Lotto Dstny ambieert ritzege in Tour met Arnaud De Lie en Maxim Van Gils: “Alles is mogelijk”
Foto: Cor Vos
vrijdag 28 juni 2024 om 11:30

Lotto Dstny ambieert ritzege in Tour met Arnaud De Lie en Maxim Van Gils: “Alles is mogelijk”

Interview Lotto Dstny is een van de vier ProTeams met de grootste kansen op een etappezege in de Tour de France. Dat laatste is meteen ook het hoofddoel voor deze Belgische ploeg. Haar twee kopmannen Arnaud De Lie en Maxim Van Gils moeten die ambitie waarmaken, maar blijven voorlopig bescheiden in hun ambities op het persmoment voorafgaand aan La Grand Boucle.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De Lie kan natuurlijk op een wolk naar de drieweekse toeleven, na zijn Belgische titel van afgelopen week in Zottegem. “Maar die koers kan je onmogelijk met de Tour vergelijken”, vindt de Waal. “Het grootste verschil is het parcours. In Zottegem was het zoals een klassieker, met veel bochten en oplopende wegen. Dat was een heel zware koers. In de Tour krijg je in die vlakke etappes vaak een minder moeilijke aanloop, en dan een massasprint met veel hectiek, stress en chaos. Dat is een groot verschil. Het is nu veel vlakker, in Zottegem was het ook een zwaardere finish.”

De Belgische kampioen blijft dan ook bescheiden. “Het is mijn eerste Tour, het is al een heel iets dat ik kan meedoen. Dat ik Jasper Philipsen heb kunnen kloppen in Zottegem, is geweldig. Maar de Tour is een andere koers met een ander niveau. Als je Philipsen opnieuw klopt, zal je dicht bij de overwinning zijn. Uiteindelijk zal ik al blij zijn, als ik gewoon in Nice aankom. Veel renners willen deelnemen aan de Tour, als je aan het einde komt is dat al een overwinning voor een wielrenner.”

De Lie pakte in Zottegem een grote zege – foto: Cor Vos

“Voor de Tour heb je veel ervaring nodig, om de zware ritten door te komen”, verklaart De Lie zijn voorzichtigheid. “De Tour duurt lang, het is drie weken koers. Je moet de goede benen hebben op de goede momenten, wat niet simpel is. Er is veel te leren in zo’n ronde voor mij. Er zijn op papier negen kansen, we zullen zien of die allemaal sprints worden. Je hebt ook de gravelrit naar Troyes, die me goed ligt. En de sprints bergop zoals Colombey-Les-Deux-Églises passen me het best. We bekijken het dag per dag.”

Voor de jonge kampioen worden die massasprints een grote ontdekkingstocht. “Gelukkig heb ik een goede trein. Dat is nodig in de Tour. Je hebt echt mannen nodig die je brengen, want alleen een massasprint doen is echt lastig. Ik heb Cédric Beullens en Jarrad Drizners voor de slotkilometers, waarbij Cédric als mijn laatste man moet fungeren. Daarvoor kunnen Brent Van Moer en Sébastien Grignard hun duit in het zakje doen.”

Van Gils: “Eerste twee ritten liggen me het best”
Maxim Van Gils heeft wel al een Tourervaring. Bij zijn debuut in 2023 pakte hij ei zo na de ritzege op de Grand Colombier. “Ik werd tweede, maar er is een groot verschil tussen winnen of tweede worden in de Tour. Er zijn niet veel renners die kunnen winnen in de Tour, dus wil ik ervoor gaan. Met de hele ploeg, trouwens. Het doel is winnen, en of dat nu met mezelf of een andere renner is, het is sowieso heel mooi.”

Ook Van Gils weet wat winnen is – foto: Cor Vos

Voor Van Gils vallen de eerste kansen al vrij vroeg. “De eerste twee ritten liggen me het beste van de hele ronde. Het doet me wat denken aan de Ardennen. De klimmetjes zijn niet te lang, ook niet te steil. Dat is iets wat me goed ligt. Alles is mogelijk. Alleen jammer dat de finish van de tweede rit na de San Lucca-klim naar beneden loopt. Ik heb liever dat het juist ietsje bergop gaat of vlakker is.”

Na een topvoorjaar met als kers op de taart winst in Eschborn-Frankfurt was de heuvelspecialist vrij onzichtbaar in de Ronde van Zwitserland. De Antwerpenaar moest zelfs ziek afhaken voor het Belgisch kampioenschap. Toch maakt Van Gils zich geen zorgen. Ik denk dat de vorm goed is, ik had een vrij goede Ronde van Zwitserland. Ik heb daarna een paar goede trainingen gedaan, maar geen BK. Ik weet niet of ik echt een verkoudheid had, maar het was beter om die koers te skippen, anders was ik misschien nog vermoeider en zieker geworden. Ik voel me goed op training en heb alles kunnen doen wat ik wilde.”

Van Gils won dan wel zijn WorldTour-koers in Duitsland, maar mist nog die ene hoofdvogel. “Het dichtst was ik in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, in die laatste had je Tadej (Pogacar, red.) die er enorm bovenuit stak. Achteraf gezien had ik in de Waalse Pijl een goede kans om te winnen, ik had in de finale goede benen. Misschien dat ik nog ietsje sterker moet worden om die grote koers te winnen. Hopelijk lukt dat in de Tour.”

foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.