Lotte Kopecky grijpt naast Girowinst: “Vraag me niet waarom de anderen zo passief koersten”
Foto: Cor Vos
zondag 14 juli 2024 om 20:37

Lotte Kopecky grijpt naast Girowinst: “Vraag me niet waarom de anderen zo passief koersten”

Lotte Kopecky moest vandaag haar meerdere erkennen in Elisa Longo Borghini in de slotetappe van de Giro d’Italia Women. De wereldkampioene ging de etappe in met één seconde achterstand op de Italiaanse, maar daar kwamen er in het slot richting L’Aquila nog twintig bij.

“De prestatie van gisteren was eigenlijk al een soort overwinning voor mij”, legde Kopecky uit aan Het Nieuwsblad. Daags voordien had ze op de Blockhaus immers wél Borghini kunnen volgen. “Anderzijds moet ik naar het breder plaatje kijken. Het doel was hier een rit te winnen en de conditie verder te optimaliseren. Daar ben ik in geslaagd. Vandaag zal de ontgoocheling nog wel overheersen. Maar al snel komen de volgende doelen er aan. Ik denk klaar te zijn voor Parijs.”

Het liep voor Kopecky eigenlijk al eerder in de etappe mis. Een groepje vroege vluchters – met daarbij ritwinnares Le Court – nam onderweg alle boniseconden weg, waardoor Kopecky zelf extra offensief moest rijden om een seconde op Longo Borghini goed te maken. Haar ploeg SD Worx-Protime moest daarbij niet op hulp van andere formaties rekenen.

“Ik begrijp het ook niet echt. Er waren nog teams met drie of meer rensters in onze groep. En ook zij deden niets. Onbegrijpelijk. Want anders was het gat zeker gedicht en maakten ze zelf ook nog kans op de ritzege. Vraag me niet waarom de anderen zo passief koersten. Want daar heb ik geen antwoord op”, klonk het fel bij Kopecky. “Als we hier strijden om de overwinning en de bonificatieseconden is het iets heel anders.”

Kopecky wijt haar nederlaag in de eindklassering vooral aan de openingstijdrit. “Daar verloor ik 25 seconden en in de etappe naar Volta Mantovana kom ik in de spurt tegen Consonni een half wiel te kort. Dat kostte me ook bonificatieseconden. Maar anderzijds hoort zoiets bij de koers. We moeten er niet teveel achter zoeken. Vanavond vlieg ik huiswaarts. Woensdagavond heb ik nog een pistestage om die laatste procentjes nog toe te voegen richting Parijs.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.