Maassen acht Giro-deelname Vingegaard ‘niet realistisch’: “Ik weet niet waar dat vandaan komt”
foto: Cor Vos
donderdag 19 september 2024 om 10:42

Maassen acht Giro-deelname Vingegaard ‘niet realistisch’: “Ik weet niet waar dat vandaan komt”

Zien we Jonas Vingegaard volgend jaar in de Giro d’Italia? Volgens de informatie van het Het Laatste Nieuws wil de Deen van Visma | Lease a Bike in 2025 zelf graag debuteren in de Ronde van Italië, maar ploegleider Frans Maassen verwacht niet dat het zover zal komen.

Dat heeft de oud-renner laten weten in een interview met de Deense krant B.T. “Ik weet niet waar dat verhaal vandaan komt. Op dit moment vind ik het niet realistisch. Maar dat is slechts mijn mening”, plaatst Maassen serieuze kanttekeningen bij een verhaal van HLN. Volgens de Belgische krant wil de tweevoudig Tourwinnaar volgend jaar graag zijn debuut maken in de Ronde van Italië.

Vingegaard, die in 2024 niet meer in actie komt, zou zijn wens intern al uit hebben gesproken. De ploeg zou later – na een grondige analyse – beslissen of ze de klimmer inderdaad naar Italië sturen. Van de grote rondes reed Vingegaard voorlopig enkel de Tour de France (vier keer) en de Vuelta a España (twee keer). In de Tour werd hij twee keer eerste en twee keer tweede. In de Vuelta debuteerde hij in 2020 met een 46e plaats en was hij in 2023 runner-up.

“Zie geen scenario waarin hij niet deelneemt aan de Tour”
Maassen houdt echter meer rekening met een klassieke seizoensopbouw richting het grote hoofddoel: de Tour de France. “Ik verwacht dat we Jonas in de Tour zullen zien, maar we evalueren pas in oktober en daarna zullen we nieuwe plannen maken voor volgend jaar. Dit is slechts mijn mening, maar ik zie voor hem geen scenario waarin hij niet deelneemt aan de Tour.”

Vingegaard was in zijn carrière al twee keer de sterkste in de Tour, maar moest dit jaar duidelijk zijn meerdere erkennen in Tadej Pogacar. “Jonas houdt niet van het idee om terug te moeten keren naar de Tour en dan als tweede te eindigen. Hij wil de beste zijn en moet heel hard werken om beter te worden. Dat wordt een uitdaging, want als hij op hetzelfde niveau blijft, kan hij Pogacar waarschijnlijk niet meer verslaan”, aldus Maassen.

Vingegaard (rechts) moest dit jaar de duimen leggen voor Pogacar (links) – foto: Cor Vos

“Hij moet een manier vinden om beter te worden. Hij is de voorbije seizoenen enorm gegroeid op mentaal gebied. Hij is dit jaar een andere renner geworden. Hij heeft dit seizoen alles ‘overleefd'”, doelt Maassen op de zware valpartij in de Ronde van het Baskenland. “Volgend jaar zal hij weer met de beste renners ter wereld strijden. Ik hoop dat hij Pogacar kan verslaan, maar dat is moeilijk te zeggen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.