Marianne Vos tweede in de etappe, maar pakt wel groene trui: “Het was echt loodzwaar”
foto: Cor Vos
vrijdag 16 augustus 2024 om 16:21

Marianne Vos tweede in de etappe, maar pakt wel groene trui: “Het was echt loodzwaar”

Marianne Vos greep in de zesde etappe van de Tour de France Femmes dan wel net naast de ritzege, de Nederlandse mocht na afloop wel het podium op. De renster van Visma | Lease a Bike is namelijk de nieuwe leider in het puntenklassement. “Op het einde was het wel heel pittig.”

Vos liet zich niet alleen zien aan de finish, maar ook onderweg. Ze maakte namelijk deel uit van een bijzonder sterke kopgroep van achttien rensters. “We probeerden in het begin grote groepen te controleren”, begint Vos na afloop haar relaas, in gesprek met de NOS. “Een groep van dertien rensters reed uiteindelijk weg, met Fem van Empel.”

“Dat was heel goed, maar ja… Het was wel een heel grote groep. Ik besloot dan ook om de oversteek te maken en dat lukte. Vanaf dat moment was het knokken”, aldus Vos, die in de lastige finale niet in staat bleek om de betere klimsters te volgen. “Het was echt loodzwaar”, zo omschrijft ze zelf de finale.

Strijd voor groen
“Je bent al best vroeg in de aanval en daar stop je dan een hoop energie in. Op het einde was het wel heel pittig.” Vos moest in de finale dan ook lijdzaam toezien hoe Cédrine Kerbaol wegreed uit de groep en naar de zege wist te soleren. “Daar kon ik weinig meer aan doen. Op de top van de laatste klim was ik blij dat ik de staart van het peloton nog zag.”

Vos won uiteindelijk wel de sprint voor plek twee en deed zo heel goede zaken in de strijd om de groene trui. Ze heeft nu een voorsprong van twintig punten (145 om 120) op Charlotte Kool. “Dat is mooi. Dat er één renner (doelt op Kerbaol, red.) weg was, had ik niet meer in de hand. Dan is het maximale aantal punten voor groen het hoogst haalbare. Ik wil hem verdedigen, maar ga nu eerst hiervan herstellen.”

PNT

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.