Matteo Trentin slaat dubbelslag in Redoute-rit Tour de Wallonie, Timo Kielich tweede
foto: Cor Vos
donderdag 25 juli 2024 om 16:58

Matteo Trentin slaat dubbelslag in Redoute-rit Tour de Wallonie, Timo Kielich tweede

De vierde etappe van de Tour de Wallonie is op naam gekomen van Matteo Trentin. De Italiaan van Tudor Pro Cycling was in een heuvelrit over onder meer de Côte de La Redoute de snelste in de sprint van een uitgedund peloton. Dankzij de bonificatieseconden die hij pakte, nam Trentin ook de leiderstrui over van Corbin Strong.

Op dag vier van de Tour de Wallonie reden de renners over delen van het parcours van Luik-Bastenaken-Luik. Opvallend genoeg stonden er met de Côte de Saint-Jean-Sart (3,5 km aan 3,7%), Thier des Forges (4,4 km aan 4,2 %) en de Côte de La Redoute (1,5 km aan 10,5 %) slechts drie officiële beklimmingen op het programma, maar dat deed de lastigheid van de etappe veel te weinig eer aan. In het lokale rondje van 28 kilometer in en rond Herve wachten immers nog tal van niet gecategoriseerde beklimmingen.

Trentin pakt boni’s, kopgroep van vijf ontstaat
Na de start in Verviers waren er meteen de nodige uitvalspogingen. Alles was echter nog bij elkaar, toen de renners na goed veertig kilometer arriveerden bij een tussensprint. Matteo Trentin, tweede in het algemeen klassement, kwam daar als eerste door. Hij liep zo drie seconden in op leider Corbin Strong en kwam virtueel op vier seconden van de Nieuw-Zeelander. Ook nummer drie Alex Kirsch snoepte twee boniseconden mee, waardoor hij op negen tellen van Strong kwam te staan.

foto: Cor Vos

Toen de boni’s waren verdeeld, ontstond er dan toch een definitieve kopgroep. Michael Gogl (Alpecin-Deceuninck), Cole Kessler (Lidl-Trek), Lorenzo Milesi (Movistar), Liam Slock (Lotto Dstny) en William Levy (Uno-X Mobility) sloegen de handen ineen. De vijf fietsten een maximale voorsprong bijeen van een kleine drie minuten. Meer kregen ze niet van Israel-Premier Tech, dat het peloton aanvoerde.

Côte de La Redoute
Aan de voet van de Côte de La Redoute was het verschil nog tweeënhalve minuut. Op de eerste stroken van de steile klim kwam er in het peloton een aanval van Louis Barré. De Fransman van Arkéa-B&B Hotels werd richting de top weer ingerekend door een klein groepje, met Juan Pedro López (Lidl-Trek) en Per Strand Hagenes (Visma | Lease a Bike). Het peloton was versplinterd, maar na beklimming kwamen de voorste delen weer bij elkaar.

De kopgroep – foto: Cor Vos

Leider Strong had nog meerdere ploeggenoten bij zich. Zij vervolgden hun jacht op de koplopers. Daarbij kregen ze later ook hulp van Groupama-FDJ, TotalEnergies en Intermarché-Wanty. Snel ging het gat echter niet dicht: bij het ingaan van de slotronde hadden de vluchters nog altijd meer dan een minuut voorsprong. En in de kilometers daarna slonk het gat maar mondjesmaat.

Bij het ingaan van de laatste tien kilometer kwam het peloton echter toch behoorlijk dicht. Slock achtte daarom zijn moment gekomen en kletste weg bij zijn drie medevluchters (Levy was eerder al gelost). In zijn eentje was de Belg echter niet opgewassen tegen de meute. Op 3,5 kilometer van de streep werd hij als laatste renner ingerekend.

Kwartet haalt het net niet, valpartij met Meeus
Meteen daarna kwam er een aanval van Per Strand Hagenes. De Noor van Visma | Lease a Bike sprong weg op een korte helling. Een renner van Decathlon AG2R probeerde de bres te dichten, maar slaagde daar aanvankelijk niet in. Pas toen hij hulp kreeg van Samuel Watson (Groupama-FDJ) lukte het hem om de oversteek te maken. Ook Natnael Tesfatsion wist de aansluiting nog te maken.

Jordi Meeus komt gehavend over de streep – foto: Cor Vos

De vier hielden stand tot op een halve kilometer van de streep. Toen werden ze overvleugeld door het peloton, waar we nog een flinke valpartij zagen. Onder meer Jordi Meeus ging onderuit. Lorenzo Manzin (TotalEnergies) ontsprong de dans omdat hij de koppositie had. Hij probeerde de rest te verrassen door van heel ver aan te gaan.

Dubbelslag Trentin
Matteo Trentin sprong echter naar het wiel van de Fransman en ging er vervolgens overheen. De Italiaan van Tudor Pro Cycling wist vervolgens zijn tegenstanders af te houden. Timo Kielich werd tweede, Manzins ploeggenoot Emilien Jeannière derde. Strong strandde op de vierde plek en zou later nog gedeclasseerd worden vanwege een onreglementaire sprint. Hij greep dus naast de bonificatieseconden. Zodoende is Trentin de nieuwe leider.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.