Lotto Dstny ziet vertrek Campenaerts als groot verlies: “Victor brengt ons marginal gains”
foto: Cor Vos
woensdag 12 juni 2024 om 14:50

Lotto Dstny ziet vertrek Campenaerts als groot verlies: “Victor brengt ons marginal gains”

Interview Victor Campenaerts verlaat na (in totaal) vijf jaar dienst Lotto Dstny aan het einde van het seizoen, zo hebben bronnen aan WielerFlits en Het Nieuwsblad bevestigd. De ploeg zelf wil het nieuws niet bevestigen of ontkennen, maar ploegleider Nikolas Maes vertelt wel dat hij Campenaerts als een groot verlies voor de ploeg zou zien.

“Victor is vrij na dit jaar, dat is een feit. Hoe de contractbesprekingen met Stephane (Heulot, de CEO van de Belgische ploeg, red.) gaan, daar ben ik niet van op de hoogte. Ik acht het niet onmogelijk dat hij naar een nieuwe ploeg gaat aan het einde van het seizoen, dat kan ik wel zeggen”, klinkt het bij Maes.

Met het aantrekken van Campenaerts – voor het eerst in 2018, maar opnieuw in 2022 – kwam de professionalisering van Lotto Dstny ten volle op gang. De ex-werelduurrecordhouder staat bekend om zijn technische kennis en marginal gains. “We hebben heel veel aan hem gehad in de voorbije drie jaar. Hij was een meerwaarde om in de ploeg te hebben. En hij heeft ook vandaag nog zijn waarde in de ploeg. Als leider gaan we hem niet uitspelen, maar zijn inbreng binnen en buiten de koersen mag je niet onderschatten.”

“Stel dat hij vertrekt, dan moeten we vooral kijken om het technische aspect op te vangen. Daar heb ik wel al wel mijn ideeën over, hoe we de ploeg verder kunnen optimaliseren en professionaliseren. Dat kan ik ook erkennen: dankzij Victor is de nodige putsch in de ploeg gekomen qua innovatie, het tijdrijden en alle marginal gains waar we profijt van konden halen te zoeken.”

Maes is zelf verantwoordelijk voor het technische gedeelte van de performance, en kan die rol van Campenaerts dus goed inschatten. “We gaan nog iemand extra nodig hebben. Ikzelf zorg ervoor dat al het materiaal in orde is en dat alles vlot verloopt in samenwerking met fietsenconstructeur Orbéa. Maar ik kan niet alles doen. Pistetesting en aerotesting doet Oliver Delaey, die neemt het gebeuren als trainen mee onder handen. Maar we kunnen dus nog een upgrade doen. Dat hoeft geen fietsende renner zijn. Ik denk zelfs dat het beter iemand is die volledig op de hoogte is van de nieuwste technieken. Dit valt op te lossen.”

Minder voorjaar
Op sportief vlak was de waarde van Campenaerts dit voorjaar vrij beperkt. “Het is niet zijn beste voorjaar geweest”, bevestigt Maes. “We moeten eerlijk zijn: we hadden meer van hem verwacht. Er zijn veel renners die pech kunnen inroepen, bij Victor kunnen we dat minder doen. Hij heeft alle kansen gehad, zijn wedstrijden gekregen om zich te manifesteren. Dat was minder. Oké, het seizoen is nog niet gedaan. Hij staat er nog bij voor de Tour, daar kan hij ook gaan presteren. Maar het is een feit dat het voorjaar niet gebracht heeft wat we hadden gehoopt.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.