Matteo Jorgenson legt druk in Parijs bij Belgen: “Een schande als ze niet winnen”
Foto: Cor Vos
donderdag 1 augustus 2024 om 09:25

Matteo Jorgenson legt druk in Parijs bij Belgen: “Een schande als ze niet winnen”

Matteo Jorgenson heeft zo zijn eigen visie op de olympische wegrit van komende zaterdag. De Amerikaan richt al zijn pijlen op de Belgen, waar hij met Wout van Aert en Tiesj Benoot zelfs twee ploegmaats van Visma | Lease a Bike heeft rijden. Dat vertelt Jorgenson in een aflevering van Youtube-kanaal Cyclingmole TV. .

“Als ik de selecties van die toplanden bekijk. Neem België: gaan ze Tiesj Benoot 200 kilometer lang op kop laten sleuren? Dat zie ik niet gebeuren. Wie weet valt het in de beginfase wel in zijn plooi, zonder dat er eerst gesproken wordt. We gaan 30 kilometer lang elkaar aanvallen zonder dat er echt iets gebeurt, want niemand zal iemand van die toplanden willen laten rijden.”

“En dan krijg je windstilte, waarna je een kleine kopgroep krijgt met mannen uit kleinere landen en er gecontroleerd kan worden met een renner of vier. Maar die zullen snel opgebrand zijn, waardoor de koers al vroeg zal losbreken. Vanaf halverwege al, denk ik. En dan wordt het feest, met een solowinnaar. Dat is mijn voorspelling op een dag als deze.”

Over zijn ploegmaats van Visma | Lease a Bike kan Jorgenson weinig inside info geven. “Ik zat in de Tour elke dag op de bus met Wout, Tiesj en ook Christophe Laporte. Ik heb ze nooit over de Spelen horen spreken. We zullen dus wel zien. Mathieu van der Poel? Ik was vorig jaar verrast hoe hij de switch maakte na een mindere Tour richting het WK, hoe hij op zo’n korte tijd veel beter kon worden. Het zou indrukwekkend zijn als hij dat deze keer opnieuw kan. Het is niet dat hij niet probeerde in de Tour, soms raakte hij gewoon niet in de ontsnapping. Maar dat kan je niet voorspellen.”

Jorgenson heeft één favoriet in gedachten: Remco Evenepoel. “Met het team dat de Belgen hebben, kunnen ze gokken. Ik voorspel een winnaar na een solo. Hij zit in een luxepositie omdat hij zonder nadenken kan aanvallen door het feit dat achter hem zijn ploeggenoten zitten die mee kunnen springen met tegenaanvallers. Zo zie ik het. Een beetje zoals op het WK in Australië dat hij won. België heeft het sterkste team. Jasper Stuyven is echt in topvorm, dan weet je dat zijn benen goed zijn. Hij is ook een kaart om te spelen, net als Wout en ook Tiesj is goed. Dus als België niet wint, is het bijna een schande (lacht).”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.