Youri IJnsen
zondag 21 juli 2024 om 08:15

Mathieu van der Poel gaat mogelijk via Vuelta a España naar WK

Interview Mathieu van der Poel gaat via een of meerdere Na-Tour-criteriums naar de Olympische Spelen. Na de titelstrijd in Parijs begint zijn voorbereiding richting het WK in Zürich (Zwitserland) eind september. “Het is nog altijd een optie om daarvoor de Ronde van Spanje te rijden”, vertelt hij aan WielerFlits.

Na een laatste bergetappe en de slottijdrit van Monaco naar Nice in de Tour de France, beginnen voor Mathieu van der Poel de laatste voorbereidingen op de Olympische Spelen in Parijs. Hij doet in ieder geval het Na-Tour-criterium van Roeselare. “Ik moet nog even kijken of ik in België blijf of dat ik toch nog terug naar Spanje ga. Dat ligt er een beetje aan hoe ik me voel en hoe het trainingsschema er nog uitziet. Daar is het een beetje afhankelijk van. Ik moet na drie weken nog wat specifiek werk doen. Dat heb ik vorig jaar ook gedaan na de Tour, dat is toch nog wel nodig.”

MVDP legt uit dat hij in de laatste week nog weinig intensiteit inbouwt en voor een eigen tempo kiest op de beklimmingen. “Net daarom moet er volgende week nog wel wat intensiteit in. Dan moet je denken aan een beetje de klassieke VO2max-oefeningen en wat sprintjes. Nee, gezellig is dat niet”, lacht Van der Poel. “Eigenlijk doen die het meeste pijn nadat je een eentonig tempo gewend bent zo vlak na de Tour, om dat dan terug te moeten doen. Dat zijn geen leuke trainingen…” 

Van der Poel veroverde vorig jaar twee weken na de Tour de wereldtitel – foto: Cor Vos

Via Vuelta naar het WK?
Een olympische gouden medaille zou het palmares van Van der Poel nog completer maken dan het al is. In Parijs krijgt hij daar een unieke kans voor. Pas daarna beslist hij hoe de aanloop richting het WK in Zwitserland eruit gaat zien. Het ligt nog open welke wedstrijden daarin passen. Mogelijk zou dat het EK op de weg kunnen zijn in het Belgische Hasselt. “Dat is nog een vraagteken”, vertelt de renner van Alpecin-Deceunink. “De Vuelta a España was ook nog altijd een mogelijkheid. Dat is het nog steeds. Maar dat hebben we opengehouden tot na de Spelen.”

Wat wel vaststaat is dat Mathieu van der Poel in Zürich zijn regenboogtrui graag met een jaar wil verlengen. “Het zal sowieso loodzwaar zijn. Maar ik ga er wel alles aan doen om te proberen om mijn titel te verdedigen. Het jaar nadien (als de Muur van Kigali in Rwanda het decor is voor het WK, red.) is het een ander paar mouwen. Ik denk dat ik daar niet zo heel veel te zoeken heb. Dus het zou mooi zijn als ik dit jaar hopelijk mijn titel zo goed mogelijk kan proberen te verdedigen.”

Genieten van de Tour
Maar eerst nog de laatste twee etappes in de Tour. Van der Poel verwacht zaterdag dat de vlucht van de dag het gaat halen, maar hijzelf wil vooral proberen om de ritten in de warmte zo goed mogelijk te verteren. “Nee, het is niet nodig om de benen nog eens te testen”, lacht hij. “Hoe ik me dan nog ga vermaken? Niet, haha! Ja, wel hoor. Vrijdag was eigenlijk ook een heel mooie etappe. Ik heb er best wel van genoten. Zaterdag wachten voor mij ook een paar nieuwe beklimmingen. Dus we gaan kijken of ik er dan opnieuw van kan genieten”, sluit hij af.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.