Lotte Kopecky leeft rustig naar omnium toe: “Zonder brons was het ‘van moeten’ geweest”
Foto: Cor Vos
woensdag 7 augustus 2024 om 09:58

Lotte Kopecky leeft rustig naar omnium toe: “Zonder brons was het ‘van moeten’ geweest”

Lotte Kopecky leeft ontspannen toe naar het baantoernooi op de Olympische Spelen in Parijs. De Belgische komt alleen in het omnium in actie, maar heeft na de wegrit haar (bronzen) medaille wel al binnen. Belangrijk voor haar mindset, vindt de wereldkampioene op de weg.

“Het heeft me rustiger gemaakt”, legt Kopecky uit bij HLN. “De goesting is er nog, het doel blijft ongewijzigd. Maar de druk is wel weg. Ik zou helemaal niet blij zijn geweest mocht ik de Spelen hebben moeten verlaten ‘met niks’. Nu zijn ze alvast geslaagd. Wat zondag, in het omnium, alleen maar positief op me kan inwerken. Ik wil het niet verkeerd uitdrukken, maar zonder dat brons zou het veel meer ‘van moeten’ zijn geweest. Nu is het nog altijd ontzettend veel ‘van willen’. Waardoor ik in koers misschien andere keuzes kan maken. En zál maken.”

In de eerste twee nummers van het omnium, de scratch en de temporonde, wordt het voor een sterke renster als Kopecky het lastigst om het verschil te maken. “Ik hoop dat ik dat omnium in zijn geheel zo goed mogelijk kan afwerken. De temporonde blijft een loterij. Maar als ik in de scratch bij de beste acht kan eindigen, zal ik een prima start hebben genomen. Wat in mijn voordeel speelt, is dat je nu minder tijd hebt om te herstellen tussen de nummers door. Uithouding wint aan belang. Je merkt dan dat in de puntenkoers veel rensters op hun tandvlees komen te zitten. Meestal is dat het moment dat ik nog wat overschot heb.”

Wat Kopecky na 20 dagen in Parijs gaat doen, weet ze nog niet. “Er liggen wel een paar pistes klaar, maar de knoop daaromtrent zal pas tegen eind volgende week worden doorgehakt. Afhankelijk van waar mijn hoofd naar staat. Ik zal uit een heel lange competitieperiode komen. Voor ik begin te plannen richting WK of wat dan ook, wil ik eerst dit afwerken, wat rusten en herstellen en dan kijken hoeveel overschot ik nog heb en wat ik nog wil. Na de Spelen gaat de riem er sowieso voor onbepaalde tijd af.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.