donderdag 1 augustus 2024 om 11:29

Mathieu van der Poel voor olympische wegrit: “Ik hoop op een lange finale”

Video Mathieu van der Poel heeft voorafgaand aan de olympische wegrit van zaterdag nog één keer met de media gepraat. Voor de camera van WielerFlits vertelde hij dat de Olympische Spelen voor hem niet héél speciaal aanvoelen. “Dit is niet zo heel anders als een monument. Het is een beetje te vergelijken met de WK-sfeer”, stelt de topfavoriet.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

“Het is mijn eerste Olympische Spelen op de weg (Van der Poel kwam in Tokio nog in actie op de mountainbike, red.). Met die kleine ploegen is het ook voor mij een beetje kijken hoe het gaat verlopen. Maar het lijkt er wel op dat het een ongecontroleerde wedstrijd kan worden. Het ligt aan de benen, maar ik zou zeggen dat het een voordeel is voor mij. Je moet wel op je hoede zijn op elk moment van de wedstrijd. Het kan opeens gebeurd zijn, en dan moet je zorgen dat we er bij zitten.”

Nochtans lijkt juist door dat kleine peloton (amper negentig starters) de rol van topfavoriet en dus de meest geviseerde renner, vrij ondankbaar. “De favorietenrol valt op zich wel mee. In een klassieker is het zeker iets voorspelbaarder. Dan heb je je eigen ploeg mee die mee kan controleren, dat is het grote verschil. Maar op zich blijft het doel hetzelfde”, blijft Van der Poel er nuchter onder.

De vorm van de wereldkampioen is een van de meest besproken onderwerpen van de laatste dagen, maar hoe kijkt hij daar zelf naar? “Ik ben frisser uit de Tour gekomen, maar dat wil niet zeggen dat ik de benen van het WK in Glasgow terug ga hebben. Elk jaar is natuurlijk anders. Ik heb vastgehouden aan de voorbereiding op Glasgow. Niet exact hetzelfde, maar je houdt er toch in je achterhoofd rekening mee.”

Het parcours kent MVDP nog niet. “Ik heb het rondje alleen nog maar op beelden en Veloviewer gezien. Dat moet wel voldoende zijn, denk ik. Koos (Moerenhout, de bondscoach, red.) gaat de verkenning doen van het lokale rondje, dan zal ik er een beter zicht op hebben.”

“Het lijkt me wel zwaar genoeg, zeker met de kleine ploegen en de afstand zal het zeker zwaar genoeg worden. Het is mogelijk op Montmartre, maar vroeger ook. Wie weet is de wedstrijd al beslist op de klim van Montmartre, het ziet er een slopende wedstrijd uit. Ik ben altijd wel blij met een lange finale, in de klassiekers werkt dat goed en ik verwacht hetzelfde.”

Mathieu van der Poel voor de olympische wegwedstrijd in Parijs – Foto: Raymond Kerckhoffs

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.