Marianne Vos pakt groene trui in Tour Femmes: “Hoorden uit auto hoe spannend strijd om geel was”
foto: Cor Vos
maandag 19 augustus 2024 om 07:06

Marianne Vos pakt groene trui in Tour Femmes: “Hoorden uit auto hoe spannend strijd om geel was”

Marianne Vos heeft de puntentrui in de Tour de France Femmes 2024 gewonnen. De 37-jarige rappe vrouw van Visma | Lease a Bike was op de voorlaatste dag al zeker van het groen, maar moest nog wel ‘even’ finishen bovenop de Alpe d’Huez. In de achtergrond hoorde ze via de ploegwagen dat de strijd om het geel erg spannend was. “Ik denk dat dit een hele speciale dag is”, zei ze na afloop.

“Het was een zware week, maar met het team zijn we ervoor gegaan”, opende Vos haar flashinterview. Haar ploeg Visma | Lease a Bike trok met grote ambities naar de grootste rittenkoers van het jaar, maar kon al snel een streep zetten door een goed klassement van Riejanne Markus. De klassementskopvrouw van de ploeg verloor al veel tijd in de eerdere etappes.

De truidraagsters voorafgaand aan een historische slotetappe – foto: Cor Vos

De plannen moesten dus vrij snel op de schop. “Toen de groene trui een serieuze mogelijkheid werd, zijn we er volledig voor gegaan. Dus ik ben heel blij dat we hem hebben meegenomen naar de Alpe d’Huez”, vertelt de drievoudig wereldkampioene na afloop.

“In het begin vond ik het echt zwaar, maar op het einde zat ik in een leuke groep met teamgenoten dus dat was erg leuk”, geeft Vos aan op de vraag of ze een beetje heeft kunnen genieten van de Nederlandse berg. “Het is fantastisch om hierboven op het podium te staan.”

Ontknoping
Omdat Vos geen hoofdrol in de wedstrijd speelde, kon ze de bizarre ontknoping in de strijd om het algemeen klassement niet vanaf de eerste rij bekijken. Toch kreeg de veelwinnares wel degelijk wat mee. “Wij waren natuurlijk in de achtergrond, maar we hoorden van de ploegwagen dat het een enorm spannende strijd was om het geel. Ik denk dat dit een hele speciale dag is”, sluit Vos af.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.