Matthews sprint frustratie van zich af in Ronde van Catalonië
foto: Cor Vos
dinsdag 26 maart 2019 om 17:13

Matthews sprint frustratie van zich af in Ronde van Catalonië

Michael Matthews kende een moeilijk begin van het seizoen, maar de Australiër kan eindelijk weer lachen. De renner van Sunweb won namelijk de tweede etappe van de Ronde van Catalonië. De 28-jarige sprinter versloeg na een lastige finale wereldkampioen Alejandro Valverde en Daryl Impey. Thomas De Gendt behoudt de leiderstrui.

Na de pittige start van de Ronde van Catalonië stond op dag twee de ‘makkelijkste’ etappe op het programma. Tocht telde de rit naar Sant Feliu de Guíxols nog altijd 2195 hoogtemeters, met onderweg drie beklimmingen van derde categorie. De top van de laatste helling lag echter op 25 kilometer van de finish.

Minnaard in de aanval
Het peloton wilde een De Gendt-scenario voorkomen, maar gelukkig voor de sprintersploegen zat de Belg dit keer niet mee vooraan. Wie wel? Marco Minnaard, Josef Cerný en Jonas Gregaard. Dit drietal wist een maximale voorsprong bijeen te fietsen van zes minuten.

Het was Minnaard die onderweg de nodige bergpunten wist te sprokkelen, aangezien de renner van Wanty-Gobert als eerste bovenkwam op de Can Bordoi en de Santa Pellaia. De 29-jarige Zeeuw moest het ook van de bergtrui hebben, want het peloton kwam dichter en dichter…

Het peloton tijdens de Ronde van Catalonië – foto: Cor Vos

Froome tegen de vlakte 
De voorsprong slonk met nog veertig kilometer te gaan naar goed twee minuten. Er leek weinig aan de hand, maar toch werd er gevallen in het peloton. Het bekendste slachtoffer was Chris Froome. De viervoudig Tourwinnaar zat snel weer op de fiets, maar bleek last te hebben van een hevig geschaafde rechterbil.

De Brit van Team Sky liet het al snel lopen, waardoor we een kruis mochten maken over zijn klassementsambities. Ondertussen begonnen de vluchters aan de laatste klim van de dag: de Alt de Romanya. Vooraan bleek Cerny over de beste benen te beschikken, maar ook de Tsjech werd bergop opgeslokt door het peloton.

Valverde is opnieuw bij de les
Vlak voor de top versnelde leider De Gendt, waardoor hij zijn positie in het bergklassement wist te verstevigen. We gingen vervolgens met een bijna voltallig peloton naar de laatste kilometers. De finale was niet al te zwaar, maar toch konden de klassementsrenners nog enkele seconden rapen.

Op acht kilometer van de meet lag er namelijk nog een tussensprint. Het was titelverdediger Valverde die – net als gisteren – bij de les was. De wereldkampioen pakte enkele bonificatieseconden, net als Nairo Quintana en Steven Kruijswijk. Het ging vervolgens in een rotvaart naar de laatste kilometer.

Eindelijk raak voor Matthews! 
Het is geen geheim dat Maximilian Schachmann goed in vorm is. De Duitser eindigde maandag al als tweede, en probeerde ook vandaag weg te rijden. Dit keer kreeg de renner van BORA-hansgrohe echter geen ruimte. Wat we wel kregen, was een machtsspurt bergop. De specialiteit van Michael Matthews, zo bleek maar weer.

En of Michael Matthews blij is! – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.