Madis Mihkels op weg naar EF Education-EasyPost
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
vrijdag 12 juli 2024 om 07:30

Madis Mihkels op weg naar EF Education-EasyPost

Intermarché-Wanty is tot op heden de grootverdiener in de Tour de France 2024. Maar al het succes van het Waalse budgetteam heeft ook een keerzijde. Met Madis Mihkels raken ze een van hun toptalenten kwijt. Verschillende bronnen laten aan WielerFlits weten dat de 21-jarige Est naar EF Education-EasyPost vertrekt.

De jongeling maakte in 2021 nog furore bij de junioren. Op het EK op de weg in Trente werd hij zevende en later dat najaar derde op het WK in het Belgische Leuven. Nog datzelfde jaar legde Intermarché-Wanty hem vast voor 2023 en 2024. In het tussenliggende jaar zou het Estse talent in eigenland verder rijpen bij Ampler-Tartu2024. Hij kende dat seizoen als eerstejaars belofte een ijzersterk jaar op Continental-niveau. In Wollongong moest hij in de sprint voor WK-brons alleen Søren Wærenskjold voor laten gaan, maar bleef Mihkels tweedejaars prof Olav Kooij wel voor.

Bij Intermarché-Wanty groeide de Est in tweeënhalf jaar tijd (hij was sinds het najaar van 2022 ook al stagiair bij de Waalse ploeg) uit tot een talentvolle, snelle klassiekerrenner. In de Ronde van Duitsland van vorig seizoen spurtte hij naar zijn eerste profzege. Mihkels is ook een echte kampioenschapscoureur, bewees hij met een vierde plaats op het EK U23 van afgelopen jaar op de VAM-berg. Ook dit seizoen laat hij zijn grote talent zien. Zo werd de Est onder meer veertiende in Kuurne-Brussel-Kuurne, maar bijvoorbeeld ook vijfde in de lastige openingsrit van Parijs-Nice. 

Budgetkwestie
Mihkels komt vooral tot zijn recht na een lastige koers, waarna hij nog een sterk eindschot heeft. Later dit voorjaar werd hij – toen nog altijd maar 20 jaar – negende in de Scheldeprijs en tiende (!) in Parijs-Roubaix. Daarna reed hij ook de Giro d’Italia uit, waar hij drie keer naar een top 10-plek sprintte. Volgende maand vertegenwoordigt hij naar alle waarschijnlijkheid Estland ook op de Olympische Spelen. Volgens onze bronnen kon Intermarché-Wanty financieel niet wedijveren tegen het aanbod van de Amerikaanse ploeg. Het rechtvaardigt de roep om een groter budget.

Overigens vertrekt ook de andere Est bij de ploeg van Jean-François Bourlart. De 37-jarige Rein Taaramäe werd onlangs nog (opnieuw) tijdritkampioen van Estland, maar zwaait dit jaar af op WorldTour-niveau. Helemaal stoppen doet de Estse liefhebber nog niet: waarschijnlijk gaat hij afbouwen bij een Continental-team in eigenland. Taaramäe stond ooit te boek als een groot talent voor het rondewerk, maar verder dan een elfde plaats in de Tour de France van 2011 kwam hij niet. Wel heeft hij 22 profzeges op zijn palmares staan, waaronder twee ritten in de Vuelta a España.

Ests kampioen Taaramäe in de Ronde van Zwitserland – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.