Lotte Kopecky plots heel dichtbij onverwachtse Girowinst: “Een seconde verschil is toch wat zuur”
Foto: Cor Vos
zaterdag 13 juli 2024 om 20:48

Lotte Kopecky plots heel dichtbij onverwachtse Girowinst: “Een seconde verschil is toch wat zuur”

Lotte Kopecky zag zichzelf vooraf niet als een van de favorieten voor de Giro d’Italia Women, maar staat op één dag van het einde plots toch op amper één seconde van de roze trui. Dat brengt extra grote ambities mee voor de slotetappe, zegt de wereldkampioene op de weg in een persbericht van haar ploeg SD Worx-Protime.

Leidster Elisa Longo Borghini had geen gemakkelijke dag tussen Lanciano en Blockhaus, waar een lastige etappe van 120 kilometer was uitgetekend met twee keer de lastige Blockhaus. Kopecky pareerde verschillende malen een aanval van Longo Borghini, maar die laatste zag de Belgische wel twee seconden dichterbij sluipen dankzij de bonificaties aan de finish.

“1 seconde verschil is toch wat zuur”, zegt Kopecky. “Ik heb alles gedaan wat ik kon om de roze trui te pakken, maar Elisa was gewoon heel sterk vandaag. Er blijft nog één rit over, dus het wordt zondag een spannende strijd. Het waren al drie zware ritten en ook de slotetappe belooft lastig te worden met een mooie finale. Lidl Trek zal er alles aan doen om de bonificatieseconden weg te werken. Ik heb sowieso een heel sterke Giro gereden, we zien morgen wel of het lukt om die roze trui te winnen.”

Ook ploegleidster Anna van der Breggen was onder de indruk. “Dit was onwijs knap van Lotte. De richtlijn was simpel: zo lang mogelijk proberen te volgen. We wisten dat Elisa Longo Borghini in de aanval zou gaan, het was zaak om te volgen en te zien hoe ver je komt. Als je start met de ambitie om op etappes te jagen, en op één dag van het einde sta je op één seconde van de eindzege… Dat kan ook als een overwinning gezien worden. Als je Elisa Longo-Borghini kunt volgen in zo’n zware etappe, dan behoor je tot de beste klimmers ter wereld. Dit is dus een waanzinnige prestatie, die veel belooft richting de toekomst.”

De ploegleidster verwacht dan ook veel van de slotrit. “Morgen wordt het razend spannend. Als je ziet hoe dicht Elisa en Lotte bij elkaar lagen vandaag, dan belooft het morgen opnieuw een nek-aan-nek-race te worden. Wij zullen willen controleren om finaal de bonificatieseconden op de streep te pakken, om zo hopelijk de roze trui te winnen. Lidl-Trek zal net proberen aan te vallen om de secondes op de streep weg te werken. Verwacht je dus maar aan een steekspel.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.