Luis Ángel Maté fietst 650 kilometer naar huis na allerlaatste Vuelta: “Probeer een statement te maken”
foto: Cor Vos
maandag 9 september 2024 om 19:15

Luis Ángel Maté fietst 650 kilometer naar huis na allerlaatste Vuelta: “Probeer een statement te maken”

Luis Ángel Maté heeft met de Vuelta a España zijn laatste wedstrijd gereden als wielerprof. De 40-jarige renner van Euskaltel-Euskadi heeft echter nog niet genoeg van het fietsen, zo blijkt. Na de slottijdrit in Madrid fietst Maté namelijk 650 kilometer naar zijn woonplaats Marbella. Daar heeft hij verschillende redenen voor, vertelt hij in gesprek met Cyclingnews.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Maté begon maandagochtend samen met zijn broer aan de tocht, waar ze drie dagen voor in hebben gepland. Hij verwacht woensdagmiddag aan te komen in Marbella. “Het is deels om te wennen aan het idee dat mijn profcarrière achter me ligt. Maar tegelijkertijd probeer ik een statement te maken over iets wat echt belangrijk is, namelijk hoe we onze manier van vervoer zouden moeten veranderen, om te vechten tegen klimaatverandering en voor de planeet.”

“Het is een van de grootste uitdagingen waar we als mensen mee te maken hebben. Professionele wielrenners hebben hierin een stem. We kunnen door ritten als deze bewustwording creëren. Dat is iets heel belangrijks”, aldus Maté, die na de Vuelta van 2021 ook al naar huis fietste vanuit finishplaats Santiago de Compostela. Toen was de route maar liefst 1200 kilometer lang.

Tussen Madrid en Marbella is iedereen is welkom om een stukje mee te fietsen met Maté, vertelt de kersverse pensionado. “Iedereen die ons een deel van de rit wil vergezellen, kan dat doen. Als ze een paar kopbeurten voor hun rekening willen nemen, is dat nog beter!”

Vier profoverwinningen
Maté is zeventien jaar beroepsrenner geweest. Hij begon zijn profcarrière in 2008 bij Andalucia-Caja Sur. Later reed hij voor Androni Giocattoli, Cofidis en – sinds 2021 – Euskaltel-Euskadi. Maté won vier profwedstrijden: een rit in de Tour de San Luis, een etappe in de La Route du Sud en twee in de Ronde van Portugal. Hij stond twaalf keer aan de start van de Vuelta a España en deed zesmaal mee aan de Tour de France.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.