vrijdag 25 oktober 2024 om 19:07

Lucinda Brand (35) blijft jonge garde uitdagen: “Hopelijk zet de aftakeling niet te snel in”

Video Sinds de Nacht van Woerden heeft ook Lucinda Brand een eerste streepje achter haar naam staan. Op haar 35e is Brand de uitzondering in het bijzonder jonge kransje toppers in het veldrijden, en misschien wel de laatste overblijver van de vorige generatie die het Fem van Empel en co lastig kan blijven maken. Hoe kijkt Brand naar deze crosswinter? WielerFlits vroeg het haar.

“Ik ben gelijk met met een goed niveau aan de winter begonnen”, vertelt Brand aan onze website, en dat heeft een heel goede reden. “Het was bij benadering wellicht een van mijn beste zomers ooit. Zeker als je ziet hoe het de andere jaren soms ging, was het een vlekkeloze zomer. Je begint met een ander gevoel aan de crosswinter. Je basis staat er veel beter voor. Vorig jaar heb ik heel vaak iedere keer niet voort kunnen bouwen, er kwam altijd wel iets tussen wat me terugwierp. Dat stukje merk ik dat er verschil in zit.”

Brand blijft desondanks bescheiden. “Ik denk dat mijn ambities liggen in een paar specifieke wedstrijden om te kijken of het lukt om mijzelf nog altijd bij de top te zetten. Het zal lastig worden om veel te blijven winnen, die jonge meiden hebben me het vorig jaar al supermoeilijk gemaakt en ze zullen alleen maar blijven doorgroeien natuurlijk. Ik hoop dat ik door die supergoede zomer ik net wat extra’s in huis heb. Daarna is het pas kijken: hoe gaat het? Is er een klassement waar ik me op kan focussen of niet? Ik vind het altijd superlastig om aan het begin van het seizoen al specifiek te zeggen.”

Al heeft Brand voor volgende week alvast een duidelijke keuze gemaakt. “Mijn doel ligt op de Koppenberg om te kijken wat ik daar kan. Dat vind ik gewoon een heel mooie koers. In hetzelfde weekend ligt nu ook het Europees kampioenschap, dus als je op de ene goed bent, zou dat op de andere ook het geval moeten zijn. Het leuke aan de Koppenberg is ook dat je dan meteen de X2O Trofee goed opent, alleen gaat Fem van Empel hetzelfde doen. Ceylin Alvarado verwacht ik dan weer meer in de Superprestige.”

Vorige winter won Brand maar liefst acht keer – foto: Cor Vos

Van Empel en Alvarado zijn maar twee van die ‘jonge meiden’ waar Brand zich opnieuw mee wil meten. “Vorig jaar ging dat nog best. Ik was echt heel tevreden dat ik elke keer weer die strijd kon aangaan voor het podium en de winst. Dat is de insteek voor dit seizoen. Maar ik ben ook realistisch: zij zijn allemaal jong en dan kan er elk jaar nog wel een stapje bij. Maar hopelijk gaat de aftakeling nog niet helemaal inzetten.”

Procentjes zoeken
Het is wat dat betreft blijven zoeken naar procentjes die Brand beter maken. Vorige winter verhuisde ze bijvoorbeeld naar de Belgische Kempen, om dichter bij de ploeg te zijn en betere crosstrainingen te kunnen doen. “Ik heb deze keer geen hele bijzondere dingen uit de hoge hoed getoverd. Natuurlijk blijven we wel in detail kijken hoe we alles aanpakken. Waar kan je die kleine procentjes energie sparen? Die keuze van vorig jaar werkt nu nog altijd door. Dat is heel erg fijn. Ik hoop dat ik daar dit jaar nog profijt van te hebben.”

“Het maakt me vooral trots dat het me keer op keer lukt om een hoog niveau te halen. Afgelopen zomer haalde ik in de Tour de France Femmes (waarin Brand plek acht in de eindafrekening pakte, red.) een niveau dat ik niet meer had verwacht dat ik het zou halen, vooral bergop dan. Het geeft me veel vertrouwen dat als je altijd in jezelf blijft geloven en hard blijft werken, je dan toch nog mee kan.”

Aan één detail blijft het voor de voormalige wereldkampioene in het bijzonder werken: over de balkjes springen. Iets wat Van Empel en Puck Pieterse bijvoorbeeld wel onder de knie hebben? ” Het is nog niet vlekkeloos, maar ik heb al meer vertrouwen. Voorlopig zeg ik niet dat ik het in de wedstrijd gelijk altijd ga toepassen, maar wie weet als ze een keer niet heel slecht liggen, dat ik het aan ga durven. We gaan er in ieder geval vol op blijven trainen”, besluit Brand.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.