Martina Fidanza weer aan het feest in Thüringen Ladies Tour, Nederlanders net naast het podium
foto: Cor Vos
donderdag 27 juni 2024 om 15:37

Martina Fidanza weer aan het feest in Thüringen Ladies Tour, Nederlanders net naast het podium

Martina Fidanza heeft na de tweede ook de derde etappe van de Thüringen Ladies Tour gewonnen. De Italiaanse was na 145 kilometer de snelste in een massasprint. Net als woensdag, verwees ze Barbara Guarischi (SD Worx-Protime) naar plek twee. Verderop in de top-tien eindigden vier Nederlanders.

Rit drie van de Thüringen Ladies Tour startte en finishte in Erfurt. Op de route lagen twee gecategoriseerde hellingen, maar steil werd het nooit. Bovendien lag de laatste beklimming op bijna dertig kilometer van de streep. Een massasprint stond dus in de sterren geschreven.

Deignan en Majerus ontsnappen
Toch kregen we in het eerste deel van de koers actie. Niemand minder dan Lizzie Deignan (Lidl-Trek) en Christine Majerus (SD Worx – Protime) kozen de aanval. Hoewel zij beiden al op geruime achterstand stonden van leidster Margot Vanpachtenbeke (VolkerWessels), wilde men hen niet te veel ruimte geven. En net voor half koers werd het duo weer ingerekend. Het spel kon opnieuw beginnen.

Nu was het Lisa Kromm (Maxx-Solar Rose Women Racing) die ten strijde trok. Zij reed bijna twee minuten bijeen, maar door een tussenversnelling richting een tussensprint, waar Europees kampioene Mischa Bredewold wat bonificatieseconden meesnoepte, zakte haar voorsprong tot onder de minuut. Justyna Czapla (Canyon//SRAM Racing) zag haar kans schoon en stak over naar Kromm. We kregen zo twee Duitsers voorop.

Aanvallers krijgen weinig ruimte
De twee bleven flink doorjassen, maar werden op 37 kilometer van de finish niettemin teruggepakt. Dat had alles te maken met enkele tempoversnelling in het peloton, waar vooral SD Worx-Protime gebruik wilde maken van de wind. Zij zetten de boel een paar keer op de kant, maar tot scheuren leidde dit niet. Wel werden Czapla en Kromm dus weer ingerekend, waarna een derde Duitser het probeerde. Mieke Kröger ging in haar eentje op avontuur.

Ceratizit-WNT begon nu te controleren. Onder aanvoering van de troepen van sprintster Martina Fidanza, de winnares van woensdag, werd Kröger twintig kilometer voor de finish in de kraag gevat. Het was inmiddels beginnen regenen, waardoor we gladde wegen kregen. Dat leidde tot enkele valpartijen. Ook Lizzie Deignan, eerder nog in de aanval, ging onderuit en verloor zo de aansluiting.

Sprinten in Erfurt, vier Nederlanders in top-tien
In de finale zagen we nog enkele demarrages, onder meer van Kasia Niewiadoma. Op de vlakke wegen wist niemand echter weg te komen. Het kwam dus aan op een sprint Erfurt. Fidanza zat in de laatste honderden meters wat verder, maar kwam er uiteindelijk toch nog uit. De Italiaanse pakte zo haar tweede opeenvolgende zege en beloonde zo het werk van Ceratizit-WNT.

Barbara Guarischi (SD Worx-Protime) moest, net als een dag eerder, genoegen nemen met de tweede plaats. Maggie Coles-Lyster van Roland werd derde, voor Sofie van Rooijen (vierde), Lucinda Brand (vijfde), Eline Jansen (zesde) en Nienke Veenhoven (zevende). Margot Vanpachtenbeke finishte in het peloton en behield zo haar leiderstrui.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.