Koen Bouwman stapt over van Visma | Lease a Bike naar Jayco AlUla
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
woensdag 19 juni 2024 om 09:10

Koen Bouwman stapt over van Visma | Lease a Bike naar Jayco AlUla

Koen Bouwman zoekt andere oorden op. De 30-jarige klimmer uit Gelderland rijdt al zijn gehele carrière voor Visma | Lease a Bike en voorgangers (sinds 2016), maar koerst vanaf 2025 voor een nieuwe ploeg. Dat zal Jayco AlUla zijn, vertrouwen meerdere bronnen WielerFlits toe.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Het vertrek van Bouwman bij de Nederlandse ploeg is opvallend te noemen. Al jaren is hij een van de meest gewaardeerde helpers binnen de ploeg. Visma | Lease a Bike deed de klimmer ook (opnieuw) een aanbod om zijn contract te verlengen, maar dat heeft de ervaren kracht naast zich neergelegd. Meerdere teams hadden interesse in zijn diensten, maar het beste aanbod dat op tafel lag was van Jayco AlUla. Daar komt Bouwman straks landgenoten Dylan Groenewegen, Jan Maas (al heeft de klimknecht wel een aflopend contract) en Elmar Reinders tegen. 

De Nederlander – die eind 2024 zijn 31ste verjaardag viert – heeft een meerjarig contract bij de Australiërs getekend. Speerpunten in die ploeg zijn voor volgend jaar – naast Groenewegen – Michael Matthews, Caleb Ewan, Luke Plapp en de dan nieuwe kopman Ben O’Connor. Die laatste komt over van Decathlon AG2R La Mondiale. Hij moet Simon Yates gaan opvolgen, wiens naam nadrukkelijk klinkt bij Bouwmans huidige ploeg Visma | Lease a Bike. Van een akkoord is daar echter nog geen sprake. Overigens is Jayco AlUla ook nog niet uitgewinkeld voor 2025.

Koen Bouwman redde de Giro 2022 voor Jumbo-Visma – foto: Cor Vos

Naast knecht ook winnaar
Bouwman zelf is dus een gewaardeerde knecht binnen Visma | Lease a Bike. Alle kopmannen wilden in grote rondes graag een beroep op de Gelderlander doen. Maar dankzij zijn explosiviteit heeft de klimmer zelf ook een aantal mooie zeges op zijn palmares. Zo won hij in 2022 nog twee etappes in de Giro d’Italia, waarmee hij ook de basis legde voor de eindzege in het bergklassement. Dit voorjaar zegevierde hij ook in een rit in de Internationale Wielerweek van Coppi & Bartali, waarmee hij zich twee dagen later ook verzekerde van de eindoverwinning.

Bouwman is overigens niet de enige renner met een aflopend contract bij Visma | Lease a Bike die elders een beter voorstel heeft gekregen. Ook Jan Tratnik en de broers Mick en Tim van Dijke verlaten na 2024 de ploeg. Dit drietal is volgend jaar onderdeel van Red Bull-BORA-hansgrohe.

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
19 juni 2024 11:14
Veel Nederlandse tranen om deze transfer, maar volstrekt logisch natuurlijk. Bouwman vindt een team dat volledig aansluit bij zijn mogelijkheden. Bij Visma is het toch meer een systeem van grote kopmannen + helpers. Daar vindt hij minder z'n plaats.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.