Mathieu van der Poel: “Lijkt me mooi om op Olympische Spelen in Los Angeles te mountainbiken”
Foto: Raymond Kerckhoffs
Kerckhoffs Raymond
donderdag 1 augustus 2024 om 13:45

Mathieu van der Poel: “Lijkt me mooi om op Olympische Spelen in Los Angeles te mountainbiken”

Mathieu van der Poel heeft afgelopen maandag de olympische mountainbikewedstrijd van Parijs voor de televisie goed gevolgd. Hij zag op Elancourt Hill een enerverende wedstrijd waar Tom Pidcock zijn titel kon verdedigen. ‘MVDP’ voelde bij het zien van de beelden zijn liefde voor het mountainbiken weer tot leven komen.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

“Ik had daar toch wel graag gereden”, vertelt Van der Poel op het persmoment voor de wegploeg op Parijs 2024 waar hij zaterdag als superfavoriet van start gaat. “Als ik echt had mogen kiezen, dan had ik wellicht voor het mountainbiken gekozen. Dat was echter een beetje door de omstandigheden heel moeilijk dit jaar.”

Daar heb je dus pijn van in je buik?
“Dat is misschien veel gezegd, maar ik vond het wel jammer dat ik er niet was.”

Ook vanwege het uitdagende parcours op Elancourt Hill?
“Ik heb vorig jaar aan het test-event meegedaan, dus ik ken dat parcours. De wedstrijd was in het begin redelijk gesloten, wat voor mij een voordeel had kunnen zijn. Al weet je dat nooit totdat je er zelf bij bent natuurlijk. Maar, ik had wel heel graag aan deze mountainbikewedstrijd deelgenomen.”

Mathieu van der Poel voor de olympische wegwedstrijd in Parijs. Foto: Raymond Kerckhoffs

Je hebt de keuze om hier in Parijs in de olympische wegwedstrijd te starten lang stil gehouden. Was er nog zo lang twijfel?
“Die twijfel was er zeker. Tot Luik-Bastenaken-Luik hadden we nog niks besloten. Ik voelde wel aan dat ze vanuit de ploeg liever hadden dat ik naar de Tour de France zou gaan. Dat begreep ik zelf ook wel. Als wereldkampioen is het natuurlijk een uniek jaar en bijzonder om in de regenboogtrui in de Tour te rijden. Dat heeft zeker een rol gespeeld. En dan kwam er ook nog een parcours van de wegwedstrijd dat me wel goed ligt. Had dat parcours me totaal niet gelegen, dan had ik waarschijnlijk voor het mountainbiken gekozen. Je moet immers keuzes maken.”

Fiets je eigenlijk nog wel geregeld op de mountainbike?
“Nee, eigenlijk niet. Ik heb sinds het olympische test-event vorig jaar niet meer op de mountainbike gereden. Dus hopelijk in de toekomst weer iets meer.”

Wanneer je Pidcock olympisch kampioen mountainbike ziet worden, denk je zelf dan al niet om over vier jaar in Los Angeles wel aan de mountainbike-wedstrijd deel te nemen?
“Ja, dat schoot zeker door mijn hoofd. Als het wegparcours in Los Angeles heel lastig is, dan is het een iets makkelijkere keuze. Dan kunnen we misschien ook wel iets vroeger gaan focussen op het mountainbiken. Over vier jaar zal ik waarschijnlijk een beetje tegen het einde van mijn carrière zijn, denk ik. Dan lijkt me nog wel een mooi doel om dan op de mountainbike op de Olympische Spelen in actie te komen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.