Lotte Kopecky mikt op eerste Europese tijdritmedaille: “Met minder ben ik niet tevreden”
foto: Cor Vos (archief)
woensdag 11 september 2024 om 11:35

Lotte Kopecky mikt op eerste Europese tijdritmedaille: “Met minder ben ik niet tevreden”

De Europese titelstrijd tegen de klok voor elite-vrouwen kent drie grote favorieten. Nederland heeft met Ellen van Dijk en Riejanne Markus twee kandidaat-winnaars, terwijl thuisland België zijn hoop heeft gevestigd op Lotte Kopecky. De 28-jarige renster is ook ambitieus. “Met minder dan een podiumplek op het EK ben ik niet tevreden.”

Kopecky besloot na haar optreden op de Olympische Spelen in Parijs meer aandacht te besteden aan haar tijdrit. “Ik hield er een goed gevoel aan over”, doelt ze in gesprek met Het Nieuwsblad op haar olympische tijdrit. “Dat was voor mij ook wel een beetje de drijfveer om die fiets niet zomaar aan de haak te hangen. Ik wil wel eens kijken waar ik, mits een goede voorbereiding, op een EK en WK kan uitkomen.”

“Dat is ook een beetje de reden waarom ik dit niet zomaar wilde laten varen. Ik heb ook best wel veel trainingen op de tijdritfiets gehouden. Daar zal het niet aan liggen.” En wat mogen we vandaag dan verwachten van Kopecky op het EK? “Het is moeilijk om daar vooraf een plaats op te kleven. Zonder enige voorbereiding werd ik vorig jaar vijfde in Emmen. Op vijf seconden van het podium”

“Ondertussen zijn er heel veel details aangepast qua positie op de fiets en qua trainingen. Bij manier van spreken zou ik qua voorbereiding tien procent beter moeten zijn. Het eindresultaat zal allemaal afhangen van de vorm van de dag. Toen ik een jaar geleden mijn eerste EK reed in Emmen dacht ik achteraf: dit is echt verschrikkelijk. Dit doe ik nooit meer. Maar op de Spelen was het helemaal het tegenovergestelde.”

“Ik had een enorm goed gevoel, ondanks de valpartij. Ik vond het zelfs nog leuk ook. Ik hoop gewoon dat ik van Heusden-Zolder naar Hasselt met een goed gevoel kan rondrijden en dat ik het paceplan dat voorop is gesteld, kan aanhouden of zelfs nog iets beter kan. Dan hangt uiteindelijk al de rest af van de concurrentie.”

“Ellen van Dijk is de grote favoriete”
Kopecky moet het opnemen tegen de nodige sterke tijdrijdsters, maar er is volgens de Belgische een topfavoriet en dat is Ellen van Dijk. “Ze krijgt hier een parcours op haar maat. We zijn al een paar weken na de Spelen. Ze brak in juni haar enkel, maar dat zal al een pak beter zijn. Ik heb ondertussen al gemerkt dat Ellen opnieuw haar vorm aan het terugvinden is. Het kan echt een heel mooie strijd worden. Het is voor de grote motoren.”


Volg het EK tijdrijden vandaag op de voet via ons liveblog.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.