zondag 15 september 2024 om 08:05

Mathieu van der Poel doet mee aan EK: “Maar ben toch al wel bezig met het WK”

Video De climax van het EK wielrennen in Belgisch Limburg vindt zondagmiddag plaats met de wedstrijd voor elitemannen. De sprinters lijken in het voordeel op het snelle parcours. Maar een renner die een eventueel sprintfeestje kan verstieren, is Mathieu van der Poel. Wat mogen we verwachten van de regerende wereldkampioen?

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Van der Poel nam tijdens een persmoment van de Nederlandse EK-ploeg uitgebreid de tijd voor WielerFlits. De misschien wel belangrijkste vraag: hoe gaat het met de 29-jarige Nederlander, bijna twee weken na zijn opgave in de Renewi Tour? “Het gaat goed. We hebben toen de juiste beslissing genomen om twee dagen van de fiets te blijven. In de tijdrit stootte ik mijn knie tegen mijn stuur. De dagen nadien voelde ik best veel pijn en had ik nog redelijk wat last op de fiets.”

“We hebben toen een slimme beslissing genomen om niet te forceren. Ik heb in het verleden mijn portie knieblessures al gehad. Ik voelde wel dat het niet heel ernstig was, maar ook dat het niet heel slim was om te blijven doorrijden. Toen ik na twee dagen rust weer begon te fietsen, voelde ik wel dat het gelijk een stuk beter was.”

Van der Poel kreeg na een slipper in de tijdrit last van zijn knie – foto: Cor Vos

Over zijn vormpeil maakt Van der Poel zich geen zorgen. “Ik heb verder geen conditie verloren. Het was vooral jammer dat ik niet kon meedoen aan de slotrit. Daar keek ik wel naar uit en dat was trouwens ook de voornaamste reden om de Renewi Tour te rijden. Dat was wel een tegenvaller, maar gelukkig niet meer dan dat.”

Over EK-kansen
En dus zal Van der Poel zondag gewoon zijn opwachting maken in de EK-wegwedstrijd in Belgisch Limburg. Maar wat verwacht hij zelf van de race, en hoe kijkt hij naar zijn eigen kansen? “Ik moet proberen om kansen te creëren in de Limburg-lus, maar er zijn natuurlijk veel landen met een topsprinter en die willen de koers controleren. Ik ken het parcours wel.”

“Na de eerste rit van de Renewi Tour heb ik een stukje verkend. Ik weet dus wel wat ik kan verwachten. Het is smal en veel draaien en keren”, aldus Van der Poel, die ook niet te beroerd is om in dienst te rijden van Olav Kooij, de beoogde afmaker aan Nederlandse zijde als het uitdraait op een sprint. “Ik heb aan Koos (bondscoach Koos Moerenhout, red.) aangegeven dat ik ook gerust de lead-out wil helpen, als ik in het middenstuk mijn ding heb kunnen doen. Dan zit er ik zeker niet mee om te helpen.”

Denkend aan Zürich
Zondag is dus de wegwedstrijd op het EK, maar goed twee weken later volgt alweer een ander, nog belangrijker evenement: het WK in het Zwitserse Zürich. Van der Poel hoopt er zijn titel te verdedigen, al is hij ook realistisch. “Ik ben toch al wel bezig met het WK. De accenten die ik heb gelegd in Spanje, waren ook wel voor het WK in Zürich. Het zal moeilijk worden om mijn titel te verlengen, maar we gaan het wel proberen.”

Van der Poel won als wereldkampioen Parijs-Roubaix – foto: Cor Vos

“We proberen wel om iets lichter te staan dan in het voorjaar. Dat is wel belangrijk. Net als het inlassen van een paar langere trainingen, aangezien het WK een lange wedstrijd zal worden. Er is een kleine kans, maar het koersverloop zal veel bepalen. Ik behoor op dat parcours niet tot de topfavorieten, maar dat kan misschien wel wat ruimte geven.”

Er is echter een gerede kans dat Van der Poel binnenkort zijn regenboogtrui moet afstaan en dus is het tijd om al eens terug te blikken op zijn periode als wereldkampioen. “Of het pijnlijk is om de trui te verliezen? Dat is het foute woord, maar ik ga het wel missen. Het is een heel mooie trui en het valt wel op in het peloton. Mijn jaar in de regenboogtrui is beter geweest dan ik ooit had kunnen hopen. De dubbel Ronde van Vlaanderen-Parijs-Roubaix, dat is toch wel iets waar ik nog steeds trots op ben.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.