Luca Paolini test positief op cocaïne, uit Tour de France gehaald
foto: Sirotti
vrijdag 10 juli 2015 om 19:53

Luca Paolini test positief op cocaïne, uit Tour de France gehaald

Luca Paolini (38) is positief getest op het gebruik van cocaïne. De Italiaan van Katusha is op 7 juli, tijdens de Tour de France, betrapt. Hij is voorlopig geschorst door de UCI en mag dus niet verder rijden in de Franse rittenkoers.

Katusha is vrijdag ingelicht over de positieve test. Cocaïne (dat op de dopinglijst staat) is niet verboden buiten competitie, maar omdat de cocaïne is gevonden tijdens de Tour de France, geldt het toch een positieve test. Paolini mag in beroep gaan en de B-staal aanvragen, maar kan de race niet voortzetten.

Dit is het eerste dopinggeval van deze Ronde van Frankrijk.

Update
Katusha meldt in een eerste reactie op haar website dat het wacht tot de analyse van de B-staal is uitgevoerd, alvorens zij verdere stappen zullen ondernemen tegen Paolini. Ook zullen zij tot die tijd geen verder commentaar geven. Wel zal de Russische ploeg volledig meewerken met de anti-doping autoriteiten om de zaak op te lossen.

“Paolini heeft ons verteld dat hij nooit cocaïne heeft genomen”, zegt de perschef van Katusha tegen toegestroomde media. “Als de B-staal positief is, zullen wij hem natuurlijk ontslaan.”

RIDE Magazine
134 Reacties
10-07-2015 21:44
Ik heb het idee dat sommige mensen nog fan blijven als een renner in je tuin komt schijten.
10-07-2015 21:44
@spartacus
Dat lijkt mij ook t meest waarschijnlijk. Voor mij zijn katushu en astana toch nog de ploegen waar ik de meeste dopingcultuur vermoed.
10-07-2015 21:45
Old school gebruiker dus...die gasten kunnen het niet laten eender wat door hun lichaam te jagen, of ze hebben wel het karakter om het af te leren maar fietsen dan ook direct achteruit...de namen kan iedereen die de scene volgt zelf wel invullen.....
10-07-2015 21:50
@ Pieter Peet:
Dank voor de uitleg. Ik dacht aanvankelijk nog dat het te maken had met het feit dat door harder trainen op den duur je lichaam die prestatie ook kan leveren zonder de drug, maar ik ging hierbij even voorbij aan het feit dat het op lange termijn natuurlijk slecht is voor je lichaam.

Ook ben ik het met je eens dat renners zelf moeten kunnen bepalen of ze het recreatief willen gebruiken of niet. Uiteraard niet zonder risico's, maar dat is hun eigen keuze.
10-07-2015 21:54
Jammer voor de sport weer dit. En ook zo'n aantrekkelijke rijstijl. Wel hilarisch die reacties hier. Het is voor velen duidelijk dat als je gaat stappen in Utrecht, vrijwel iedere voorbijganger cocaïne in je koffie probeert te mikken.... Lijken wel reaguurders hier.
10-07-2015 21:54
Aan de mensen die het een smet noemen: coke ga je niet beter van fietsen. Je weet 100% zeker dat ze het vinden als je het gebruikt.
10-07-2015 21:57
Dit geloof ik dus niet.
10-07-2015 22:03
Het is geen verwijt hoor, aan niemand. Maar het hele jaar schoppen 'we' tegen de Russen van Astana en in mindere mate Katjoesja, dat ze met hun dopinggebruik op moeten rotten.Nou wordt er iemand gepakt en lees ik hier alleen maar, 'goh, wat jammer'. Vreemd.
10-07-2015 22:04
Pablo Paolini is geen Rus toch? ;)
10-07-2015 22:09
Heel slecht nieuws voor Rodriguez ambities, morgen, TTT en de gehele tour.
10-07-2015 22:11
Kan mij niet voorstellen dat je zo dom bent..
10-07-2015 22:13
@klootje kriekeljon;
Van mij mag hij, dat schijt doet wonderen voor je viooltjes en afrikaantjes!
10-07-2015 22:13
@ TI Raleigh
Ja het is ook vreemd. De normale doping gevallen kennen we wel. Een domme en of jonge renner uit een ver land bij een onbekende ploeg wordt gepakt in een klein rondje ergens.
Maar dit Middel ? Bij deze renner ? ( ploeg is dan weer anders) en dat in de tour met een pakkans van 100 % . Ja dat is vreemd.
Net als die neutralisatie overigens
10-07-2015 22:22
Blij dat ik geen controle krijg :-)
10-07-2015 22:28
Cocaïne staat inderdaad terecht op de dopinglijst. Je voelt je er beter mee, en je kan langer en harder trainen. Dus heeft het onrechtstreeks ook een positieve invloed op de prestaties tijdens de wedstrijden. Vroeger werden amfetamines gebruikt vóór en tijdens het trainen, toen er nog geen controles waren buiten kompetitie. Voorheen gebeurde dat ook tijdens de kompetitie, toen er bijna geen degelijke controles waren. Nadien werd gewerkt met een baxter of een peer onder de kleding, vaak met medewerking van corrupte controleurs, die vooral de plaatselijke renners of landgenoten afschermden. Toen dit bekend werd en dit al te vaak in de pers aangeklaagd werd, werd een iets moeilijker en gevaarlijk procédé toegepast. De blaas werd onmiddellijk na de wedstrijd geledigd, en er werd propere urine van iemand anders, met een katheder in de blaas gespoten. Zodat de urinecontroles steeds negatief waren. Tot een paar keer uit de urine-analyse van een wielrenner bleek dat hij zwanger was. Geleidelijk aan kregen de dopinginstanties zo door dat ze erin geluisd werden.
Nu wordt voor het oppeppen tijdens de training alleen nog cocaïne gebruikt. Ik heb het steeds onbegrijpelijk gevonden dat cocaïne niet als doping beschouwd wordt buiten kompetitie. Daarenboven is cocaïne natuurlijk ook een gevaarlijke drug én verslavend. Heel wat oud-renners blijven gebruiken na hun loopbaan.
Dit alles staat natuurlijk nog los van het veralgemeende dopinggebruik met spierversterkende middelen en met EPO-achtige stoffen, die door gebruik te maken van micro-dosissen, bijna niet traceerbaar zijn.
10-07-2015 22:50
was boonen rond die periode niet in de Tour?
10-07-2015 23:02
Als de UCI hier geen gevolgen aan geeft richting Katusha, zou de ASO dat dan doen? ASO dreigde voor de Tour nog richting de UCI. Als ze Katusha volgend jaar voor een paar koersen uitsluiten maken ze meteen een duidelijk statement: wie in 1 van onze koersen betrapt wordt, hoeft het eerste jaar niet meer terug te komen. Net als in het verleden wel gebeurde. Dan zouden de straffen zich niet alleen meer tegen de individuele renners kunnen richten, maar ook tegen malafide ploegen. Dat leert ploegen meteen ook verantwoordelijkheid te nemen tegen doping en het niet steeds af te schuiven op de individuele renner die betrapt is. En individuele renners komen dan ook niet meer op het idee om in hun eentje gekke dingen te gaan doen.
10-07-2015 23:04
@ klootje kriekeljon
Echt wel. Het is Paolinski en alleen Sikhs en Kozakken hebben zo'n baard en hij is geen Sikhs.
10-07-2015 23:08
De ouderwetse 'Pot Belge' een tijd geleden waren er geruchten over. Ook nog met Gilbert die zijn haar blondeerde voor de Tour.
10-07-2015 23:12
Leuk om te googelen trouwens!
10-07-2015 23:14
zoef, boeiende analyse.

ti-raleigh, van nabij heb ik gezien wat cocaine aanricht... wanneer blijkt dat Paolini verslaafd is (en dat vind ik vooralsnog veel meer aannemelijk dan een 'avondje Utrecht'), vind ik het vooral heel sneu.

Verslaving brengt je voorbij titels als dom en onverstandig, en ontneemt de ratio. Daarbij was Paolini excentriek, oldskool a la Wiggins. Vreemd genoeg voel ik dan veel meer compassie dan voor de doorsnede-epo-klant.
10-07-2015 23:24
Benieuwd naar het wat en hoe :D dar hij werkelijk een snuifje gedaan heeft tijdens de Tour lijkt me haast onmogelijk. Je weet dat je vroeg of laat getest wordt.
10-07-2015 23:25
Dat het nu gevonden is wil volgens mij niet altijd zeggen dat het ook nu gebuikt is. Bij ontwenning na het maanden gebruikt te hebben kan het inderdaad weer gevonden worden in je urine, tenminste dit is bij cannabis het geval.
10-07-2015 23:37
Dit is echt een heel raar verhaal. Weet niet wat ik hier van moet vinden en of dit te koppelen is aan doping. Dit is wel weer bij een dubieuze ploeg dus daar wordt wel meer gerotzooid.
10-07-2015 23:40
@ Wim Kruithof
Ik geloof niet dat hij verslaafd is, want dan hebben alle doktoren van Katjoesja geslapen. Bij verslaving wil je een middel elke dag hebben. Er zal heus wel iets stouts achter zitten, zoals andere stoffen maskeren. Mocht dat uit de B-staal blijken, jammer maar helaas, ciao Paolini. Overigens begrijp ik je standpunt wel hoor. Want de ene renner vind je sympathieker dan de andere, ik heb dat met Boogerd.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.