Matevž Govekar snelt naar zege in slotrit Tour of Britain, Stephen Williams stelt eindzege veilig
Stephen Williams, eindwinnaar van de Tour of Britain - foto: Cor Vos
zondag 8 september 2024 om 15:42

Matevž Govekar snelt naar zege in slotrit Tour of Britain, Stephen Williams stelt eindzege veilig

Stephen Williams heeft zijn naam op de erelijst van de Tour of Britain weten te plaatsen. De Brit van Israel-Premier Tech was in de hectische slotetappe steeds bij de les en verzekerde zich zo van de eindzege. De slotrit eindigde – ondanks waaiervorming – in een sprint en werd gewonnen door de Sloveen Matevž Govekar.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

De laatste etappe van de Tour of Britain bevatte de minste hoogtemeters van alle ritten in de ronde: slechts 817. Op de slotdag hoefden we dus geen grootste klassementsstrijd meer te verwachten. Of zorgde de wind nog voor spektakel? De renners reden de hele dag in de buurt van de kust, wat misschien nog wel voor wat nervositeit kon zorgen. Zo niet, dan kregen we na 158,4 kilometer vrijwel zeker een nieuwe massasprint in finishplaats Felixstowe.

De truidragers bij de start in Lowestoft – foto: Cor Vos

Nerveuze openingsfase, Pidcock in de aanval
Door de aanwezige wind waren de renners echter op hun hoede. Dit bleek de aanzet tot een zeer nerveuze openingsfase, waarin het peloton enkele keren op de kant werd getrokken, maar dit was aanvankelijk nog van korte duur. Toch bleef het onrustig, niet in het minst door versnellingen van Julian Alaphilippe, Remco Evenepoel en Tom Pidcock. Deze aanvallen werden echter al even snel weer geneutraliseerd.

Pidcock liet het er echter niet bij zitten en de Brit besloot er nogmaals vanonder te muizen, en dit keer had hij meer succes. De tweevoudig olympisch kampioen op de mountainbike bleek namelijk de aanstichter van de vlucht van de dag. De renner van INEOS Grenadiers werd in zijn aanvalsdrang verzegeld door Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Mathias Bregnhøj (Sabgal/Anicolor) en Jacob Scott (REMBE Pro Cycling Team Sauerland).

Opnieuw waaiers, Soudal Quick-Step in de verdrukking
Het peloton liet begaan, waardoor de voorsprong van de kopgroep kon oplopen naar de drie minuten. Dit bleek ook meteen de maximale voorsprong na ruim vijftig kilometer koers, want in het peloton werd het vuile werk opgeknapt door de mannen van Soudal Quick-Step. De Belgische formatie zag ook vandaag een uitgelezen mogelijkheid om te sprinten met Paul Magnier. De Franse neoprof was de voorbije dagen al drie keer succesvol op Britse bodem en was dan ook de gedoodverfde favoriet voor de dagzege.

Stephen Williams liet zich onderweg niet meer verrassen – foto: Cor Vos

Maar niet iedereen leek zich te verzoenen met een nieuwe massasprint. Uno X-Mobility en Israel-Premier Tech maakten gebruik van het spel met de wind en wisten het peloton zo weer in waaiers uiteen te trekken. Dit bleek funest voor de kansen van Pidcock en co, aangezien de vluchters weer werden ingerekend door een eerste groep van een dertigtal renners. Leider Stephen Williams zat aandachtig van voren, maar niet iedereen was bij de pinken. Het belangrijkste slachtoffer? Paul Magnier.

Magnier geeft er de brui aan
De sprinter had zich laten verrassen en was zo in een tweede groep verzeild geraakt. De Fransman kon met Alaphilippe en Gianni Moscon nog wel rekenen op twee luxeknechten, maar de groep-Magnier keek toch al snel tegen een achterstand aan van anderhalve minuut. In de eerste groep was men niet van plan om gas terug te nemen en werd er goed rondgedraaid. Evenepoel was wel bij de les en liet zich niet uitzakken naar de tweede groep om zijn ploegmaat Magnier nog een handje toe te steken.

Het verschil tussen de eerste twee waaiers bleef lange tijd schommelen rond de minuut en dus mocht Magnier nog hopen op een hergroepering. De tweede groep slaagde er uiteindelijk toch nog in om de scheve situatie recht te zetten, maar dan wel zonder de Fransman. Magnier kwam voor de aansluiting namelijk ten val – met ploegmaat Moscon en Pidcock – en kneep niet veel later zelfs in de remmen. En zo leken we zonder uitgesproken favoriet af te stevenen op een sprint.

Evenepoel probeerde nog een sprint te ontlopen – foto: Cor Vos

Sloveense zege in Felixstowe
Alhoewel: Evenepoel probeerde met een aanval het feestje van de sprinters nog te verstieren, maar de Belg werd meteen bij de lurven gegrepen door Israel-Premier Tech en dsm-firmenich PostNL. Deze ploegen wilden niemand meer laten rijden in de laatste tien kilometer en dus bleek een sprint onvermijdelijk. Het werd – bij afwezigheid van Magnier – een sprint op het scherpst van de snede. Matevž Govekar wist zijn wiel uiteindelijk als eerste over de streep te drukken, voor Rasmus Søjberg Pedersen en good old Ben Swift.

Stephen Williams kwam veilig in buik van het peloton – als dertigste – over de finish en mocht na afloop het podium op om de leiderstrui in ontvangst te nemen. De winnaar van de Waalse Pijl werd op het eindpodium vergezeld door zijn landgenoot Oscar Onley en de Fransman Tom Donnenwirth. Die laatste sprokkelde onderweg nog genoeg bonificatieseconden om Mark Donovan in extremis voorbij te steken in het klassement.

Govekar snelt naar de zege in de slotsprint – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.