien van Moorsel distantieert zich van nieuwe dopingbeschuldiging
zaterdag 9 september 2017 om 13:29

Leontien van Moorsel distantieert zich van nieuwe dopingbeschuldiging

Leontien van Moorsel distantieert zich van nieuwe beschuldigingen van dopinggebruik. Voormalig wielerarts Peter Janssen zegt vandaag in een interview in De Volskrant haar van onder andere epo te hebben voorzien.

“De publicatie in de Volkskrant van vandaag heeft mij onaangenaam verrast”, zegt Van Moorsel in een reactie tegen De Telegraaf. “Te meer omdat ik met Peter Janssen periodiek een langdurige, prettige samenwerking heb gehad vanaf mijn achtste jaar totdat ik eind jaren negentig ging samenwerken met de KNWU-arts Tjeerd de Vries.”

De viervoudig olympisch kampioene zegt zich niet te herkennen in het verhaal van Janssen. “Het verbaast mij dat hij deze uitlatingen nu doet. De toekomst van de wielersport is in ieder geval niet gebaat bij deze vage verdachtmakingen. Ik ben dertien jaar geleden gestopt met mijn actieve wielercarrière, waarin er nooit enige twijfel is gerezen bij mijn medische testen.”

“Inmiddels zet ik mij met passie in voor het Leontienhuis, waarbij ik mensen met eetstoornissen help. Ik focus mij daar nu volledig op, en heb verder geen behoefte om nog te reageren.”

Vorig jaar augustus werd Van Moorsel ook al een keer beschuldigd van dopinggebruik. Toen kwamen de aantijgingen van oud-wielrenster Monique Knol.

Janssen uit in het interview ook beschuldigingen aan het adres van onder meer de nog actieve renners Ruben Plaza en Lars Ytting Bak. Het volledige artikel uit de Volkskrant is hier te lezen (Blendle, €0,39)

RIDE Magazine
118 Reacties
09-09-2017 15:36
Uit de archieven van wielerflits.
Met de kennis van nu een heel interessant artikel.

Quote:
Klimtalent L’hotellerie stuurt aan op breuk
Geplaatst op maandag 1 september 2008 om 22:08
Het zit goed fout tussen Clement L’hotellerie en zijn ploeg Skil-Shimano, zo bericht Sportweek. De Fransman heeft de afgelopen tijd twee afspraken laten gaan en is hierdoor niet opgenomen in de selectie van de Ronde van Duitsland.


L’hotellerie, die schermt met een aanbieding van een topploeg, reed begin dit jaar verrassend sterk in o.a. Parijs-Nice. Nadat hij daar de bergtrui veroverde, was er veel interesse in hem. Sindsdien wist hij niet meer zulke sterke prestaties neer te zetten, en hij werd door zijn ploeg zelfs niet meegenomen naar Duitsland. Doordat dit een prima ronde voor hem zou zijn geweest begonnen de speculaties op te komen.

Ploegleider Rudi Kemna vertelt dat het een weloverwogen besluit is geweest het 22-jarige talent buiten de selectie te laten. “We kúnnen en wíllen op deze manier niet met Clement werken,” zei hij een dag voor de start in Kitzbühel. “Als hij een afspraak maakt moet hij die nakomen, net als iedereen.”

Kemna geeft aan dat L’hotellerie bij twee afspraken verstek heeft laten gaan. Volgens de oud-prof doet het er niet toe waarover de Fransman en de ploeg afgelopen week tijdens de Eneco Tour zouden praten. Wel laat hij weten dat het niet zou gaan om het openbreken van zijn nog een jaar doorlopende verbintenis. “Al willen we alleen maar in zijn mooie ogen kijken, het gaat om het principe,” zegt Kemna. “Wij hebben een duidelijk beleid. We zijn directe mensen en dat verwachten we ook terug van onze medewerkers.”

Kemna: “Of Clement hiermee een breuk wil veroorzaken om een transfer door te drukken? Dat zou kunnen. Maar ik kan er niet zinnigs over zeggen, want ik spreek hem niet.” Naar verluidt heeft L’hotellerie een financieel zeer aantrekkelijke aanbieding van Caisse d’Epargne gekregen.

Skil-Shimano heeft onlangs aangegeven vanaf volgend jaar met een groter budget te gaan opereren. Hierdoor willen ze meer kans maken op deelname aan de grote rondes. Het behoud van L’hotellerie is daarvoor dus belangrijk. Kemna: “Zoals de situatie nu is heeft het geen zin. Een contract geldt voor beide partijen, en beide partijen hebben verplichtingen. Het is een vervelende situatie. Dit is niet normaal.” Maar de ploegleider heeft de hoop nog niet opgegeven; “Het zou nog goed kunnen komen.”

Na de Deutschland Tour, die op 7 september afgelopen is, staat een nieuwe afspraak gepland. Het is de vraag of Kemna dan wel in de mooie ogen van zijn renner kan kijken.
09-09-2017 15:37
Opvallend hoe mild bepaalde media zoals de Telgraaf en Wielerflits Leontien behandelen. Ze heeft natuurlijk een hoog rtl-4 / sbs-6-gehalte en dat maakt dat velen haar erg sympatiek vinden. Ik vind het persoonlijk raar dat je Boogerd, Ulrich en Armstrong aan de schandpaal nagelt en Van Moorsel spaart. Van mij hoeft niemand aan de schandpaal genageld te worden maar het lijkt me wel relevant om het beestje bij de naam te noemen. Alle epo-gebruikers hebben renners die hier niet aan mee wilden doen en daarom gedesillusioneerd zijn gestopt met wielrennen benadeeld. Dat moet gezegd kunnen worden zonder dat de boodschapper meteen zwartgemaakt moet worden. Ik vind de dokter ook een engerd maar ik geloof op basis van de context (andere beschuldigen en bekentenissen) dat hij de waarheid spreekt.
09-09-2017 15:55
Is toch gewoon medische geheim.
ik heb daar geen mening over.
Leontien is nooit fout getest.
Die dokter daarintegen maakt hier een grove fout, ter ere en glorie van zichzelf.
Pension zal ook wel een behoorlijk zwart gat zijn voor deze aan aandachtsarmoede lijdende dok.
Ga zeilen of zo !
09-09-2017 16:02
Interessant, een arts die zijn vertrouwensband met zijn patienten verbreekt. Wat zegt dat over de mens Peter Janssen?
De informatie die nu naar buiten komt, voegt niets toe aan wat wij al weten: 80 a 90 procent was fout bezig.
09-09-2017 16:34
https://www.ad.nl/wielrennen/oud-wielrenster-knol-blij-met-bekentenissen-dopingdokter-janssen~a2856ccc/
09-09-2017 16:45
@rondo en debarreman
Wat een enge reacties zeg, precies de taal van Armstrong. De boodschapper in diskrediet brengen om zo de boodschap proberen te vertroebelen.
Het heeft ook weinig met medisch beroepsgeheim te maken, al proberen dopingdokters zich daar vaak achter te verschuilen. Het is een gezond iemand die je doping geeft om beter te presteren. Geen patiënt.
Ondertussen blijven dezelfde dokters actief als 20 jaar geleden, en worden ze nauwelijks aangepakt. Terwijl doping gebruiken zonder ervaren medische begeleiding tegenwoordig vrijwel onmogelijk is.
09-09-2017 16:46
@lendilonus inderdaad ze kan beter eerlijk zijn, mij lijkt dit verhaal wel redelijk betrouwbaar. Er worden specifieke plaatsen genoemd.
Wat het interessantst is in dit artikel vind ik: De rol van uci, wielerbond en ab krook. En ik kijk nh toch anders naar het zo lang presteren van plaza (nog steeds dus?) en sinds 6 jaar juist niet presteren van bak (clean?)
09-09-2017 16:50
Ik vraag me met het uur meer af of WF spijt heeft van zijn aanvankelijke stellingname.
09-09-2017 16:54
De arts stelt in het artikel dat het geen medische behandeling was, maar om gezonde sporters die beter wilde presteren. En hij zich daarom niet aan beroepsgeheim gebonden voelt. Lijkt me zeer terecht.
Hij wijdt bijvoorbeeld niet uit over anorexia van van moorsel, waar vast ook iets over te melden is wat aandacht trekt.
Armstrong was veel erger: die begon met het intimideren van boodschappers. Maar van moorsel kwam daar wel bij in de buurt met haar dreigementen met rechtszaken vorig jaar.
09-09-2017 16:56
Wf uiterst zwak inderdaad. Van mij hoeven ze van moorsel niet meteen te veroordelen maar er moet toch iets over geschreven worden, hoe concreet de getuigenissen van deze arts zijn en wie er genoemd wordt enz.
Als dat geen prioriteit is kun je je afvragen waarom dat niet zo is?
09-09-2017 17:08
Van Moorsel gebruikt het Armstrong argument dat ze niet gebruikt heeft omdat ze niet betrapt is. Overigens zwak van wielerflits dat ze zo laat met het nieuws van van Moorsel komen.
09-09-2017 17:09
@sebas helemaal eens. Schandpaal is nergens voor nodig maar de waarheid wel.
Ik vind de manier waarop van moorsel vaker over longo spreekt nu wel erg hypocriet.
Ook de arts die jarenlang dit soort corruptie organiseerde, met uci nota bene, heeft bakken boter op zn hoofd.
Over dag shirt verteld ie dat het door soigneur gepakt werd. Herkomst is dus geen legale gift. En dan nog niet willen terug geven. Goed dat ie dit doet maar zn geweten zal het wel erg nodig hebben om te biechten
09-09-2017 17:12
Heb het artikel van vorig jaar mbt de beschuldigingen van Knol aan het adres van van Moorsel nog eens terug gelezen waarin staat dat van Moorsel stappen gaat ondernemen tegen Knol.

We zijn ondertussen ruim een jaar verder en misschien dat iemand van WF eens kan achterhalen welke stappen er precies zijn ondernomen of dat het gebakken lucht was van van Moorsel.
09-09-2017 17:17
Waar rook is vuur.
09-09-2017 18:06
In die periode heeft nagenoeg iedere beroepsrenner gebruikt. Beetje flauw van Van Moorsel om nu nog steeds te ontkennen. Geef toch gewoon toe en leef met een iets gerust geweten verder.
09-09-2017 18:26
Henkiek honderd procent gelijk!
09-09-2017 19:53
De ontkent niet, dus ze heeft gebruikt.
09-09-2017 20:08
Waarom worden "doktoren" als zij wel op hun woord geloofd en sporters niet.
Leontien was drie klassen beter en kon best zonder maar wie weet wordt druk van buitenaf soms teveel. Goede impuls weer voor het vrouwen wielrennen, alweer 4 kantjes, normaal 4 reacties bij nl succes.
By the way, is er iemand onder de deskundigen alhier die kan vertellen of toename van rode bloedlichaampjes ook mogelijk is bij langdurige en zware inspanning op zeenivo?
09-09-2017 20:22
Ja dat kan Schipperaar... 's nachts slapen in een zuurstofarme tent, vraag maar aan Tom Boonen en Sven Nijs, die hebben dat gedaan.
09-09-2017 20:35
@van springel
Met 100% garantie wakker te worden? Maar bedoel eigelijk door 100km alleen tegen een nw windkracht zeven op te boksen? Vergelijkbaar met 3 uur klimmen aan een stuk, dus dat je daar niet persee ijlere lucht voor nodig hebt voor die toename.
09-09-2017 20:48
Van twee kanten zijn nu vragen gerezen over dopinggebruik van Van Moorsel. Eerst door een collega (knol) en nu een arts. Zonneveld lijkt ook al in zijn reacties mee te willen gaan met het verhaal. Knol is als zielig persoon en rancuneus weggezet door Van Moorsel. Dit lijkt inderdaad wel veel op hoe Armstrong dat aanpakte. Val de boodschappers aan. Juridisch echter is er niets. Bewijzen, testen (hertesten), verjaring. Zonder het bewijs of toegeven van gebruik is er alleen maar verdenking van en blijft het schemeren. Maar wie geloof je nog uit die epo tijd? Alle schijn tegen in elk geval.

Knol heeft in elk geval gereageerd zeer blij te zijn met dit nieuws.
09-09-2017 20:50
Ben geen kenner op gebied van toename van rode bloedlichaampjes zonder gebruik van ijle lucht of EPO maar zonder die twee wordt het wel twijfelachtig.
Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.
09-09-2017 20:56
Bijzonder enge man en dat noemt zich dokter. Had voor zich zelf een heel systeem uitgedokterd zodat hij renners kon drogeren. Dit alles om maar bij het wielerwereldtje te horen en zijn zakken te vullen. Zelfs soigneurs zag hij als concurrent. Natuurlijk waren de renners en rensters de gebruikers maar dit soort artsen waren, door het bieden van de gelegenheid, de echte oorzaak van het probleem.
09-09-2017 20:59
@Vs
Volgens mij nemen rooie bloedlichaampjes ook toe tijdens de zwangerschap zonder de Monta Rosa te beklimmen, bizar dat er nog geen onderzoek is blijkbaar van toename op zeenivo.
Benieuwd naar vdp zijn waarden vergeleken met de gem weg coureur.
@jabo
Welkom in het taalgilde alhier, uitgedokterd, mooier kan het niet.
09-09-2017 21:04
Hij is niet de eerste die de middelen van soigneurs onbetrouwbaar noemt. Paardenpillen en andere 'wondermiddelen' zijn al meerdere keren langs gekomen. Die gasten wisten echt niet wat ze deden inclusief risico's

Om te reageren moet je ingelogd zijn.