LottoNL-Jumbo houdt herstelde Marc Goos aan de kant
Foto: Marcel Koch
zaterdag 4 juni 2016 om 14:20

LottoNL-Jumbo houdt herstelde Marc Goos aan de kant

Marc Goos wordt door zijn ploeg LottoNL-Jumbo niet meer opgesteld in wedstrijden. Het team blijft bij het eerdere besluit van de medische staf dat de 25-jarige Nederlander, die twee jaar geleden zijn heup brak, niet in staat is om te koersen. Dat laat de ploeg weten aan BN/De Stem. Goos zal nog wel een jaar als personeelslid op de loonlijst blijven staan.

Goos liet in een kliniek in Gent op eigen kosten een zogenoemde MoM-prothese plaatsen, maar door de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) wordt dit nadrukkelijk afgeraden. Uit registraties zou blijken dat het percentage protheses dat binnen vijf jaar moet worden vervangen veel hoger is dan bij andere methoden. De medische staf van LottoNL-Jumbo confirmeert zich aan de richtlijnen van de NOV.

Door het besluit van de ploeg rest Goos momenteel niets anders dan het rijden van kermiskoersen. Dinsdag eindigde hij in België als 28e in Gullegem Koerse.

RIDE Magazine
54 Reacties
Sorteer op:
4 juni 2016 14:21
Triest verhaal.
4 juni 2016 14:22
Dan neem ik maar aan dat de neusvergroting van Hofland en de liesslagaderverwijding van Kruijswijk netjes binnen de NOVNorm vallen ?
4 juni 2016 14:23
Jammer dat de ploeg zich aan haar regeltjes houdt en hem niet de kans gunt iets te laten zien. Erg jammer.
4 juni 2016 14:28
Jammer dat de ploeg en de renner er niet samen uitkomen. Ik vind het eigenlijk wel apart dat Goos voor zo'n operatie kiest als hij weet dat hij dan niet meer zal koersen voor Lotto-Jumbo. (Want uit het stukje blijkt dat er andere opties zijn?). Ik snap het ook wel van de kant van Lotto-Jumbo; als hij binnen 5 jaar weer geopereerd moet worden (en moet herstellen).
4 juni 2016 14:28
@romans vainsteins dat heeft natuurlijk niks met orthopaedie te maken he
4 juni 2016 14:28
Prima dat de ploeg zich aan medische regels houdt. Alleen maar zeer verstandig. Ze moeten er bij de ploeg gewoon van uit gaan dat het NOV hier meer verstand van heeft dan zij en dat die dit niet voor niets adviseren.
4 juni 2016 14:30
Eens met hakkie2
Ik snap wel dat mensen hem het gunnen maar je kan als ploeg geen onverantwoorde risico's nemen.
4 juni 2016 14:32
Eens met Hakkie.

Je kan medische regels ter discussie stellen, maar niet het feit dat men zich aan die regels houdt. Dat laatste kan je alleen maar waarderen.
4 juni 2016 14:44
Eeuwig zonde, want deze renner toonde echt potentie als goede knecht voor de bergen met zijn optreden in de Giro van 2014. Hopelijk blijft zijn heup goed en wordt hij nog opgepikt door een buitenlandse continentale ploeg.
4 juni 2016 14:49
Stond vandaag een stuk over in de krant. In NL was hij uitbehandeld. Dus carriere over. In BE geeft een specialist aan dat een profcarrière nog prima mogelijk is met deze vaker uitgevoerde ingreep. Dus wellicht zijn de NL regels wel te strikt.
Zie je wel vaker overigens. Medisch in Nl uitbehandeld, maar in BE en DLD nog diverse mogelijkheden.
Als Goos een Belgische renner was geweest, was hij in eerste instantie al bij een Belgische specialist gekomen, had hij deze behandeling gekregen, was de knov niet in beeld gekomen en had hij nu waarschijnlijk weer voor tlj gereden.
Beetje dubbel dus
4 juni 2016 14:51
@thijs1984

Noem het een vooroordeel maar ik heb toch meer vertrouwen in de Nederlandse geneeskunde dan in de Belgische.
4 juni 2016 14:57
Tijd voor Goos om Belg te worden en gwn onder een belgische licentie te gaan rijden. Probleem opgelost.
4 juni 2016 14:59
Niet eens. Als hij fit is, is hij fit. Dit soort operaties zijn juist zeer geschikt voor sportieve mensen en sporters. Gewoon opstellen, laat het hem maar bewijzen.
4 juni 2016 15:01
Eens laat het maar zien
4 juni 2016 15:02
@Janjanssen. Klopt ook wel, maar blijft dubbel. Bij een Belgische (of ander land) renner was er waarschijnlijk nooit een probleem geweest en nu mag hij niet rijden. En laten we wel wezen er is een grotere kans dat de prothese binnen 5 jaar vervangen moet worden. Dit is nou niet echt een levensbedreiging oid.
En nogmaals in NL zou hij nooit meer op profniveau kunnen rijden
4 juni 2016 15:04
Belachelijke beslissing natuurlijk van de ploeg. Als die jongen een potentieel risico op nog een heupoperatie kiest omdat hij voor zijn kans wil gaan in de topsport dan is dat zijn verantwoordelijkheid. Het is gewoon zijn lichaam en het is niet dat hij levensgevaarlijk bezig is. Als hij toch nog een jaar op de loonlijst staat, waarom hem dan niet opstellen en kijken hoe het gaat?

Edit: ik lees nu dat het gaat om een risico van 5,3% op vervanging t.o.v. 3,2% bij andere methoden. Waar hebben we het dan in godsnaam over. Ga je daarvoor iemand niet meer opstellen?
4 juni 2016 15:05
Wat ik heel graag zou willen weten is waarom Goos toch een mom prothese heeft genomen terwijl hem dit werd afgeraden. Er bestaan volgens mij ook andere soorten heupprotheses
4 juni 2016 15:11
@Jan Janssen
Dat noem ik inderdaad een vooroordeel. Waar het voor geneeskunde in het algemeen best zo zou kunnen zijn weet ik ook van een paar ingrepen waarvan de specialisten juist in Belgie zitten. Heup en Knieprotheses is er toevallig net één van.

@Krypton
Quote:
ls die jongen een potentieel risico op nog een heupoperatie kiest omdat hij voor zijn kans wil gaan in de topsport dan is dat zijn verantwoordelijkheid. Het is gewoon zijn lichaam.

Tja, waar leg je die grens? Nu gaat het om een heup. Maar wat doe je met een renner met hartritmestoornissen die toch vol door wil koersen? Je hebt als werkgever ook een verantwoordelijkheid. Ik heb zelf een rijke ervaring als trainer/coach in een andere sport en heb ook altijd gesteld dat het iemands eigen verantwoordelijkheid is om zijn of haar lichaam te verneuken, maar níet onder mijn leiding.
4 juni 2016 15:14
@nasibal
Je legt de grens bij situaties waar je leven in gevaar komt op korte of lange termijn. Niet bij een iets grotere kans op een nieuwe, niet levensbedreigende operatie in ieder geval... Dit is gewoon echt betuttelend. 5,3% kans op een nieuwe operatie t.o.v. 3,2% bij andere methoden, kom op zeg.
4 juni 2016 15:17
@nasibal

Ik weet dat het een vooroordeel is maar dat komt volgens mij omdat elke keer als ik in België ben het mij vooral verwondert hoe chaotisch het daar is, alles schots en scheef door elkaar gebouwd, wegen slecht onderhouden etc.

Maar er zullen inderdaad in de meest vreemde uithoeken van de wereld wel specialisten zitten.

Uiteindelijk is het gewoon te hopen voor die jongen dat hij ergens weer aan de bak kan maar ik snap gewoon dat TLJ aan regels is gebonden.
4 juni 2016 15:21
@krypton: TLJ volgt gewoon de medische regels. Als Goos bijvoorbeeld met machines had gewerkt, had hij waarschijnlijk hetzelfde probleem. Jij vindt de regel vreemd (ik zelf vind dat lastig te beoordelen, ben niet zo thuis in de wereld van protheses), maar dat moet je daarop de regelgever aankijken, niet degene die gewoon de regels volgt. TLJ doet hier helemaal niets verkeerd.
4 juni 2016 15:26
Wat ik me afvraag: zijn er -wellicht international- vergelijkbare gevallen?
4 juni 2016 15:31
Tja, van beide kanten is het te begrijpen. Marc Goos ziet dit waarschijnlijk nog als enige uitweg. TLJ wil zich aan de regels houden, want als je dit door de vingers ziet waar blijf je dan. Vervelende situatie al met al.
4 juni 2016 15:34
Wat een verdrietig verhaal, van een potentiële meesterknecht of meer naar het rijden van kermiskoersen... Doet hij dat dan wel in de kleuren van Lotto of als neutrale renner?
4 juni 2016 15:39
Ik denk dat Goos gewoon niet zo hard fietst. Als hij hard zou fietsen hadden ze hem echt wel opgesteld. Nu hebben ze een goed excuus om hem niet op te hoeven stellen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.