Lotto Dstny Ladies gaat nieuwe ProTeam-licentie aanvragen
Thalita de Jong is een van de succesvolste rensters van Lotto Dstny - foto: Cor Vos
Youri IJnsen
dinsdag 13 augustus 2024 om 15:20

Lotto Dstny Ladies gaat nieuwe ProTeam-licentie aanvragen

Interview Komend seizoen is het vrouwenpeloton een niveau rijker. De UCI besloot eerder dit jaar om ook bij de dames het ProTeam-status op te tuigen, zoals we die al jaren bij de mannen kennen. Op dit moment zijn er vijftien Women’s WorldTeams, al de rest is een UCI Continental Team. “Wij gaan voor de ProTeam-status”, vertelt Lotto Dstny-sportief directeur Kurt Van de Wouwer aan WielerFlits.

De Belgische ex-prof is door de jaren heen uitgegroeid van teammanager bij de opleidingsploeg tot sportief eindverantwoordelijke bij de gehele Lotto Dstny-ploeg (mannen, vrouwen en opleidingsteam mannen). Hij is op dit moment ook in de Tour de France Femmes. “Omdat het onze eerste deelname is. Het is heel mooi om erbij te zijn, want we zijn geen WorldTour-ploeg. Daarom vind ik het ook belangrijk om hier zelf te zijn.”

Garantie op wildcards als basis
Lotto Dstny is op basis van een wildcard deelnemer aan de Ronde van Frankrijk voor vrouwen. Net dat is een van de voornaamste beweegredenen om de nieuwe ProTeam-status voor 2025 aan te vragen bij de UCI. “Onze gedachte was dat als veel ploegen hier in meegaan, dat de wildcards voor bijvoorbeeld de Tour sneller naar ProTeams zullen gaan. Teams zoals de onze nu is, zullen dat in de toekomst meer en meer gaan voelen.”

“Voor wedstrijden als Omloop Het Nieuwsblad of de Ronde van Vlaanderen maak ik me niet zo veel zorgen”, legt Van de Wouwer uit. “Als Lotto zijnde zullen we daar altijd wel aan de start komen. Maar voor een wedstrijd als de Tour de France Femmes vallen we dan wellicht buiten de boot. Dat is onze beweegreden om die status wel aan te vragen. Hoe meer ProTeams er zijn, hoe meer wildcards die zullen wegnemen voor grote wedstrijden.”

Weinig interesse?
Toch is de concurrentie voor die status niet moordend, geeft de Belgische Lotto-baas mee. “Links en rechts heb ik gehoord dat er blijkbaar weinig interesse voor is. Het is ook een beetje afwachten wat het gaat brengen, wat de juiste meerwaarde gaat of kan zijn. Maar wij zijn toch achter de schermen bezig om toch die stap te maken. In de beginfase denk ik dat je door het geringe aantal ProTeams sneller een garantie op wildcards hebt.”

De verwachting van Van de Wouwer is dat dit in de toekomst meer naar een veld gaat zoals dat er nu bij de mannen uitziet. Daar zijn momenteel zeventien ProTeams, tegenover achttien WorldTeams. Bij de mannen heeft Lotto Dstny op dit moment ook een ProTeam-status, na de degradatie uit de WorldTour eind 2023. “Organisatorisch zal die stap voor ons dus niet zo veel veranderen. Er is altijd ruimte voor verbeteringen, maar ik denk dat we het goed doen.”

Kurt Van de Wouwer – foto: Cor Vos

Lotto breidt mogelijk uit met een extra ploeg
De grootste uitdaging ligt bij het afdichten van het budget, zeker nu Dstny de geldkraan aan het einde van het jaar dichtdraait. “Aangezien we dan enkel nog maar profrensters in de ploeg mogen hebben en daardoor aan hen het minimumloon van 20.000 euro moeten betalen, moet het budget automatisch omhoog”, geeft Van de Wouwer mee. “Het kan dat we bij de vrouwenploeg een andere subsponsor krijgen dan bij de mannen. Die deur staat open.”

“Ik dacht dat het minimumaantal profrensters dat je als ProTeam moet hebben, dat dit er tien zijn”, legt de Belg uit. “Dat valt mee, al kom je in de problemen met de kalender als je er maar tien hebt. We onderzoeken op dit moment of we naast het ProTeam voor vrouwen óók nog een continentale formatie kunnen behouden. Dan kunnen we mixen tussen beide teams, zoals dat bij de mannen ook het geval is.” Fenix-Deceuninck doet dit bij de vrouwen ook al.

flag-be Lotto vrouwen 2025 (voorlopige selectie)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.