Lotte Kopecky gelooft in nieuwe regenboogtrui: “Maar iedereen zal me proberen lossen”
Foto: Cor Vos
vrijdag 6 september 2024 om 12:08

Lotte Kopecky gelooft in nieuwe regenboogtrui: “Maar iedereen zal me proberen lossen”

Wereldkampioene Lotte Kopecky rijdt in de Ronde van Romandië de komende dagen mogelijks haar laatste wedstrijd in de regenboogtrui. In Zürich treft ze binnenkort een zwaar parcours, maar dat wil niet zeggen dat de zich er nu al bij neer heeft gelegd dat ze in Zwitserland haar trui zal moeten afstaan aan een nieuwe eigenaar.

“Afgelopen maand drong het wel even door dat dit mijn laatste koers wordt in mijn regenboogtrui van Glasgow”, zei Kopecky tegen onder andere Het Nieuwsblad via een online persconferentie. “Het is een extra motivatie om hem nog eens te tonen. Ik heb ervan genoten om erin rond te rijden. Het liefste zou ik deze trui eind deze maand niet afgeven, maar als het gebeurt, heb ik nog een mooie Belgische trui als alternatief.”

We zagen Kopecky sinds haar intensieve drieluik Giro d’Italia Women, de wegritten op de Olympische Spelen en het baanwielrennen op de Spelen niet meer in actie. Maar de wereldkampioene zat intussen niet stil. “Ik heb na de Spelen niet zoveel dagen zonder fiets gehad. Ik ben blijven doortrainen. Wel heb ik om de batterijen op te laden iets meer andere zaken gedaan: afspreken met vrienden, een cafeetje doen. Ik heb mezelf af en toe toegestaan om te eten wat ik wilde, maar ik ben niet bijgekomen. De Spelen zijn vrij pittig geweest, vooral alles errond heeft erop ingehakt. Het is veel geweest om de hele tijd de focus te behouden.”

De komende Ronde van Romandië moet daarom een belangrijke test worden. “Ik hoop de komende dagen mijn twijfels weg te nemen, ik heb bevestiging voor mezelf nodig. Ik voelde me heel goed op de Spelen maar je mag niet vergeten dat ik vooraf een vrije lange taper heb gehad. Daarom heb ik mezelf de voorbije maand zeker mentale rust gegund, maar niet echt fysieke. Daar was in de opbouw naar het WK geen tijd voor. Ik wil opnieuw in goede conditie aan de start staan in Zürich, vandaar ook de keuze voor Romandië en niet de EK-wegrit. Na de tijdrit is er nog ruimte voor een mooi trainingsblok, dat ik nodig heb richting WK.”

In Glasgow kreeg Kopecky een parcours op haar maat, maar hoe zit dat met het klimmersparcours in Zürich? “Ik ga naar daar met het idee dat ze me zullen moeten proberen lossen. Er staan sterke rensters aan de start, maar ik geloof dat ik een kans maak. Het is een lastig parcours, maar het is niet zo zwaar als bij de mannen. Er zitten heel wat hoogtemeters in, maar ik heb er geen schrik voor.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.