dinsdag 22 oktober 2024 om 20:23

Lucinda Brand laat Fem van Empel kansloos in Nacht van Woerden, Wiebes verrassend zevende

Video Lucinda Brand heeft de Nacht van Woerden 2024 op haar naam geschreven. De Nederlands kampioene rekende na een spannende cross af met de Luxemburgse Marie Schreiber. Fem van Empel deed ook lang mee om de overwinning, maar kwam uiteindelijk niet verder dan plek drie. Ook het vermelden waard: de zevende plaats van Lorena Wiebes.

Met de Kleeberg Cross was het Nederlandse veldritseizoen al geopend, maar de Kiremko Nacht van Woerden is altijd een ijkpunt aan het begin van de crosswinter. De Utrechtse veldrit kon vandaag rekenen op enkele grote namen aan de start. Met wereldkampioene Fem van Empel was er bij de vrouwen een duidelijke favoriete voor de overwinning.

Vorig jaar wist de renster van Visma | Lease a Bike in haar regenboogtrui al te winnen, met overmacht, maar ze moest nu nog wel ‘even’ zien af te rekenen met Nederlands kampioene Lucinda Brand, Laura Verdonschot, de heroptredende Blanka Kata Vas en enkele Nederlandse outsiders met Inge van der Heijden en Aniek van Alphen. Ook was het uitkijken naar de verrichtingen van kersvers baanwereldkampioene Lorena Wiebes.

Van Empel neemt initiatief
Van Empel kwam goed uit de startblokken en besloot al snel de forcing te voeren. Onder aanvoering van de wereldkampioene werd het veldritpeloton op een lint getrokken en het kaf een eerste keer van het koren gescheiden. Van Empel slaagde er echter nog niet in om weg te rijden, want Brand, Vas, Van der Heijden en Marie Schreiber volgden gezwind. De topfavoriete besloot dan maar even wat gas terug te nemen.

Dit was voor Brand het sein om de knuppel in het hoenderhok te gooien. De Nederlands kampioene vertrok met veel zwier, maar een attente Van Empel liet zich niet ringeloren en was mee. Schreiber en Van der Heijden hadden iets meer moeite om weer aan te sluiten, maar bleken wel in staat om aan te pikken. Vas moest wel even kleur bekennen, maar de Hongaarse gaf zich niet zomaar gewonnen en wist de scheve situatie weer recht te zetten.

Koplopers zijn aan elkaar gewaagd
En zo begonnen we met vijf koplopers en dus kandidaat-winnaars – Van Empel, Brand, Van der Heijden, Vas en Schreiber – aan de voorlaatste ronde. Schreiber liet zich niet intimideren door de aanwezigheid van kleppers Van Empel en Brand en nam brutaal de kop. De Luxemburgse wist na een (naar het leek) foutje van Van Empel zelfs een mooie voorsprong uit te bouwen, maar Brand slaagde er nog in om de oversteek te maken.

En Van Empel? Die was plots op de achtervolgen aangewezen. De winnares van vorig jaar besloot niet direct de jacht te openen op de twee koploopsters, maar moest uiteindelijk toch de kastanjes uit het vuur halen. De reactie van Van Empel kwam echter te laat en dus kregen we een tweestrijd om de overwinning. Brand bleek in de laatste ronde over net iets meer power te beschikken dan Schreiber en wist zo de zege naar zich toe te trekken.

Eerste seizoenszege voor Brand, sterke prestatie Wiebes
Voor Brand is het – na derde plaatsen in Beringen en Ruddervoorde – haar eerste zege van het nog prille veldritseizoen. Het is bovendien ook de eerste dat de renster van Baloise Trek Lions weet te zegevieren in Woerden. Een sterke Schreiber kwam ook juichend over de streep – als tweede – terwijl Van Empel toch enigszins teleurstellend als derde finishte, voor Vas en Van der Heijden.

Het was vervolgens niet lang wachten op de binnenkomst van Lorena Wiebes. De renster van SD Worx-Protime – die toch niet bekendstaat als een veldritspecialist – eindigde na een sterke inhaalrace als zevende, nog voor erkende crossers als Manon Bakker en Laura Verdonschot.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.