Mathieu van der Poel en Tom Pidcock mogen op vijfde rij starten bij WK mountainbike
foto: Cor Vos
vrijdag 11 augustus 2023 om 11:43

Mathieu van der Poel en Tom Pidcock mogen op vijfde rij starten bij WK mountainbike

De kans op de wereldtitel op het WK mountainbike is aannemelijk groter geworden voor Mathieu van der Poel. Door een late regelwijziging van de UCI mag de Nederlandse wereldkampioen op de weg namelijk starten op de vijfde startrij, in plaats van op de laatste startrij. Ook Tom Pidcock en Peter Sagan profiteren van deze last minute aanpassing.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Zaterdag gaan Van der Poel, Pidcock en Sagan van start op het WK mountainbike, op het onderdeel Olympische Cross Country. De Nederlander en de Slowaak hebben het afgelopen jaar echter geen UCI-punten gescoord op de mountainbike, waardoor ze aanvankelijk helemaal achteraan (rij 13) moesten starten. Pidcock had aanvankelijk vanaf rij 7 moeten starten, door zijn 61ste plek op de wereldranglijst.

De UCI heeft de afgelopen dagen echter nagedacht over een regelwijziging. In Wereldbekers is het zo dat de eerste drie startrijen gevuld zijn met de top-24 uit de Short Track-wedstrijd in hetzelfde weekend. Op de vierde rij komen dan de eerste acht mountainbikers op de UCI ranking, die de top-24 in de Short Track om wat voor reden dan ook niet gehaald hebben.

Op de vijfde startrij is ruimte gereserveerd voor renners die in de top-10 van een andere wielerdiscipline staan en daarna zijn de startrijen opnieuw gevuld op basis van de UCI Ranking. Die laatste zin is nu relevant, want de UCI heeft besloten om inderdaad renners uit de top van andere disciplines op de vijfde rij te laten starten op het WK mountainbike in Glasgow.

Aanpassing in de regels
De officiële regelwijziging luidt als volgt: De startplekken 33 tot 40 tijdens het WK mountainbike Cross Country voor elite mannen bieden plaats aan alle renners die in de top-10 van welke UCI Ranking dan ook staat. Met uitzondering van de individuele UCI Road Ranking, daarvoor geldt die uitzondering voor de top-20.

Mathieu van der Poel staat zesde op de wegranking en vijfde op de veldritranking, waardoor hij profiteert van die regel. Tom Pidcock staat zeventiende op de wegranking en profiteert ook. Op basis van welke rankingplek Peter Sagan zich mag melden op de vijfde rij, is ons (nog) niet bekend.

Het starten op de vijfde startrij geeft Van der Poel grotere kansen op een WK-medaille, maar ook op kwalificatie voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs. Daarbij moet de Nederlander er nu vooral voor zorgen dat hij Gil Ly Gonen uit Israël weet voor te blijven. De volledige uitleg over die kwalificatieregels vind je in onderstaand artikel:

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.