Marcel Kittel bevestigt vertrek: “De weg is vrij”
foto: ASO
vrijdag 2 oktober 2015 om 19:30

Marcel Kittel bevestigt vertrek: “De weg is vrij”

Marcel Kittel verlaat Giant-Alpecin. Dat bevestigt de Duitse spurtbom op zijn Facebookpagina. De nieuwe doelstellingen van de ploeg, en de ambities van Kittel komen niet overeen.

“Na een seizoen van ziektes, het virus direct aan het begin van het seizoen en het missen van de Tour de France, heb ik een jaar achter me dat ik beschouw als een grote tegenslag. Ik heb enkele slechte maanden achter me, die emotioneel zeer moeilijk waren”, legt Kittel uit, al ziet hij ook in dat die mindere momenten waarheden naar boven brengen.

“Naast mijn persoonlijke ervaringen heb ik mij gerealiseerd dat Giant-Alpecin is veranderd en een nieuwe koers kiest. De focus op de klassementsrenners zorgt natuurlijk voor een nieuwe samenstelling van de ploeg. Voor mij als pure sprinter komt dan de vraag, of er genoeg ruimte is voor mijn ambities”, aldus de Duitser. “Uiteindelijk konden we over onze doelen geen overeenstemming bereiken. Daarom heb ik besloten om de ploeg te verlaten.”

“Ik kijk terug op een succesvolle tijd”, vertelt Kittel, die in 2011 zijn debuut maakte bij de ploeg. “In deze tijd zijn de ploeg en ik gegroeid. We hebben grote zeges gevierd. Ik heb het team twee keer de gele trui in de Tour de France gegeven, en ook nog acht etappezeges. Ik wil vooral de renners bedanken met wie ik deze successen heb behaald. Dank jullie wel!”

“Waar mijn weg nu heengaat? Mijn nieuwe ploeg en ik zullen dat binnenkort bekendmaken.” Etixx-Quick-Step wordt sinds deze week veelvuldig gelinkt aan Marcel Kittel.

RIDE Magazine
31 Reacties
02-10-2015 19:36
Als hij op niveau was geweest had hij volgend jaar gewoon nog een ploeg rond hem gehad in de tour. Hij had dus ook gewoon zijn contract uit kunnen dienen.
02-10-2015 19:39
"Ik wil vooral de renners bedanken", en bedankt zal de ploegleiding denken....
02-10-2015 19:39
"Ik heb het team twee keer de gele trui in de Tour de France gegeven, en ook nog acht etappezeges."

Als één ding duidelijk is geworden in 4
jaar is dat zonder lead out Kittel werkelijk nergens is.
02-10-2015 19:39
groene trui*
02-10-2015 19:40
Inderdaad een raar verhaal. Als hij dit jaar in de vorm was als het jaar ervoor, dan zou er gewoon een sprintploeg voor hem beschikbaar zijn geweest in Tour/Vuelta.
En is de trein naar Etixx echt veel beter? Want daar hebben ze geen klassementsambities?
02-10-2015 19:42
Quote van Kittel:
Ik heb het team twee keer de gele trui in de Tour de France gegeven, en ook nog acht etappezeges.

.
Quote van Giant:
Na afgelopen Tour: dit was onze beste Tour ooit. En na afgelopen Vuelta: dit was onze beste grote ronde ooit.

.
Het zijn dan niet alleen maar de ambities die haaks op elkaar staan, kennelijk is er dit seizoen al eerder veel meer haaks op elkaar gaan staan. Toch is er vooralsnog weinig vuile was naar buiten gekomen en dat lijkt ook nu bij het afscheid niet het geval, dat is keurig. Win-win lijkt me, zelfs zonder afkoopsom.
02-10-2015 19:52
Giant-Alpecin CEO Spekenbrink: "His request came very late in the season, but nevertheless he looks able to find and join a suitable team"

Etixx lijkt nu wel voor 99 % zeker
02-10-2015 19:53
Het verhaal op de website van de ploeg klinkt weer volledig anders. Dat verhaal is trouwens wel echt beroerd en om van te kotsen. Je prikt er zo doorheen maar hoe Kittel en het team elkaars imago hoog proberen te houden is echt bizar.
02-10-2015 19:57
Ach ja. Mensen komen en gaan.

Zou het overigens werkelijk die ideale schoonzoon zijn? Ik krijg toch de indruk dat hij zijn scherpe kantjes heeft.
02-10-2015 19:58
Quote van Giant:
In a way, the release of the powerful sprinter also symbolizes the team’s commitment to its elite sports DNA, the “Keep Challenging” approach – which is very demanding for the athletes and the organization in its focus on continuous improvement of both the athletes and the innovative supporting environment.

Allemachtig, waar gaat het helemaal over???
.
Quote:
The Keep Challenging approach enabled the team to identify Kittel’s sprinting potential and help him transform from a time trial rider into one of the most successful sprinters of recent years,

Oh?
02-10-2015 20:05
Goed voor Kenny van Hummel om te lezen dat hij ook over een Keep Challenging aanpak beschikt.
02-10-2015 20:08
@xistnc : het eerste lees ik als een vingerwijzing van Giant richting Kittel door te zeggen dat hun Keep Challenging-programma renners zo ver pusht dat uiteindelijk er altijd een paar zijn die niet kunnen volgen, zoals Kittel. Voor de rest ook gewoon veel communicatiebullshit.
02-10-2015 20:09
Vond Kittel wel echt het boegbeeld van Giant-Alpecin. De ploeg focust zich meer op klassementsrenners, maar dan kan hij nog wel gewoon met een paar man mee naar de Tour? Dat valt wel te combineren, dat zie je wel vaker. Het was uniek dat de hele ploeg om hem heen was gebouwd de afgelopen jaren. Maar zo iets kan niet voort blijven bestaan.
02-10-2015 20:10
Geef 'm groot gelijk, Giant heeft 'm gewoon voor lul gezet door hem niet mee te nemen naar de Tour. De beste sprinter van de wereld neem je altijd mee, hij won vorig jaar 4 ritten lol, ook al is die misschien maar 80-90% vind ik het om zoveel redenen debiel dat ze hem thuis lieten. Dan gaan ze voor Degenkolb die nu gewoon de topsnelheid mist tov Sagan, Cavendish, Bouhanni en Greipel etc.
02-10-2015 20:13
:'( :'(

Maar inderdaad wat @TommyTom zegt. Is de trein van Etix echt zoveel beter en hebben zij dan geen klassementsambities?

Ik vind het vooralsnog een rare zet en als Giant-fan zijnde baal ik hier onwijs hard van. Hét uithangbord van de ploeg dat vertrekt. Nooit leuk. Ben benieuwd hoe ze zijn vertrek op gaan vangen in de ploeg. Mezgec ook al weg..
02-10-2015 20:22
Giant heeft het toch prima gedaan zonder Kittel dit seizoen. Het lag gewoon in de lijn der verwachting. Kittel kon het niet verkroppen dat hij niet de Tour kon rijden. Maar ook hij moet zijn plaatsje verdienen. Als hij op 90% had gezeten hadden ze hem wel meegenomen.
02-10-2015 20:29
Benieuwd wie bij Etixx z'n sprint gaat aantrekken. Nu Renshaw met Cavendish mee is zie ik niet direct een renner die ervaring heeft als laatse man in een sprint. Misschien dat ze een renner als Maes daarvoor kunnen 'omscholen' of zou Sabatini z'n oude rol nog kunnen.
02-10-2015 20:31
Okey!... Hij wil dus onderanderen weg omdat het geen volledige sprintersploeg meer is, maar waar moet hij dan naartoe? Volgens mij liegen giant en Kittel alles bij elkaar om hun imago hoog te houden.
02-10-2015 20:44
Haha, geef die persman van Giant een Pulitzer! Allemamachies, wat een woordenbrij op die website.
02-10-2015 20:44
@Striga
Kittel in topvorm kan al moeilijk een heuvel over, ik denk niet dat hij de eerste week had overleefd.
02-10-2015 20:50
@GP T N - Uiteraard liegen ze, dat heet de vuile was binnen houden en dat is wel zo netjes.

Heel erg raar is het vertrek van Kittel volgens mij niet: de ploeg is ooit met sprinten begonnen omdat dat het snelst op te bouwen was en het vaaktst kans op overwinningen geeft. Succes wil m.i. niet zeggen dat je de strategie niet mag aanpassen. Sterker, ik vind dat het van kracht getuigen dat GA ondanks het sprintsucces meer op klassiekers en rondes wil mikken.
Vermoedelijk liggen er een heleboel kleine dingen onder dit vertrek. Stategie. Overtraind in winter/voorjaar. Matig attente reactie v/d ploeg. Niet-sprint successen. Trekkende andere ploegen. Is niet zwart/wit.
02-10-2015 20:50
Verder vind ik het vreemd dat het boegbeeld van de ploeg verdwijnt. De hele 1t4i-filosofie(RIP) en al die sprintanalyses draaiden compleet om de man die ook nog perfect haar heeft voor de shampoosponsor. Degenkolb en Dumoulin dragen alleen maar van die idiote hooddeksels, geen goede publiciteit.
02-10-2015 21:01
Wat gaat er nu met die deel Nederlandse spinttrein gebeuren? Dat is toch één van de beste ter wereld...
02-10-2015 21:08
Mooie verhalen van Kittel en Spekenbrink. Maar ik geloof er geen snars van.

Giant was vooral een sprintploeg, met zorg opgebouwd, in dienst van een topsprinter. Nu die weg is zitten ze met een trein zonder locomotief.
En belangrijke reden om voor die sprintploeg te kiezen was vooral omdat het risico dat renners in je ploeg aan de doping raken dan veel kleiner is. Dat schone imago was hun visitekaartje.
De koerswijziging naar klassementsploeg is toch vooral veroorzaakt doordat ze in de Vuelta hebben gezien dat ze met Dumoulin goud in handen hebben.
Met daarbij nog Degenkolb en Barguil in de ploeg is Kittel niet meer onmisbaar. Maar daarmee zitten ze volgend jaar wel met een onevenwichtige ploeg.
Sterke klimknechten met ook nog eens een volledig onkreukbaar imago zijn zo laat in het seizoen niet in overmaat beschikbaar.

En Kittel ? Die zal bij Etixx niet met dezelfde egards behandeld worden als bij Giant. Vraag is zelfs of hij, na dit rampjaar, nog weer op zijn oude niveau komt. En zo niet, dan staat zijn vervanger binnen de ploeg al klaar.
02-10-2015 21:28
Patrick Lefevere probeert natuurlijk ook al jarenlang een grote ronde te winnen maar lijkt deze ambitie voorlopig in de ijskast te zetten met het aantrekken van Kittel. Toch wel sneu voor een ploeg met zoveel budget dat ze nog nooit een grote ronde hebben kunnen winnen.
Blijft vreemd dat Kittel vertrekt van een Anti Doping ploeg naar een ploeg met een groot doping verleden.

Het zou me niet verbazen dat als EQS werkelijk Lidl als hoofdsponsor krijgt dat Degenkolb ook naar die ploeg vertrekt als vervanger van Boonen en dat de ploeg over gaat op een Duitse licentie.

Met Dumoulin, Barguil en Degenkolb heeft Giant nog steeds 3 speerpunten en met het aantrekken van Oomen nog een talent voor de toekomst. Ik ben benieuwd wie er nog gaat en wie er nog komt bij Giant. Ze hebben tot nu toe nog maar 20 renners voor volgend seizoen.

Frohlinger, Haga, Hupond, Tobias Ludvigsson en Stamsnijder hebben nog niet bijgetekend. Walscheid heeft officieel ook nog geen contract voor volgend jaar.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.