zondag 4 augustus 2024 om 11:28

Marianne Vos: “We mogen de controle deze keer niet kwijtraken, zoals in Tokio”

Video Marianne Vos is een van de vier Nederlandse vrouwen die Nederland zondag vertegenwoordigt in de wegrit. De titel van kopvrouw is weggelegd voor Lorena Wiebes, maar dat wil niet zeggen dat Vos niet ambitieus mag zijn.

Het zijn inmiddels haar vijfde Olympische Spelen. “De Spelen hebben altijd een heel grote impact. Als sporter is het nog steeds magisch om mee te maken. De hoogte- en dieptepunten, alles hoort erbij. Het is heel speciaal. Ik ben er niet zo mee bezig dat het mijn vijfde zijn, ik ben vooral bezig met Parijs.”

Een andere vaststelling: op haar 37e staat Vos – dit voorjaar winnaar van de Omloop Het Nieuwsblad, Dwars door Vlaanderen en Amstel Gold Race – toch weer aan de top. “Het is heerlijk om weer op dit niveau en op deze manier mee te kunnen doen. Het spelletje wielrennen, de voorbereiding en training weer te kunnen doen zoals je wilt. Ik weet niet of ‘helemaal terug’ de juiste benaming is, maar ik ben blij om hier te staan.”

Wat verwacht Vos dan concreet van Parijs? “Het is een heel interessant parcours, waar verschillende scenario’s mogelijk zijn. Dat maakt het heel bijzonder. Ook wel lastig, je kunt duizend scenario’s doorspreken en waarschijnlijk wordt een ander scenario dan werkelijkheid. Maar dat is juist wat de wielersport zo mooi maakt, een beetje het onvoorspelbare. Ik vind het mooi.”

Alleen een scenario als in Tokio, waar de Oostenrijkse vluchtster Anna Kiesenhofer oneindig veel ruimte kreeg en alle favorieten verraste, moet worden vermeden. “We belanden liever niet in een situatie dat je volledig de controle kwijt bent. Dat zijn dingen die we vanuit Tokio goed hebben geëvalueerd, zoals waar maken we de fout? Aan de andere kant weten we ook dat er veel concurrentie is van de andere landen. We moeten vooral van onze eigen kracht uitgaan, maar ook niet blindstaren op één scenario of wedstrijd uit het verleden. We gaan er in een nieuwe koers tegenaan.”

“Met Nederland gaan we in het meest ideale scenario voor een kans op goud. Dat gaan we tijdens de wedstrijd proberen te bewerkstelligen. In wat voor scenario dat is zien we tijdens de wedstrijd. Met Wiebes hebben we een ontzettend scherpe pion voor de eindsprint als vooruitgeschoven pion. Hoe dat tijdens de wedstrijd tot uiting komt, zien we wel.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.