Lorena Wiebes wint EK met grote voorsprong na chaotische sprint: “Voelde dat ik vroeg moest gaan”
foto: Cor Vos
zaterdag 14 september 2024 om 18:04

Lorena Wiebes wint EK met grote voorsprong na chaotische sprint: “Voelde dat ik vroeg moest gaan”

Lorena Wiebes heeft zich in Hasselt tot de Europees kampioene van 2024 gekroond. De gehele dag controleerde de Nederlandse formatie de koers in dienst van de sprintster. Niemand kon zich losbreken van het peloton en zo kregen we een massasprint om die felbegeerde trui. In deze sprint verloor de Nederlandse haar trein, maar toonde zij zich de sterkste. “Het ging niet perfect”, klonk het na afloop lachend uit de mond van de winnares.

Na de finish blikt de kersverse Europees kampioene terug op haar sprint. “Nou, het was niet perfect”, lacht de Nederlandse. “Het was erg chaotisch. De meiden deden het heel goed. Zeker in de laatste ronde hadden we de volledige controle. Het was alleen zo’n chaos in de sprint.” De voltallige selectie van Nederland raakte in de laatste kilometer hun kopvrouw kwijt. Wiebes was op zichzelf aangewezen.

“Uiteindelijk was ik de trein dus kwijt. Gelukkig vond ik de Italiaanse trein en ging ik vroeg aan”, gaat de Europees kampioene verder. “Ik had het gevoel dat ik vroeg moest gaan om te winnen. Het is heel speciaal om deze trui nu te mogen dragen. Het is altijd fijn om een speciale trui te hebben.”

Tegen de NOS ging Wiebes nog verder in op wat de EK-zege voor haar betekent. “Het is toch wel een oplossing om weer wat te winnen. Ik voelde de druk wel toen die meiden op kop reden, dan bouwt de spanning op… Dat het eindelijk weer lukt en ik ben de meiden heel dankbaar hoe ze gewerkt hebben. We hebben bewezen dat we er als Nederland als team staan. Het voelt fijn om veruit de snelste te zijn. De bondscoach heeft een goede keuze gemaakt, denk ik.”

Tot slot blikt Wiebes ook vooruit naar komende koersen. Wat zijn haar volgende doelen? “Ik ga een paar gravelwedstrijden rijden. Het nationale kampioenschap en WK gravel. Dan is het tijd voor de laatste koers. Dat is de Simac Ladies Tour en dan is het tijd voor wat rust.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.