Mathieu van der Poel won vijf keer als wereldkampioen, maar welke zege was nu het mooist?
foto: Cor Vos
donderdag 26 september 2024 om 19:39

Mathieu van der Poel won vijf keer als wereldkampioen, maar welke zege was nu het mooist?

Discussie Tot komende zondag mag Mathieu van der Poel in zijn regenboogtrui rondrijden. Het is voor de 29-jarige Nederlander een succesvol jaar geweest als wereldkampioen. Een eer waarvan hij veertien maanden mocht genieten, want door het vroege Super WK van vorig jaar in Glasgow is hij het langst wereldkampioen geweest in de moderne tijd. Hij won vijf keer. Maar welke zege was de mooiste?

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Normaliter is het WK zoals dit jaar in het laatste weekend van september. Daarna zijn er nog maar een paar wedstrijden tot het einde van het seizoen, de derde week in oktober. Vorig jaar waren dat er een pak meer en dus zagen we Mathieu van der Poel al vlot zijn regenboogtrui showen. Winnen duurde echter nog een drie wedstrijden, maar in de Super8 Classic was het raak. In totaal reed hij 43 koersdagen in de regenboogtrui en won hij dit jaar ook nog vier keer, waaronder twee monumenten.

flag-be Super 8 Classic

De Super 8 Classic van vorig jaar was smullen geblazen voor de wielerfans. Al vroeg in de koers opende Mathieu van der Poel zelf de debatten, waardoor we een enerverende wedstrijd te zien kregen. De wereldkampioen belandde op kop met een aantal vluchtmakkers en samen konden zij het peloton afhouden. In de sprint met datzelfde groepje stond er geen maat op de kersverse wereldkampioen, die daarna meteen een punt achter zijn seizoen zette.

EENDAG

flag-be E3 Saxo Classic

Van der Poel moest vervolgens ruim een half jaar wachten op een volgende zege op de weg. In het veld was dat wel gelukt, waarna hij eventjes pauze nam en in maart terugkeerde op de weg voor de klassiekers. Dat hij er in die weken voorbereiding daarvoor er geen gras over had laten groeien, bleek meteen in de E3 Saxo Classic. Een verschroeiende demarrage op de Paterberg was genoeg om zich los te rukken, waarna hij de laatste 43 kilometer solo afwerkte.

EENDAG

flag-be Ronde van Vlaanderen

In de Ronde van Vlaanderen kregen we een herhaling van zetten. Nu was het alleen de Koppenberg die het decor vormde voor een allesbeslissende demarrage. Al was daar eerlijk gezegd geen sprake van. De wereldkampioen kon als een van de weinigen druk houden op zijn achterwiel op de kletsnatte en daardoor spekgladde kasseien, terwijl achter hen renners van de fiets moesten. Dat zorgde voor een bres voor MVDP, die deze daarna verder uitdiepte. De rest zag hem pas na de finish terug.

EENDAG

flag-fr Parijs-Roubaix

Kon het nog straffer? Ja, was het antwoord in Parijs-Roubaix. Van der Poel rammelde in het Bos van Wallers het peloton een eerste keer uit elkaar, maar daarna kon een groot deel terugkeren. Op een kleine zestig kilometer voor de streep versnelde de wereldkampioen opnieuw op de kasseien en daarop had niemand een antwoord. De Hel van het Noorden werd de Glorietocht door de Velden. MVDP kwam alleen aan op de wielerbaan van Roubaix, met drie minuten voor op nummer twee Jasper Philipsen.

EENDAG

flag-lu Eerste etappe Ronde van Luxemburg 

De (voorlopig) laatste zege van Mathieu van der Poel in de regenboogtrui vond vorige week plaats in de openingsrit van de Ronde van Luxemburg. Op een oplopende aankomst stond er geen maat op zijn explosieve sprint. Niemand stond op de foto en met deze zege hoopte hij de laatste puntjes op de i te zetten richting het volgende WK op de weg in Zürich, waar hij een poging doet om zijn wereldtitel te verlengen. Met vijf ritzeges is hij een van de succesvolste wereldkampioenen ooit.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.