vrijdag 27 september 2024 om 09:55

Lotte Kopecky glimlacht over de code om Nederland te kraken: “Ze komen niet altijd goed overeen”

Video Lotte Kopecky verdedigt in het Zwitserse Zürich zaterdag haar regenboogtrui. Ondanks een slechte dag op het WK tijdrijden van zondag, leeft de titelverdedigster toch vol vertrouwen naar de wegrit toe. Bij een eerste verkenning werd ze blij verrast door het parcours in Zwitserland.

“Het zwaartepunt ligt in eerste deel met steile helling en langere loper. Daarna wordt het een iets anders parcours met een deel draaien en keren en explosieve hellingen. Ik dacht dat het zwaarder ging zijn, maar morgen zullen we er allemaal wellicht anders over praten. De wedstrijden gisteren waren uitputtingsslagen en dat zal bij ons niet anders zijn”, aldus Kopecky. “Die eerste klimmetjes zijn zeker een mogelijkheid, maar er zijn op dit parcours zo veel mogelijkheden dat ik mij daar niet op vastpin. Het kan nadien ook nog perfect.”

Heeft ze daarmee extra vertrouwen getankt? “Het vertrouwen zou er ook geweest zijn mocht het parcours nog zwaarder geweest zijn. Anders had ik hier niet gezeten. We moeten starten met het volste vertrouwen dat het kan om mijn wereldtitel te verlengen. Het wordt geen gemakkelijke opdracht, maar het kan wel. Ik denk dat ik het geluk heb dat ik het op meerdere manieren kan. Alles hangt af van het koersverloop, hoe de anderen willen koersen en de vorm van de dag. Ik kan er eigenlijk niet één scenario opplakken.”

Kopecky is de titelverdedigster – foto: Cor Vos

Een jaar geleden reed ze iedereen in Glasgow uit de wielen in bloedvorm. Maar hoe zit het nu met haar huidige gevoel? “Ik kwam toen ook uit een lange periode en had net de Tour de France Femmes gereden. Aan de conditie zal het normaal gezien niet liggen. De afgelopen twee dagen voel ik me weer prima op de fiets, al had ik zondag in de tijdrit echt een slechte dag.”

De Belgische zal dan wel met een sterk Nederlands blok moeten afrekenen. “Ze komen met een heel sterke ploeg aan de start, maar het is al meermaals gebleken dat ze niet altijd even goed overeenkomen. Je ziet dat er op papier één uitgesproken kopvrouw is, maar er zijn ook anderen die lonken naar de wereldtitel. Er zijn in de Nederlandse ploeg meerdere dames die kunnen en willen winnen.”

Tot slot: hoe kijkt Kopecky terug op haar jaar in de regenboogtrui? “Dat is goed geweest, ik ben er heel tevreden over. Gelukkig heb ik geen last gehad van de vloek van de regenboog. Het is voor mij een jaar om nog lang te onthouden, maar Parijs-Roubaix stak er voor mij bovenuit; een lekker momentje. Ik heb de trui wel bewust niet meegenomen, ik wilde het niet jinxen. De dag voor ik vertrok heb ik er voor het laatst in gereden. Ik heb hem mooi terug in de kast gelegd, maar ik hoop dat ik die terug kan opentrekken.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.