Lorena Wiebes beleeft droomdebuut op WK baanwielrennen: “Dit smaakt wel naar meer”
Wereldkampioen Wiebes met UCI-voorzitter David Lappartient - foto: Cor Vos
donderdag 17 oktober 2024 om 10:07

Lorena Wiebes beleeft droomdebuut op WK baanwielrennen: “Dit smaakt wel naar meer”

Lorena Wiebes is de nieuwe wereldkampioene Scratch. Bij haar debuut op het WK baanwielrennen wist zij Nederland meteen goud te bezorgen, door in Ballerup (Denemarken) met overmacht de massasprint te winnen. Na afloop was ze uiteraard erg blij met haar eerste regenboogtrui. “Het moet nog even binnenkomen, hoor”, zei ze na afloop bij de NOS.

Voor het eerst verscheen Lorena Wiebes aan de start van een onderdeel op het WK wielrennen. De sprintster van SD Worx-Protime wilde zich eens testen, ook met oog op de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles, waar ze mogelijk op de baan wil uitkomen. Wiebes koos in Denemarken voor de Scratch; een pelotonstart van 40 rondes (10 kilometer) waarbij alleen de eindsprint telt.

En het werd niet zomaar een test: Wiebes snelde namelijk op imposante wijze naar de wereldtitel, na een zo goed als perfecte race. En dat als debutante op een groot internationaal baantoernooi. “Ik dacht in de laatste ronde: ze komen nog over me heen. Maar ze kwamen niet”, blikt een breed glimlachende Wiebes terug op haar wedstrijd. “In het begin was het wel best lastig, omdat de Française (Marion Borras, red.) in de aanval was.”

foto: Cor Vos

“Ze kreeg best wel een groot gat. Maar ik had met de bondscoach afgesproken gewoon rustig te blijven en echt te focussen op de sprint. En dat lukte. Ik ging op een gegeven moment naar het wiel van Fidanza, aangezien zij een van de favorieten is. Met nog anderhalve ronde te gaan, wist ik: nu moeten we gewoon gaan en volle bak doortrekken naar de finish.”

Wiebes kan als geen ander snelheid ontwikkelen in de laatste meters, maar op de baan is dat nog net even wat anders dan op de weg. “Ik ging heel even uit het zadel. Dat voelt toch het beste voor mij hier, maar verder is het zittend sprinten in plaats van staand. En dat is toch wat anders. Maar dat ging erg goed.”

Wiebes krijgt bij haar ploeg SD Worx-Protime de ruimte om weg- en baanwielrennen te combineren. Is ze na deze wereldtitel van plan om nog meer op de baan te rijden? De 25-jarige renster houdt nog wel een slag om de arm, aangezien de Scratch geen apart olympisch onderdeel is, maar deel uitmaakt van het omnium. “Ik moet er nog even goed over nadenken. Scratch is toch wel wat anders dan het omnium. Maar het smaakt wel naar meer.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.