zaterdag 14 september 2024 om 08:30

Lorena Wiebes houdt met alles rekening op EK: “Weinig landen die zullen aansturen op een sprint”

Video Na de introductie voor het Europees kampioenschap voor eliterensters, is het nog altijd zoeken naar de eerste renster die de titel twee keer heeft weten te winnen. Komt daar tijdens de negende editie verandering in? Als het aan de Nederlandse kopvrouw Lorena Wiebes ligt wel, maar de sprintster is wel degelijk op haar hoede.

Wiebes keek daags voor de wegrit – tijdens een persmoment van de Nederlandse EK-selectie – met WielerFlits vooruit. De 25-jarige renster koos de voorbije weken voor een alternatieve voorbereiding richting het Europees kampioenschap. “Het gaat allemaal prima. Ik heb wat trainingswedstrijden en criteriums gereden om de snelheid er wat in te houden.”

Wiebes had de voorbije weken genoeg tijd om haar hoofd weer leeg te maken, na een toch wel teleurstellende Tour de France Femmes. “De teleurstelling van de Tour moet je snel weer opzij zetten, om je te focussen op andere doelen. Het scheelt dat dit EK al vrij snel weer volgt op de Tour. Het waren natuurlijk geen hele leuke dagen na de Tour, maar je moet de focus weer verzetten en doorgaan.”

Een sprint of afvalrace?
Wiebes kan zaterdag met een tweede Europese titel een dikke streep zetten onder de Tour de France Femmes, maar de pijlsnelle Mijdrechtse rekent zich zeker niet rijk. “Je zag bij de beloften mannen dat het op de tweede kasseistrook volledig uit elkaar werd gereden. Dat is bij ons ook mogelijk. Dat is niet per se in mijn nadeel, want ik vind het wel fijn om met een kleinere groep naar de finish te rijden.”

Koerst Wiebes straks weer in de Europese sterrentrui? – foto: Cor Vos

“Ik denk dat voornamelijk Italië het tot een sprint wil laten komen, maar verder zijn er weinig landen die zullen aansturen op een sprint”, verwacht Wiebes. “Voor mij is het van belang om zo fris mogelijk aan de sprint te beginnen. Zeker omdat Elisa Balsamo echt de vorm weer heeft laten zien in de Ronde van Romandië. Dan wil je zo fris mogelijk aankomen. Maar als je mee moet koersen, moet je mee koersen om überhaupt aan sprinten toe te komen.”

Belang van het EK
Wiebes werd twee jaar geleden in München al eens Europees kampioen, maar hoe belangrijk is een Europese titel nu voor een renster van haar kaliber? “Ik durf bijna geen doelen meer te stellen, aangezien mijn vorige twee hoofddoelen niet zijn gegaan zoals ik wilde. Maar het is altijd mooi om zo’n trui te hebben. Het voelt speciaal om in te koersen. Het zou mooi zijn om die weer terug te pakken.”

“Je wil als Nederlandse gewoon winnen en dus is de druk er natuurlijk wel. Ik kan er normaal wel goed mee omgaan. Ik ben die druk sowieso wel gewend vanuit mijn ploeg. Een kampioenschap is iets bijzonders. We zien elkaar niet zo vaak, maar je merkt nu al dat het toch wel heel gezellig is. De sfeer is goed binnen de ploeg en dat is heel belangrijk, ook voor morgen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.