Maassen: “Je kunt weer als zesde eindigen in de Tour op boterham met pindakaas”
Maassen als Nederlands kampioen over zijn geliefde kasseien, Parijs-Roubaix 1990 - foto: Sirotti
donderdag 18 februari 2016 om 10:34

Maassen: “Je kunt weer als zesde eindigen in de Tour op boterham met pindakaas”

Frans Maassen is ervan overtuigd dat de dopingproblematiek in het wielrennen steeds kleiner wordt. Top-10 in de Tour de France is volgens de Limburger weer mogelijk. “Dat gevoel wil ik niet meer kwijt”, doelt hij in De Limburger op Robert Gesink.

Geen pakker
Maassen kijkt in een uitgebreid interview met de Limburgse krant ruimschoots terug op het dopingverleden in de sport. De Limburger won in 1991 de Amstel Gold Race, een jaar eerder pakte hij een ritzege in de Tour. In de jaren daaromheen werd hij bovendien tweede in Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Brussel. Kort daarna greep het EPO-spook om zich heen in het peloton, maar het kreeg Maassen niet te pakken. Gedesillusioneerd stopte hij op 29-jarige leeftijd. “Ik hoorde bij de betere renners van mijn generatie, maar kwam er in de kracht van mijn leven helemaal niet meer aan te pas. Dat was heel erg zonde. Ik had graag een monument gewonnen, maar dat zat er niet meer in. Ik ben blij dat ik de Amstel kon winnen, maar het knaagt nog steeds wel eens. Stoppen voor je dertigste is eigenlijk veel te jong.”

‘Onze jongens kunnen ook als derde eindigen’
Na zijn carrièrre gaat hij aan de slag als ploegleider. Eerst bij de junioren, vanaf 2003 weer bij de proftak. Wanneer in 2012 het USADA Lance Armstrong als een notoire dopinggebruiker aan de schandpaal nagelt, barst de bom. Rabobank is het beu en trekt zich terug als sponsor. “Het was echt niet leuk meer”, vertelt Maasen over die periode. “De ploeg werd neergesabeld en daarna zelfs opgeheven. Moest ik niet mijn verantwoordelijkheid nemen? Ik was ten slotte ploegleider in die tijd. Maar ik kan me zelf niets verwijten, ik ben altijd voor een schone wielersport geweest. Als ik was opgestapt, dan had ik voor een tweede keer het veld geruimd vanwege doping, zonder dat ik er iets mee te maken had. […] Ik heb het gevoel dat je nu weer op een boterham met pindakaas zesde in de Tour kunt worden. Dat gevoel wil ik niet meer kwijt. Onze jongens kunnen ook zomaar derde worden, dat is heel mooi om mee te maken. Op deze manier wil ik dit werk nog jaren blijven doen.”

Groenewegen beschikt over ‘klootzak’-mentaliteit
Na het wegvallen van Rabobank kelderde het budget van de ploeg drastisch. Waar er voorheen ook buitenlandse toppers zoals drievoudig wereldkampioen Oscar Freire bij de ploeg reden, moet LottoNL-Jumbo het tegenwoordig vooral hebben van Nederlandstaligen. En die zijn af en toe niet genoeg ‘hufters’, zoals Maassen het noemt. “Ik neem altijd Servais Knaven als voorbeeld: buiten de koers een supergoede gast, maar in de koers was hij een ‘klootzak tot en met’. Als je wilt winnen moet je in een koers de grens opzoeken. Niet tevreden zijn dat je meezit in de slag, maar willen winnen. Sep Vanmarcke zou dat iets meer mogen hebben, al is hij een geweldige renner en kan hij dit jaar zomaar een grote koers winnen. Ik denk dat Dylan Groenewegen die mentaliteit heeft. Barry Markus miste de drive vorig jaar. Er zit zoveel meer in die jongen, maar het leek of hij niet meer wilde. Ik hoop dat hij dit jaar bij Roompot Oranje Peloton zichzelf terugvindt.”

RIDE Magazine
29 Reacties
18-02-2016 10:44
dat geloof je toch zelf niet Frans
18-02-2016 10:57
De grap van de dag. Wat naïef.
18-02-2016 11:16
Ja o.a. een boterham met pindakaas dat kan, alleen word de rest er niet bij verteld.
18-02-2016 11:19
Naïef? tegenwoordig wordt je gewoon gepakt met welke vorm van doping dan ook. Alles en iedereen maakt zijn trainings- en wedstrijdsdata openbaar. Helaas blijven veel wielerfans nog in het verleden hangen en willen/durven zij de sport geen 2de kans te geven.
18-02-2016 11:19
Ik hoop dat Frans gelijk heeft. Hij zit er wel bovenop, kan het verschil zien tussen nu en toen dus ik neem aan dat hij dat ook ziet. Verder een zeer openhartig interview.
18-02-2016 11:21
@jesse. Wielerfans zouden geen wielerfans zijn als ze de sport geen '2de kans' geven. Doping hoort er gewoon bij.
18-02-2016 11:27
Een 'boterham met pindakaas' tussen hele dikke aanhalingstekens dan. Als hij bedoelt: zonder doping, dan hoop ik en ben ik naïef genoeg om te geloven dat hij gelijk heeft. Maar renners zijn zo ongelooflijk met hun voeding bezig, met supplementen en bietensap en ik weet niet wat allemaal; dat zou ik geen 'boterham met pindakaas' meer durven noemen.
18-02-2016 11:27
@ah-ja ik ben het niet met je eens, doping hoort er niet bij... alleen zijn er personen die denken dat het er blijkbaar bij hoort.
18-02-2016 11:30
Hopelijk pakken ze wel de pindakaas van het huismerk van de sponsor uit Veghel
18-02-2016 11:36
Ik zie het helemaal voor me, een verschrikkelijke klootzak met bammetjes pindakaas...
18-02-2016 11:38
Op die boterham kun je trouwens nog wel dikke lagen Tramadol en Ketonen smeren.
18-02-2016 12:04
Het maakt niet uit wat je zegt Frans, de cynici geloven het toch niet, zoals je in deze reacties kunt lezen ;)
18-02-2016 12:13
Eindelijk de wielersport is vrij van doping! Nooit gedacht dat ik het nog zou meemaken.
18-02-2016 12:15
6e worden op Boterham met Pindakaas
Dan ook graag een voedingsadvies voor plek 5 tot 1
18-02-2016 12:16
lol, volgens mij zegt Maassen dat je dus zonder doping 6e kan worden in de tour. is dat een beschuldiging dat de nrs 1 tot en met 5 wel aan de doping zitten? ;)
en de Amstel is dus nog steeds geen monument.
18-02-2016 12:25
@8.6
Nee, dat is geen beschuldiging. Hij zegt hiermee m.i. alleen dat hij zeker weet dat je op een boterham met pindakaas in ieder geval zesde kunt worden ;-)
18-02-2016 12:32
@ Youri:
in dat geval raad ik iedere top tien kandidaat voor de tour aan de voedselsupplementen om te ruilen voor deze oud-hollandse lekkernij. in ieder geval geen kans op picogrammen vervuiling. ;)
edit; pindakaas komt oorspronkelijk dus uit de VS. ik dacht dat het een typisch Nederlands product was, maar dat is blijkbaar toch niet het geval.
18-02-2016 12:50
Volgens mij zegt Maassen nergens dat er helemaal niet meer gebruikt wordt.

En dat hij op z'n 29e stopte vanwege dopinggebruik van de rest, maakt zijn verhaal wel geloofwaardiger. Zou ook een teken moeten zijn voor al die mensen die vinden dat doping maar gelegaliseerd moet worden.
18-02-2016 12:56
Met die 6e plek verwijst Maassen naar Robert Gesink. Dus winst had er dik ingezeten als ketonen gebruikt werden..
18-02-2016 13:43
Er wordt in de gehele topsport massaal gebruikt. Helaas houden de bobo's en 'wij' fans nog steeds vast aan een willekeurig lijstje met daarop een verzameling stoffen die zogezegd 'doping' zijn. Is het dan zo dat sporters die middelen nemen die niet op die lijst staan maar wel hetzelfde of beter werken het 'op een boterham' doen? Lijkt me niet. Erg hypocriet, dat anti-doping verhaal waar WADA en de sportbonden ons in willen doen geloven.
18-02-2016 14:07
@Har77,
Het lastige is dat als je sporters tegen zichzelf wil beschermen en grenzen gaat stellen aan wat ze allemaal in hun lichaam mogen gooien, je die grens ergens moet trekken. Rond die grens heb je vanzelfsprekend een groot schemergebied, onafhankelijk van waar je die grens trekt.
Het lijkt mij in ieder geval dat zaken als EPO en bloedtransfusies een behoorlijk stukje over die grens zijn.

Die boterham met pindakaas is meer een soort beeldspraak geworden voor je aan de dopingreglementen houden.
18-02-2016 14:12
@rahimns: doping hoort erbij. Alles wat net mag, niet opgespoord kan worden en nog niet bekend is bij dopinginstanties hoort bij deze schone sport!
@FRANS: kom op zeg ga wandelen met die boterham pindakaas
18-02-2016 14:59
Een beetje flauw misschien, maar de uitspraak van Maassen als geciteerd in de kop van dit bericht roept toch vragen op over de zesde/vierde plaats van Gesink in de Tour van 2010.
18-02-2016 15:35
Triest hoor veel van de reacties. De sport is echt wel schoner aan het worden en wat niet op de lijst staat, bietensap, staat er niet op. Wat er niet op staat mag men gebruiken. Betere buitenlandse knecht of dokter, is een budgettaire zaak.
Mooi dat het schoner wordt.
18-02-2016 16:56
Het wordt niet schoner. Feit dat er een lijst ligt met 'niet schone' producten maakt niet dat de rest van de rommel die geslikt en gespoten wordt gelijk staat aan pindakaas. Feit echter dat velen hier roepen dat het schoner wordt geeft al aan dat men zich een rad voor de ogen laat draaien door de instanties, en men staat te juichen voor sporters die net zo gedrogeerd zijn als voorheen, zij het met medicamenten die niet op die geweldige lijst staan.

Vergt een iets andere denkwijze, maar topsport is en blijft verrot. Tijd dus om te stoppen met het pretenderen van opschonen. Dat beeld wordt slechts in stand gehouden voor de fans.

Voor iets wat per definitie gebaseerd is op ongelijkheid maken we ons veel te druk over al dan niet (on)eerlijke voordeeltjes in de vorm van al dan niet (il)legale stofjes.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.