Mathieu van der Poel voelt zich in aanloop naar WK op zijn best: “Geluk bij een ongeluk”
Interview Mathieu van der Poel heeft zijn generale repetitie op het WK veldrijden op de best mogelijke manier afgerond. In de Wereldbekers in Maasmechelen en Hoogerheide domineerde de zesvoudige wereldkampioen, waarmee hij in één klap alle mogelijke hoop bij de concurrentie heeft weggenomen. Toch bleef Van der Poel in zijn analyse achteraf best voorzichtig.
Het kan een historische titel voor Van der Poel worden, komende zondag in Liévin. Bij winst evenaart hij namelijk het record van Erik De Vlaeminck dat al sinds 1973 op de tabellen staat. “Het WK is het hoofddoel van de winter”, maakte Van der Poel heel duidelijk. “Het is al een heel goede periode geweest, maar als ik volgende week niet win, zal mijn winter sowieso niet geslaagd zijn. Het zou heel leuk zijn om nog eens wereldkampioen te worden en toch een stukje geschiedenis te schrijven.”
Eén ding begrijpen we niet goed. Je brak je rib in de cross van Loenhout, maar je won twee dagen later wel in Besançon. Hoe kan dat?
“Dat snap ik zelf ook niet goed. Ze denken dat de rib pas tijdens de cross van Besançon volledig is doorgebroken, nadat ze eerder al was gebarsten in Loenhout. Het is ook pas de laatste twee ronden in Besançon dat ik echt last begon te krijgen. Op de terugweg van Besançon zei ik al tegen Christoph Roodhooft (ploegmanager van Alpecin-Deceuninck, red.) dat ik echt last had en crossen moeilijk ging worden. Hij was er toen nog half mee aan het lachen, maar ik had al het gevoel dat het serieus was.”
Voor je crosscampagne begon, zei je dat het WK je beste cross van de winter moest worden. Zit je dan nog wel op schema?
“Die ribblessure was natuurlijk wel vervelend, maar het heeft me in Spanje niet weerhouden om mijn ding te kunnen doen op de weg. In dat opzicht kwam die stage zelfs goed uit. Ik voel me op dit moment alvast beter dan vorig jaar, toen ik me na de stage iets vermoeider voelde en de cross van Benidorm een beetje in de weg zat. Nu heb ik juist iets meer getraind dan voorzien. Ik denk dat ik dicht tegen de beste versie van mezelf aan zit. Ik ben er dus wel van overtuigd dat we het goed hebben aangepakt.”
Heb je veel pijn gehad?
“Ja, zeker in het begin. Vooral bij het hoesten en rechtkomen heeft me dat parten gespeeld in de eerste weken. De breuk zit helemaal bovenin het bot, dus op de fiets was het redelijk oké. Dat was al een geluk bij een ongeluk. Als ik mijn schouder ophef, staat er een soort bol op. Dat is het enige wat op dit moment niet honderd procent zit. Ik kan er wel mee crossen, maar het is gewoon niet zo aangenaam.”
Maar toch, bestaat er überhaupt een scenario waarin je geen wereldkampioen wordt in Liévin?
“Natuurlijk. Er kan al in de start iets mislopen. Ik geef toe dat ik natuurlijk over heel goede papieren beschik, maar de wedstrijd moet nog altijd verreden worden. Ik zal pas tevreden zijn als ik na een uur hopelijk als wereldkampioen over de meet kom.”
Eigenlijk kan je toch alleen van jezelf verliezen?
“Daar ben ik het niet volledig mee eens. Voor mij is het WK echt een nieuwe wedstrijd, maar dat zeg ik elk jaar opnieuw in Hoogerheide. Ik heb hier al goed gereden en al slecht gereden. En in het seizoen dat ik écht slecht was, werd mijn WK nog mijn beste wedstrijd. Maar anderzijds, ik heb ook al kampioenschappen verloren na een goede periode. Dat mag je niet uitsluiten.”
Verwacht je een offensief van de Belgen?
“Ik denk niet dat zoiets heel veel nut zou hebben. Op een kampioenschap wordt er door iedereen gewoon vol doorgereden. Het is vooral afwachten hoe de omloop erbij ligt in Liévin, denk ik.”
“Maar er zijn wel een paar namen waar ik rekening mee houd. Thibau Nys is iemand die op een kampioenschap boven zichzelf kan uitstijgen, Michael Vanthourenhout ook (de last minute-deelname van Wout van Aert was op het moment van het interview nog niet bekend, red.) Je weet nooit wat die jongens hebben gedaan, of ze nog hard getraind hebben in functie van het WK. Ze hebben nog in Benidorm gereden en zijn daarna in Spanje gebleven. Ik ga er niet vanuit dat de verschillen in Liévin zo groot zullen zijn.”
Ken je het parcours in Liévin?
“Niet echt. Het is een parcours waar we niet zo vaak komen en het is intussen ook alweer een tijdje geleden. Ik denk dat de weersomstandigheden een grote rol zullen spelen, maar dat is afwachten.”
Als je wint, evenaar je het record van Erik De Vlaeminck. Ben je daar nu hard bezig?
“Het zou heel mooi zijn om dat record samen te hebben. Het is een mijlpaal die al lang standhoudt, dus het betekent wel iets. En Erik is de broer van Roger, een van mijn grote fans (lacht). Die zouden ze elke week een column moeten geven. Zonder gekheid: op die eerste kampioenschappen ben je helemaal niet bezig met dat record, maar sinds vorig jaar is dat echt ter sprake gekomen. Anderzijds, het is iets dat automatisch komt door gewoon wereldkampioen te worden. Hopelijk kan ik gewoon die titel bijschrijven.”
Je bent deze week ook 30 jaar geworden. Voel je dat?
“Voorlopig blijf ik lichamelijk alleen progressie maken. Ik denk dat ik op het punt ben gekomen dat ik het meeste trainingsarbeid aankan. Als ik een paar jaar terug had getraind zoals ik afgelopen week had gedaan, dan had ik niet moeten crossen in het weekend. Dat maakt echt een groot verschil.”
Dus je hebt niet van die mijlpaal wakker gelegen?
“Ik heb niet echt iets met leeftijden, maar dertig jaar worden, vond ik een wake up-call. Als je opeens geen twintiger meer bent, dan voel je jezelf toch ietsje ouder worden. Hopelijk kan ik nu nog een paar jaar mooie dingen laten zien. De meeste renners gaan op het einde van hun dertiger-jaren op pensioen. Dat is toch iets waar je over nadenkt, maar ik denk toch zeker twee à drie jaar op de top van mijn kunnen te zijn.”
Om te reageren moet je ingelogd zijn.