Marc Hirschi slaat dubbelslag in Czech Tour na verschroeiende demarrage op slotklim
foto: Cor Vos
vrijdag 26 juli 2024 om 16:51

Marc Hirschi slaat dubbelslag in Czech Tour na verschroeiende demarrage op slotklim

Marc Hirschi heeft de tweede rit van de Czech Tour gewonnen. De renner van UAE Emirates versloeg Diego Ulissi en Sergio Higuita op de lastige slotklim Pustevny na een fikse demarrage in de slotkilometer. Hirschi is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Dag twee in de Czech Tour was een zware. Er stond een etappe op het menu van 172,7 kilometer met daarin vier gecategoriseerde beklimmingen. De finish lag op de top van de Pustevny, een beklimming van eerste categorie.

Het zware terrein zorgde ervoor dat we een vreemde openingsfase kregen. Er werd heel wat aangevallen, maar niemand slaagde er in om echt voorsprong te nemen. We kregen daardoor pas na vele tientallen kilometers een definitieve vroege vlucht te zien. Charles Paige (TDT-Unibet), André-Pier Côté (Israel-Premier Tech Academy), Javier Serrano (Polti Kometa) en Michal Schuran (ATT Investments) waren de aanvallers van dienst.

Drie van de vroege vluchters in beeld – foto: Cor Vos

Demarrages in voorfinale
Een grote voorsprong reed het viertal niet bij elkaar. Ze werden daardoor al op de eerste beklimming van de Pustevny (9,5 kilometer aan 5,7%) gegrepen. Dat was vooral te danken aan de bedrijvige Paul Double. De Brit van Polti Kometa koos op ruime afstand van de streep voor het hazenpad en ging op en over de overgebleven vluchters. Even later sprongen ook Andreas Leknessund en Ben Zwiehoff weg uit het peloton, waardoor we drie koplopers kregen.

Wat later kregen de drie nog gezelschap van een aantal andere mannen, maar hun voorsprong was te beperkt. In het peloton had Soudal Quick-Step zich op kop gezet, zij rekenden de aanvallers al snel weer in. Zo reed een fel uitgedund peloton naar de voet van de slotklim Pustevny.

Mattia Cattaneo knapte heel wat werk op in functie van Julian Alaphilippe – foto: Cor Vos

Spannende slotkilometers op de Pustevny
Het duurde even voor we een aanval kregen te zien op de slotklim. Het tempo kwam nu van de mannen van Tudor, waar Michael Storer op ritwinst leek te mikken. Yannick Voisard dunde in eerste instantie het peloton geleidelijk aan uit, waarna Marco Brenner vlotjes overnam. De jonge Duitse kampioen versnelde fiks en gooide meteen heel wat renners overboord. Zijn beurt zat er op een kleine vier kilometer van de streep op.

Dan was het namelijk tijd voor de verwachte aanval van Storer. Die viel echter tegen. De Australiër deed zijn concurrenten wel pijn met zijn versnellingen, maar kon die zelf niet volhouden. De eerste demarrage die succes had, was die van Kevin Vermaerke. De jonge renner van dsm-firmenich PostNL ging met een mooi gat de twee laatste kilometers in.

Dubbelslag Hirschi
Het zag er lang zeer goed uit voor Vermaerke, maar bij het ingaan van de slotkilometer kwam er een verschroeiende demarrage van Marc Hirschi. De kopman van UAE Emirates dichtte in no-time het gat naar Vermaerke en ging op en over de Amerikaan. Hirschi kon zijn inspanning ook nog eens volhouden tot de streep, waardoor hij met een mooie voorsprong won.

De dag werd nog beter voor UAE Emirates, want Diego Ulissi werd nog tweede. Vermaerke viel nog buiten de top-3, want in de laatste meters moest hij ook nog Sergio Higuita voor zich laten. Hirschi is dankzij zijn overwinning op de Pustevny ook de nieuwe leider in de Czech Tour.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.