Lotte Kopecky vreest oncontroleerbare koers in Parijs: “Hoop dat Nederland verantwoordelijkheid neemt”
Foto: Cor Vos
zondag 4 augustus 2024 om 12:46

Lotte Kopecky vreest oncontroleerbare koers in Parijs: “Hoop dat Nederland verantwoordelijkheid neemt”

Interview Lotte Kopecky is een van de absolute topfavorieten om vandaag de gouden medaille te pakken in de wegrit op de Olympische Spelen van Parijs. Op papier heeft Nederland het sterkere blok in de breedte, maar de Belgische heeft wel verschillende troeven in huis om de wedstrijd uiteindelijk naar haar hand te zetten.

“Uiteindelijk starten we met negentig deelnemers, waarvan er toch wel een aantal van minder niveau zijn”, zei Kopecky eerder deze week tegen WielerFlits. “In de aanloopplus zal het een beetje zaak zijn om te kijken hoe de rest zal koersen. Ik denk niet aan ons om echt die wedstrijd al van in het begin hard te maken en vooral even eerst te kijken wat de rest wil doen.”

Kopecky kijkt dan – uiteraard – vooral naar het sterke Nederlandse blok, met Lorena Wiebes, Marianne Vos en Demi Volleing als exponenten. “Ik hoop dat ze gaan controleren, want ze hebben uiteindelijk wel een van de topfavorieten in hun rangen. Er moet ergens wel een beetje verantwoordelijkheid genomen worden. We hebben gezien hoe het kon mislopen in Tokio, dat was voor hen heel jammer. Als het moet, dan zal er ook bij ons onderling heel goed gecommuniceerd worden, maar ik ben niet van plan om al ploegmaats op te branden in het begin van de wedstrijd.”

In een tactische finale lijkt enkele ploeggenoten hebben geen overbodige luxe. Is de Belgische ploeg op niveau? “Ik schat het niveau met mijn ploegmaten niet zo slecht in. Ik ben daar redelijk overtuigd van dat zij nog, afhankelijk van hoe dat wedstrijd verloopt, kwaliteiten hebben om in de finale te zijn. En als ze er niet meer zijn, dan zal het zijn omdat de wedstrijd heel hard was en dat ze heel veel werk hebben moeten verrichten. Het zou wel fijn zijn als ik nog een aantal van de dames in de finale zou kunnen hebben.”

Moet Kopecky haar wedstrijd dan op topfavoriete Lorena Wiebes afstemmen? “Nee, dat zou heel dom zijn. Het liefst zou ik ze er af krijgen, maar ik ga niet van start met de gedachte: vandaag is het mijn doel Lorena lossen. Nee, mijn doel is om een medaille te pakken en om te winnen en een zo goed mogelijke wedstrijd te rijden. Ik heb niet in de hand wat Lorena zal doen en moet mijn energie daar ook niet in steken.”

“Ik heb meerdere troeven om de wedstrijd te winnen, en dat is in mijn voordeel. Ik ben niet gebaat bij één scenario, er zijn er meerdere mogelijk. Het wordt anderzijds een onvoorspelbare wedstrijd en veel meer kan ik er niet over zeggen. Ik hoop dat de puzzelstukjes in elkaar vallen. Maar ja, dat zullen ook Longo Borghini, Niewiadoma en Vos denken. Zij zijn naast Wiebes de voornaamste kanshebbers, maar ik denk dat er toch wel een aantal outsiders zijn, zoals Kim Le Court of Grace Brown. Ook zij kunnen verrassen.”

Maar de regerende wereldkampioene wil vooral vertrouwen houden in haar eigen kunnen. “Ik denk dat ik fysiek in orde ben en in de conditie zit waarin ik wil zijn. Maar dat biedt geen garanties op succes. Er zijn een aantal atleten die hier voor medailles zouden moeten gezorgd hebben, of toch volgens de media, maar die ook geen medaille pakten. Dus het is niet enkel het conditionele, maar er zijn zoveel meer aspecten die zo’n rol zullen spelen.”

Het parcours is ook zo’n factor. Is de Montmartre-klim lastig genoeg voor Kopecky om, zoals in Glasgow vorig jaar, het verschil te maken? “Dat hangt er een beetje van af hoe lastig de wedstrijd al geweest is. Het zou kunnen. Anderzijds is het ook heel voor de hand liggend om daar aan te vallen. Op dat punt al je troeven op tafel smijten lijkt me persoonlijk niet het beste idee, omdat iedereen het zal verwachten. Het is een heel mooie helling die meerdere rensters past. En daarna loopt het niet meteen naar beneden.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.