Mathieu van der Poel is ook de beste in Waregem
foto: Orange Pictures - André Weening (archief)
woensdag 21 februari 2018 om 21:45

Mathieu van der Poel is ook de beste in Waregem

Mathieu van der Poel heeft vanavond in Waregem de Cyclocross Masters gewonnen. De Europees kampioen begon als laatste, maar wist zich tijdens de race een weg naar voren te banen en solo over de streep te komen. Michael Vanthourenhout eindigde als tweede, Toon Aerts werd derde.

Een must have voor alle wielerfans! Met de Black Friday deal van RIDE Magazine haal je het ideale cadeautje voor de feestdagen in huis. Voor slechts € 13,95 ontvang je de najaars- en de winter-editie in jouw brievenbus. Dat betekent meer dan 300 pagina’s aan schitterende wielerverhalen. Wacht niet te lang, want OP=OP. Bestel nu jouw magazines en verzeker je van uren leesplezier.

Het is overwinning nummer 31 voor Van der Poel van dit seizoen, waarmee hij het record van Sven Nys (30 in 2007) overtreft. De Masters in Waregem staan garant om spektakel voor het publiek, omdat er ook een hoogspringwedstrijd (Tom Meeusen won met een sprong van 60 cm) en een surplacewedstrijd (ook gewonnen door Van der Poel) onderdeel uitmaken van het programma.

De Masters staan niet op de UCI-kalender en dus wordt door sommigen getwijfeld of deze winst wel aan Van der Poels zegereeks toegevoegd mag worden. In het recordjaar van Nys van 2007 is de winst in de Masters wel opgenomen.

Bij de vrouwen was wereldkampioene Sanne Cant de sterkste, voor Maud Kaptheijns en Ellen Van Loy. Zondag rijden de mannen en de vrouwen de Sluitingsprijs in Oostmalle.

https://twitter.com/CorCirCX/status/966406459826286592?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.omroepbrabant.nl%2F%3Fnews%2F275048992%2FEn%2Bdat%2Bis%2B31!%2BMathieu%2Bvan%2Bder%2BPoel%2Bwint%2Bna%2Bindrukwekkende%2Binhaalrace%2Book%2Bde%2BCyclocross%2BMasters.aspx

RIDE Magazine
34 Reacties
22-02-2018 09:47
Alleenheerschappij is inderdaad nadelig voor iedere sport.

@West .. Blijf het lastig vinden, want je kunt het Nederland en België moeilijk kwalijk nemen dat ze respectievelijk het schaatsen en het veldrijden bloedserieus nemen. De Noren winnen 10x goud op de latten en de Basketballers van de Verenigde Staten komen niet zelden met een B-team op de Olymische Spelen. Ligt dat aan hen of de concurrentie?
22-02-2018 09:47
Het veldrijden heeft natuurlijk concurrentie van andere disciplines in de wielersport. Als je schaatser bent heb je geen optie. Maar het veldrijden heeft in relatief korte tijd Boom, Albert, Stybar verloren van de oudere generatie, dat is al een van de redenen. Bovendien hebben Sagan, Alaphilippe en Jungels om er maar wat te noemen ook hun roots in het veldrijden liggen, maar kiezen voor de weg. Maar de voornaamste reden is dat Mathieu gewoon extreem getalenteerd is. In de toekomst zal nog wel blijken hoe hoog het niveau van de cross op dit moment is.
22-02-2018 10:47
@wheely .... bijna 180 incl. de weg http://www.wvcycling.com/nl/renner/20168/palmares/1964/
22-02-2018 13:31
Het is toch niet gezond die overheersing van Mathieu. Ik ben naar de cross in Hoogstraten gaan eien, daar was dergelijk weinig volk, die moeten al gigantische sponsering hebben om uit de kosten te geraken. Veel Belgen gaan er nu eenmaal niet naar blijven komen kijken hoedat Mathieu iedereen overklast, hoe een toffe pe het ook mag wezen.
22-02-2018 13:48
Het is geen alleenheerschappij. Als Van Aert dezelfde seizoensopbouw zou hanteren zouden alle wedstrijden (inclusief het WK) interessanter zijn geweest. VDP had er ook minder gewonnen.
22-02-2018 14:01
@sebas
Bij het veldrijden kan je het inderdaad niet echt iemand kwalijk nemen. Neemt niet weg dat het niet ideaal is voor de ontwikkeling van de sport.
Bij schaatsen, wat een olympische sport is (naar het schijnt?) Kan je het wat mij betreft wel de ISU en het IOC kwalijk nemen dat ze een financieel monopolie hebben laten ontstaan.
22-02-2018 14:58
Sporten die door 1 (of 2 landen) worden gedomineerd is zeker op de Winter OS niet zo uitzonderlijk. Zie rodelen Duitsland, Langlaufen Noorwegen, Noordse Combinatie Duitsland en zo zijn er wel meer voorbeelden.

Bij bepaalde atletiek nummers 3000m steeple chase wint vaak een Keniaan.

Dat nu bij 1 onderdeel vh wielrennen 1 land Belgie al jaren lang domineert bij de mannen als het gaat om top10 plaatsen is niet zo vreemd, daar leeft de sport nu eenmaal het meest, of eigenlijk het leeft in Vlaanderen en een beetje in NL. De tijd dat de Zwiters, Italianen, Duitsers, Tsjechen voor het podium meededen ligt lang achter ons.

Dat nu een Nederlander het veldrijden domineert zie ik eerder als iets positiefs al zijn de wedstrijden vrij voorspelbaar, het is niet anders als je gewoon de beste bent.
Geldt ook alleen bij de mannen, bij de vrouwen, beloften en junioren zien we wel mooie wedstrijden waar verschillende landen meestrijden om de winst.

Het probleem vd cross is nu meer dat bij de mannen het vooral nog leeft in Vlaanderen, daar is het groot en belangrijk. Tot midden jaren 90 waren WK podia nog zeer divers daarna was het alleen Belgie met wat Nederlanders en een Tsjech.
Niet geheel toevallig viel dit samen met het moment dat atb/mtb olympisch werd, de cross zal dat nooit worden.
22-02-2018 16:33
Het grote probleem bij het veldrijden is de saaie parcours vroeger had je nog van die ploeter crossen in weide 's maar nu is alles gedraineerd ofwel zitten ze door een park te rijden met dan balkjes en bochten wat vdp net zijn sterkste punt zijn. In de tijd van nys had je dan eens een halve loop cross waar Vervecken, Dlask , wellens enz... het nys heel moeilijk konden maken.
22-02-2018 17:06
@yo-eddy
Top thanks

Om te reageren moet je ingelogd zijn.