•
donderdag 27 september 2018 om 19:43
Marokko en Rwanda in de race voor WK 2025
Het wereldkampioenschap wielrennen gaat in 2025 voor het eerst georganiseerd worden op het Afrikaanse continent. UCI-president David Lappartient maakte dat vandaag bekend in Innsbruck.
Welk Afrikaans land het wereldkampioenschap op de weg mag organiseren is nog niet bekend. Voorlopig is het een tweestrijd tussen Rwanda en Marokko, laat Dr. Wajih Azzam, voorzitter van de Afrikaanse federatie CAC, weten aan WielerFlits.
Eerder dit jaar hebben Azzam en Lappartient alle 52 nationale bonden, die zijn aangesloten bij de CAC, een brief gestuurd met de vraag of ze een officieel bid willen indienen. Tot op heden hebben zich Rwanda en Marokko zich gemeld.
“Het is een grote droom voor Afrika. Ik heb goede hoop dat nog meer landen zich gaan aanbieden”, aldus Azzam. Afrikaanse landen hebben tot september 2019 de tijd om zich aan te melden. Het management comité van de UCI beslist vervolgens welk land het WK daadwerkelijk mag organiseren.
Ik vind het mooi voor Rwanda.
Iets als dit bijvoorbeeld, prachtig toch?
Dus misschien is de situatie daar tegen 2025 voldoende verbeterd.
Burkina Faso heeft ook wel wielercultuur, maar is logistiek niet echt realistisch denk ik.
Het is één van de veiligste landen in Afrika en dat alleen al zou een goed argument zijn voor Rwanda.
Marokko is - met onze Nederlandse bril op - trouwens ook bepaald geen rechtstaat naar West-Europees model.
Maar inderdaad, respect voor mensenrechten lijkt niet heel relevant voor de toekenning van een groot sportevenement. Rusland, China, Qatar zijn de meest in het oog springende voorbeelden.
Het is hier goed toeven, maar Nederland is ook niet het braafste jongetje van de klas, wil ik maar zeggen. 'tis altijd makkelijk wijzen naar anderen, terwijl we vaak veel te weinig van de ander weten om een werkelijk oordeel te kunnen vellen.
Zoals hier al gezegd wordt: bij de Tour du Rwanda is er altijd massale belangstelling, de kranten staan vol met stukken over wielrennen.
Die mensenrechten; tja. Zie het als een land met een geaccepteerde enkelvoudige politieke (en leger) macht. In hoeverre geaccepteerd echt geaccepteerd is, is wel de vraag. En die is heel moeilijk te beantwoorden.
Verder is het klimaat top, is het veilig, worden de wegen steeds beter en is het een mooi fietsland (uit eigen ervaring, 3 jaar daar gewoond), zou graag meedenken over het parcours.
Ik lees hierboven dat Eritrea, Ethiopië en Rwanda een wielercultuur hebben...hou op hoor. Die landen zijn straatarm en de mensen hebben geen cent te makken. Die hebben geen wielercultuur.
Dat er tijdens de tour de Rwanda rijen met mensen langs de weg staan komt omdat zo’n wielerpeloton hartstikke interssant is, niet omdat ze wieler cultuur hebben.
Dat mensen geen cent te makken hebben staat toch los van of er wielerliefhebbers zijn? Vreemde redenatie.
Zoals KimJungPoels al aangeeft staan de kranten (vooral in Rwanda) er vol mee.
Wat een onzin schrijf jij joh. Wat versta jij eigenlijk onder wielercultuur?
We hadden pas geleden een wk in Doha. Daar wonen geen wielerfans, daar zijn geen verenigingen en geen plaatselijke wedstrijden. De wielersport - kortom- stelt daar geen bibs voor.
Dat is in Rwanda of Eritrea echt wel even anders hoor...
Eind september is het ideaal koersweer. Je hebt overal heuvels en natuurlijk het atlas gebergte.
Ik verwacht dat als Marokko het wordt er noordelijk in de regio Tanger/ Tetouan (zie google maps) gekoerst wordt daar is het zeker niet te warm die tijd, zijn goede wegen en goede accommodaties voor enorme toeschouwers aantallen en de ploegen etc...
Het is natuurlijk mooi weer vaak in Marokko en gezond. Alleen helaas zijn veel wegen alleen maar autoroutes dus is het wel zeer onveilig ivg met Nederland, maar dat is het volgens mij overal in de wereld hahahha