Marc Hirschi kan het ook in massasprint en boekt in Memorial Marco Pantani vijfde (!) zege op rij
foto: Cor Vos (archief)
zaterdag 14 september 2024 om 15:49

Marc Hirschi kan het ook in massasprint en boekt in Memorial Marco Pantani vijfde (!) zege op rij

Marc Hirschi is de winnaar van de Memorial Marco Pantani 2024 geworden en daarmee heeft de kopman van UAE Emirates zijn vijfde (!) overwinning op rij geboekt dit najaar. De Italiaanse najaarskoers draaide uit op een massasprint van een uitgedund peloton, waarin Hirschi dus ook bleek te kunnen winnen. Zijn zegereeks sinds de Clásica San Sebastián neemt op die manier indrukwekkende vormen aan.

Een drukke Italiaanse najaarsweek ging zaterdags verder met de Memorial Marco Pantani (UCI 1.1), met andermaal man-in-topvorm Marc Hirschi aan het vertrek. Het parcours tussen Cesena en Cesenatico was 195 kilometer lang en kende het zwaartepunt in het middenrif, met vijf lokale rondes over de Diolaguardia-klim (8,3 km aan 3,6%). De laatste honderden meters liep het stijgingspercentage op tot 8,3%, alleen was de laatste top op 50 kilometer van de finish. De volledige finale was vlak, wat aanvallers niet in de kaart speelde.

Het duurde even vooraleer een kopgroep wist weg te rijden. Een poging van Iván Romeo (Movistar), Valentin Ferron (TotalEnergies), Simon Carr (EF Education-EasyPost) en Filippo Turconi (VF Group-Bardiani CSF-Faizanè) had succes, maar UAE Emirates controleerde in het peloton en gaf de vluchtgroep van vier niet al te veel ruimte. Romeo en Carr hielden het langst stand, maar werden 80 kilometer voor de meet al gegrepen door het uitgedunde peloton.

UAE Emirates hield alles samen en leidde daarmee een aanval in van Diego Ulissi op de voorlaatste keer Diolaguardia, waar hij samen met Giulio Pellizzari en Jefferson Alveiro Cepeda wegreed. Die poging strandde, waarna een nieuw drietal wegreed: Marco Brenner, Mattéo Vercher en Filippo Baroncini maakten zich los en reden ruim een minuut weg van het peloton. Op de laatste beklimming van de Diolaguardia liep de voorsprong wel terug.

Brenner en Baroncini maken het erg spannend
Uiteindelijk wisten Brenner en Baroncini met voorsprong aan de laatste 40 vlakke kilometers richting Cesenatico beginnen, nadat zij Vercher hadden afgeschud. Daarachter had zich een elitegroep gevormd met onder meer Hirschi, Davide Formolo, Ben Hermans, Vincenzo Albanese, Orluis Aular, Michael Storer en Domenico Pozzovivo. Uit die groep wisten Albanese en Aular weg te rijden, maar dat was nog altijd ruim 30 seconden achter de twee koplopers.

Het peloton volgde toen op een minuut van de leiders, maar wist onder aanvoering van onder meer Red Bull-BORA-hansgrohe, Cofidis en Movistar wel dichterbij te komen. Albanese en Aular werden gegrepen en in de laatste tien kilometer te gaan was het verschil met Brenner en Baroncini minimaal. De Duitser en de Italiaan hielden knap stand, maar werden vlak na de vod toch gegrepen.

In een ongeorganseerde sprint leek Albanese de snelste, maar hij werd in de laatste meters overklast door Hirschi. De kopman van UAE Emirates beschikte over snelle benen waarmee hij Lorenzo Milesi (Movistar) en Vincenzo Albanese (Arkéa-B&B Hotels) wist te verslaan. Het betekende de vijfde zege op rij voor Hirschi, na de Clásica San Sebastián, Bretagne Classic, GP Industria & Artigianato en de Coppa Sabatini.

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.