Marta Cavalli neemt na vier seizoenen afscheid van FDJ-SUEZ
foto: Cor Vos (archief)
zondag 27 oktober 2024 om 09:16

Marta Cavalli neemt na vier seizoenen afscheid van FDJ-SUEZ

De wegen van Marta Cavalli en FDJ-SUEZ zullen scheiden. De 26-jarige Italiaanse zoekt na vier seizoenen andere oorden op. Cavalli groeide in dienst van de Franse formatie uit tot een van de betere klimmers het vrouwenpeloton, maar kende de laatste seizoenen veel fysieke malheur. Het is nog onduidelijk waar haar sportieve toekomst ligt.

“We willen haar uit de grond van ons hart bedanken voor alles wat ze heeft gedaan voor de ploeg, haar geweldige prestaties en haar professionaliteit. We wensen Marta het beste voor de rest van haar carrière en een snelle terugkeer op het hoogste niveau”, spreekt FDJ-SUEZ vol lof over de vertrekkende Cavalli.

Cavalli beleefde twee jaar geleden haar doorbraak op het allerhoogste niveau. In het voorjaar van 2022 won ze tot ieders verrassing – na een lepe aanval in de laatste kilometers – de Amstel Gold Race. Dat het geen toevalstreffer was, bewees Cavalli enkele dagen later door op imponerende wijze de Waalse Pijl te winnen. Een nieuwe topper bleek geboren.

Cavalli werd dat jaar namelijk ook vierde in Itzulia Women, won de Mont Ventoux Dénivelé Challenge en eindigde bovenal als tweede in het eindklassement van de Giro d’Italia Donne, achter een ongenaakbare Annemiek van Vleuten. Dit leek de aanzet tot een succesvolle wielercarrière, maar Cavalli kreeg de laatste jaren af te rekenen met heel wat fysieke malheur en mentale problemen.

Marta Cavalli in betere tijden: als winnares van de Waalse Pijl – foto: Cor Vos

Peloton-angst
De renster kwam in de Tour de France van 2022 zwaar ten val, met meerdere breuken tot gevolg. Cavalli had na deze zware valpartij – ze werd aangereden door de onoplettende Nicole Frain – moeite om weer op niveau te komen. Ze bleef last houden van de naweeën van de crash. Niet zozeer fysiek, maar vooral mentaal. Cavalli kampte een tijdje met peloton-angst.

Na een moeizaam begin van het seizoen ging het de laatste maanden van 2023 wel weer de goede kant op met Cavalli. Ze won zelfs enkele wedstrijden op een wat lager niveau, maar Cavalli kwam begin dit jaar – tijdens een trainingsrit in de buurt van het Spaanse Benidorm – ten val en liep hierbij een kneuzing op aan haar bekken.

Ze was hierdoor enige tijd uit de roulatie, maar kon in maart wel weer een rugnummer opspelden. In juli ging het echter weer mis: Cavalli werd opnieuw aangereden op training, waarna ze met spoed werd overgebracht naar het ziekenhuis. Er werden geen breuken vastgesteld, maar Cavalli is sindsdien wel op de sukkel en kwam niet meer in actie. Haar laatste wedstrijd was La Vuelta Femenina (28 april-5 mei), een wedstrijd waarin ze vroegtijdig moest opgeven.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.